Tak zapytam z ciekawości: Co do bukietu smakowo-zapachowego wnoszą estry?I co to dokładnie jest? Pytam bo na swięta trzymam jednego scottish ale`a i może mi coś umyka ze stylu o czym nie wiem a powinienem?? (możecie rzucic linkiem np.)
Rzecz o estrach
Collapse
X
-
A uściślając:
Estry to zw. organiczne powstałe w reakcji kwasów z alkoholami tzw reakcji estryfikacji. Reakcja jest reakcją odwracalną tzn. że powstały ester może ulegać hydrolizie, Aby zapobiec hydrolizie stosuje się stężony kwas siarkowy który ma właściwości higroskopijne i pochłania powstałą wodę.
Właściwości estrów : Są ruchliwymi cieczami, w miarę wzrostu łańcucha węglowego w cząsteczce przechodzą w oleiste ciecze, a następnie w substancje stałe, Na ogół trudno rozpuszczalne w wodzie , mają przyjemny zapach kwiatów lub owoców, dlatego niektóre z nich stosuje się do produkcji spożywczych olejków zapachowych i wyrobów perfumeryjnych, ponadto jako rozpuszczalniki.
Woski - Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce Zaliczamy do nich lanolinę, wosk z owczej wełny oraz woski roślinne np. . wosk chiński który pokrywa pow. owoców na przykład. śliwek i chroni liście przed nadmiernym parowaniem.Last edited by iron; 2005-12-14, 17:54.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
A propos estrów, czy aby tylko w piwach górnej fermentacji? Wczoraj skosztowałem młodego (6 tyg.) pilsa uważonego na drożdżach pils urquell i był mocno owocowo-kwiatowy. Dobrze by się pewnie sprzedawał w drogerii. Nie wiem czy mi to pasuje, wolałbym pewnie mocniejsze nuty słodowe lub/i karmelowe bez zbędnej perfumerii.
Myślę, że to ciekawy temat, ponieważ te estry znacznie wpływają na smak piwa, czyniąc go lepszym lub gorszym w zależności od stylu. Z pewnością ilość estrów zależy od kilku czynników, które może warto by lepiej kontrolować.
Może, ART by wyreparował ten temat i posty o estrach?
Comment
-
Comment