Rzecz o estrach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotras
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.08
    • 307

    Rzecz o estrach

    Tak zapytam z ciekawości: Co do bukietu smakowo-zapachowego wnoszą estry?I co to dokładnie jest? Pytam bo na swięta trzymam jednego scottish ale`a i może mi coś umyka ze stylu o czym nie wiem a powinienem?? (możecie rzucic linkiem np.)
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Estry to związki chemiczne odpowiadają za różne smaczki i wonie owocowo-kwiatowe w piwach górnej fermentacji.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #3
      A uściślając:

      Estry to zw. organiczne powstałe w reakcji kwasów z alkoholami tzw reakcji estryfikacji. Reakcja jest reakcją odwracalną tzn. że powstały ester może ulegać hydrolizie, Aby zapobiec hydrolizie stosuje się stężony kwas siarkowy który ma właściwości higroskopijne i pochłania powstałą wodę.

      Właściwości estrów : Są ruchliwymi cieczami, w miarę wzrostu łańcucha węglowego w cząsteczce przechodzą w oleiste ciecze, a następnie w substancje stałe, Na ogół trudno rozpuszczalne w wodzie , mają przyjemny zapach kwiatów lub owoców, dlatego niektóre z nich stosuje się do produkcji spożywczych olejków zapachowych i wyrobów perfumeryjnych, ponadto jako rozpuszczalniki.

      Woski - Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce Zaliczamy do nich lanolinę, wosk z owczej wełny oraz woski roślinne np. . wosk chiński który pokrywa pow. owoców na przykład. śliwek i chroni liście przed nadmiernym parowaniem.
      Last edited by iron; 2005-12-14, 17:54.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        A propos estrów, czy aby tylko w piwach górnej fermentacji? Wczoraj skosztowałem młodego (6 tyg.) pilsa uważonego na drożdżach pils urquell i był mocno owocowo-kwiatowy. Dobrze by się pewnie sprzedawał w drogerii. Nie wiem czy mi to pasuje, wolałbym pewnie mocniejsze nuty słodowe lub/i karmelowe bez zbędnej perfumerii.

        Myślę, że to ciekawy temat, ponieważ te estry znacznie wpływają na smak piwa, czyniąc go lepszym lub gorszym w zależności od stylu. Z pewnością ilość estrów zależy od kilku czynników, które może warto by lepiej kontrolować.

        Może, ART by wyreparował ten temat i posty o estrach?
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          ...separował (sory za literówkę).
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          Przetwarzanie...
          X