Scottish Ale - temp. fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Scottish Ale - temp. fermentacji

    Witam,

    Zamierzam uwarzyć Scottish'owe piwko. Jeszcze nie wiem czy to będzie 70-tka czy 80-tka. Problem w tym, że to piwko oryginalnie powinno fermentować długo i w niskich temperaturach. Ponieważ chcę użyć Wyeast Scottish Ale (górna fermentacja), nasuwa się pytanie. Co to znaczy długo i w jak niskiej temp.? Przecież drożdże górnej fermentacji mają jakiś zakres. Czy w związku z tym, czy lepiej jest trzymać dolną temp. z podanego na opakowaniu zakresu, czy jednak fermentować w niższych zakresach? I jakich?

    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Dla 70 czy 80 temperatura nie powinna przekraczać 18-19 stopni. A jak długo? Póki nie odfermentuje Zacieranie powinno być przeprowadzone "na słodko".

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      18-19'C to chyba nie zbyt chłodno, ale w niższych podejrzewam, drożdże by sobie nie poradziły, albo trwało by to wieki. Dzięki za pomoc.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Źródło mam odpowiednie - "Scotch Ale" z serii "Classic Beer Styles"

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          Moje Scottish Ale fermentowało na tych samych drożdżach 7 dni w temp. 14-15 st. Końcowe blg. 5.
          Najniższa temp. fermentacji dla tych drożdży to 14 st. Tego się trzymaj.
          Last edited by arzy; 2005-12-14, 16:25.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Podawałem rzecz jasna górny zakres dla stylu A dolny jak napisał arzy. Powodzenia!

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #7
              ... by Greg Noonan, kupujesz je w internecie, czy może gdzieś indziej? A co powiesz o tym co napisał arzy?
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • Browarzyciel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.08
                • 357

                #8
                Dzięki, tak wyglada lepiej. Skoro przy 14'C zajęło Ci to 7 dni to może obniżyć o stopień lub dwa i wydłużyć do ... aż nie przefermentuje pewnie około 10 dni.
                BROWARZYCIEL
                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                eventy dla firm

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Książka kupiona przez sieć. A poniżej 14 na pewno bym nie schodził. Piwa szkockie różnią się od angielskich tym, że w bukiecie zapachowym i smakowym nie powinny mieć estrów. Temperatura 15-16 stopni spokojnie zapewni ich brak. I wcale nie musi fermentować długo. Pod koniec XIX wieku szkockie ales fermentowały czasami na burzliwej nawet 24-30 godzin

                  Comment

                  • Piotras
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.08
                    • 307

                    #10
                    Ok. Dzięki wielkie. Tylko teraz ze słów Twilighta wynika że szkockie ale nie posiada(nie powinno) estrów w smaku i zapachu (w przeciwieństwie do angielskich). Czyli powinno nie posiadać tych nutek owocowych. Z doświadczenia wiem że jednak posiada, bo to ale, i mają ten swoj charakterystyczny genialny smak. Ale to chyba temat na inna dyskusję. Dzieki za małą lekcje chemii organicznej.

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Nie tyle nie powinno posiadać, co powinno mniej.

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        Źródło mam odpowiednie - "Scotch Ale" z serii "Classic Beer Styles"
                        Może jestem w błędzie ale kiedyś obiło mi się o uszy, że Scotch Ale i Scottish Ale to nie to samo. (?)

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                          Może jestem w błędzie ale kiedyś obiło mi się o uszy, że Scotch Ale i Scottish Ale to nie to samo. (?)
                          Dobrze Ci się obiło. Scottish ales to piwa słabsze (5.7-12.8 Blg), a Scotch to mocniejsze (17-34(!) Blg). Tyle że stosuje się do nich podobne składniki i metody fermentacji.

                          Comment

                          • Browarzyciel
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.08
                            • 357

                            #14
                            Scottish Light 60
                            OG: 1.030 – 1.035
                            FG: 1.010 – 1.013
                            Alk: 2.5 – 3.2%

                            Scottish Heavy 70
                            OG: 1.035 – 1.040
                            FG: 1.010 – 1.015
                            Alk: 3.2 – 3.9%

                            Scottish Export 80
                            OG: 1.040 – 1.054
                            FG: 1.010 – 1.016
                            Alk: 3.9 – 5.0%

                            Strong Scotch Ale
                            OG: 1.070 – 1.130
                            FG: 1.018 – 1.030+
                            Alk: 6.5 – 10%

                            Źródło: Beer Judge Certification Program (BJCP), Style Guidelines, 2004
                            BROWARZYCIEL
                            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                            eventy dla firm

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X