Zamrażanie piw domowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Zamrażanie piw domowych

    Wygląda na to, że piwa domowe są dośc odporne na zamrażanie. Właśnie spożyłam piwko od Alchemycha, które dostałam w postaci stałej Alchemych równiez i piwo ode mnie zamrozil - oczywiście w drodze przypadku, a nie specjalnie - i tez owe spożył i mu smakowało.
    Wynikaloby z tego, ze domowe piwka są bardziej odporne na zamrażanie, niż sklepowe. Choc moze tu w grę wchodzi dość wysoki blg obu piw - moje 18 blg, Alchemychowe - 23.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Wygląda na to, że piwa domowe są dośc odporne na zamrażanie.
    Piwa może i tak ale drożdże to potraktowaliście brutalnie. To tak jakby im pasteryzację zafundować

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      Piwa może i tak ale drożdże to potraktowaliście brutalnie. To tak jakby im pasteryzację zafundować
      Dobre ! Pasterzyzacja w minusowych temperaturach Ciekawe co na to śp. Ludwik Pasteur?
      Proponuję tą odmianę pasteryzacji nazwać joelkazacją i koniecznie opatentować
      Poszukuję

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
        Dobre ! Pasterzyzacja w minusowych temperaturach Ciekawe co na to śp. Ludwik Pasteur?
        Proponuję tą odmianę pasteryzacji nazwać joelkazacją i koniecznie opatentować
        Już zasłynęłam z określenia "czuję się dzisiaj jak ześrutowana" mogę też podpisać się pod "joelkazacją"

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          Już zasłynęłam z określenia "czuję się dzisiaj jak ześrutowana" mogę też podpisać się pod "joelkazacją"
          Hmm... Opowiesz coś więcej o tym uczuciu ześrutowania
          Poszukuję

          Comment

          • bury_wilk
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 2655

            #6
            Wspomnę w tym miejscu, że zamrożenie, a właściwie "prawie zamrożenie" okazało się jednym z lepszych pomysłów na spożycie naszego Szerszerona
            Lubię kiedy się zieleni
            Lubię jak się piwo pieni...

            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Domowe kupażowanie piw
              darekd
              Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

              Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
              2023-03-06, 22:54
            • etman
              Piwowar nr 51
              etman
              Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

              Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
              2024-12-10, 18:48
            • e-prezes
              lajboCKowe piwo domowe
              e-prezes
              parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
              ...no i...
              domowe - lekki pils
              0,00%
              0
              domowe - lekki ciemniak
              9,09%
              2
              domowe - pszeniczne
              4,55%
              1
              domowe - mocniejszy ciemniak
              9,09%
              2
              domowe - mocniejsze jasne
              0,00%
              0
              domowe - koźlak
              45,45%
              10
              domowe - porter
              13,64%
              3
              domowe - klasztorne
              13,64%
              3
              domowe - inne
              0,00%
              0
              domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
              0,00%
              0
              jakieś dobre polskie przemysłowe
              4,55%
              1
              jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
              0,00%
              0
              2005-07-15, 14:09
            • heckler
              Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
              heckler
              Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
              2025-01-31, 11:11
            • e-prezes
              Pinta, Portermass Amburana
              e-prezes
              Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
              2025-01-19, 15:40
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...