Tak zapytam z ciekawości: Co do bukietu smakowo-zapachowego wnoszą estry?I co to dokładnie jest? Pytam bo na swięta trzymam jednego scottish ale`a i może mi coś umyka ze stylu o czym nie wiem a powinienem?? (możecie rzucic linkiem np.)
Rzecz o estrach
Collapse
X
-
Estry to związki chemiczne odpowiadają za różne smaczki i wonie owocowo-kwiatowe w piwach górnej fermentacji. -
A uściślając:
Estry to zw. organiczne powstałe w reakcji kwasów z alkoholami tzw reakcji estryfikacji. Reakcja jest reakcją odwracalną tzn. że powstały ester może ulegać hydrolizie, Aby zapobiec hydrolizie stosuje się stężony kwas siarkowy który ma właściwości higroskopijne i pochłania powstałą wodę.
Właściwości estrów : Są ruchliwymi cieczami, w miarę wzrostu łańcucha węglowego w cząsteczce przechodzą w oleiste ciecze, a następnie w substancje stałe, Na ogół trudno rozpuszczalne w wodzie , mają przyjemny zapach kwiatów lub owoców, dlatego niektóre z nich stosuje się do produkcji spożywczych olejków zapachowych i wyrobów perfumeryjnych, ponadto jako rozpuszczalniki.
Woski - Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce Zaliczamy do nich lanolinę, wosk z owczej wełny oraz woski roślinne np. . wosk chiński który pokrywa pow. owoców na przykład. śliwek i chroni liście przed nadmiernym parowaniem.Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-12-14, 17:54.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
A propos estrów, czy aby tylko w piwach górnej fermentacji? Wczoraj skosztowałem młodego (6 tyg.) pilsa uważonego na drożdżach pils urquell i był mocno owocowo-kwiatowy. Dobrze by się pewnie sprzedawał w drogerii. Nie wiem czy mi to pasuje, wolałbym pewnie mocniejsze nuty słodowe lub/i karmelowe bez zbędnej perfumerii.
Myślę, że to ciekawy temat, ponieważ te estry znacznie wpływają na smak piwa, czyniąc go lepszym lub gorszym w zależności od stylu. Z pewnością ilość estrów zależy od kilku czynników, które może warto by lepiej kontrolować.
Może, ART by wyreparował ten temat i posty o estrach?Comment
-
...separował (sory za literówkę).Comment
Related Topics
Collapse
-
Strong lubelski z alko 7.0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - estry owocowe.
Smak - słodko, estry owocowe lagerowe, lekka goryczka.
Słabo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-12, 19:15 -
-
Z dopiskiem Session IPA..
Butelka 330 z firmowym BB kapslem. 4,6 alko. Pewnie więcej na kontretykiecie , ale okularów nie wziąłem
Już po otwarciu czuć aromat chmieli. Tak czy inaczej pachnie zacnie. W smaku jednak mocno łagodne. Ciężko tu wyczuć jakieś estry świadczące...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-10-19, 22:29 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
White beer z chmielami Challenger, Fuggles, Goldings.
Alko 5,3% i IBU 15.
Piana - więcej na początku potem cienka niepełna warstewka.
Lacing - mało.
Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - estry owocowe na granicy rozpuszczalnika....-
Channel: Anglia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment