Receptura piwa konkursowego na III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Receptura piwa konkursowego na III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

    Podaje przepis w osobnym temacie, gdyby ktoś jeszcze chciał dołączyć do konkursowiczów - będzie czytelniej. Warke trzeba zrobić najpóźniej do końca lutego, żeby nam odpowiednio do 13 maja dojrzała. Parametry na 20 litrów, gęstość brzeczki nastawnej: 13.

    RECEPTURA KONKURSOWA:

    pilzneński 64,7%
    monachijski 27,7%
    karm. jasny 5,5%
    karm. ciemny 1,8%
    barwiący 0,2%

    Zacieranie:
    65 st. 45 min.
    72 st. 20 min

    Chmielenie:
    60 min marynka 50 g szyszki
    10 min lubelski 20 g szyszki (lub marynka, wg uznania)


    Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.

    Do dzieła!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Właśnie zabutelkowałam częśc piwa zrobionego na WLP550. Zapowiada się interesująco - uważam, że przepis nam się udał
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Właśnie zabutelkowałam częśc piwa zrobionego na WLP550. Zapowiada się interesująco - uważam, że przepis nam się udał
      Tak, też tak uważam. U mnie to piwo wejdzie do stałego repertuaru. Wczoraj próbowalem w 10-m dniu fermerntacji. Stężenie spadło do 5-u Blg, w smaku już jest znakomite. Jeszcze ze dwa dni i pójdzie na 3 tygodnie cichej, potem do butelek.

      Comment

      • piwochłon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.04
        • 71

        #4
        Na upartego można wystawić takie piwo w kategorii IPA do konkursu w Żywcu. Z obliczeń wyszło mi, że mieści się w wymogach stylu. Barwa odpowiada mniej więcej górnej granicy (14 SRM), a goryczka 48 IBU mniej więcej w środku przedziału.
        Dzisiaj będę przelewał na cichą moje pierwsze warki konkursowe, na drożdżach WLP California Ale i Wyeast German Ale
        Piwochłon

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwochłon
          Na upartego można wystawić takie piwo w kategorii IPA do konkursu w Żywcu.
          Moje nie. Jest na drożdżach Wyeast Budvar Lager. Jeśli chodzi o konkurs w Żywcu, to u mnie w piwnicy dojrzewją dwie warki IPA jedna na drożdżach Burton Ale, druga - nie w pełni klasyczna - na drożdżach German Ale. To, które będzie lepsze pojedzie do Żywca.

          Comment

          • piwochłon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.04
            • 71

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Jeśli chodzi o konkurs w Żywcu, to u mnie w piwnicy dojrzewją dwie warki IPA jedna na drożdżach Burton Ale, druga - nie w pełni klasyczna - na drożdżach German Ale. To, które będzie lepsze pojedzie do Żywca.
            A to niefart Liczyłem po cichu na małą konkurencję w tej kategorii, a tu się okazuje że będzie mocno obsadzona
            Piwochłon

            Comment

            • Infam
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.05
              • 715

              #7
              Drugie miejsce też OK. Mapajak już nawet nie przyjeżdża na konkursy, tylko wysyła Piwka. We Wrocku 1 m-ce. Możemy sobie darować...

              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

              Comment

              Przetwarzanie...
              X