Witam,
Zamierzam uwarzyć Scottish'owe piwko. Jeszcze nie wiem czy to będzie 70-tka czy 80-tka. Problem w tym, że to piwko oryginalnie powinno fermentować długo i w niskich temperaturach. Ponieważ chcę użyć Wyeast Scottish Ale (górna fermentacja), nasuwa się pytanie. Co to znaczy długo i w jak niskiej temp.? Przecież drożdże górnej fermentacji mają jakiś zakres. Czy w związku z tym, czy lepiej jest trzymać dolną temp. z podanego na opakowaniu zakresu, czy jednak fermentować w niższych zakresach? I jakich?
Zamierzam uwarzyć Scottish'owe piwko. Jeszcze nie wiem czy to będzie 70-tka czy 80-tka. Problem w tym, że to piwko oryginalnie powinno fermentować długo i w niskich temperaturach. Ponieważ chcę użyć Wyeast Scottish Ale (górna fermentacja), nasuwa się pytanie. Co to znaczy długo i w jak niskiej temp.? Przecież drożdże górnej fermentacji mają jakiś zakres. Czy w związku z tym, czy lepiej jest trzymać dolną temp. z podanego na opakowaniu zakresu, czy jednak fermentować w niższych zakresach? I jakich?
Comment