Podaje przepis w osobnym temacie, gdyby ktoś jeszcze chciał dołączyć do konkursowiczów - będzie czytelniej. Warke trzeba zrobić najpóźniej do końca lutego, żeby nam odpowiednio do 13 maja dojrzała. Parametry na 20 litrów, gęstość brzeczki nastawnej: 13.
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (lub marynka, wg uznania)
Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.
Do dzieła!
RECEPTURA KONKURSOWA:
pilzneński 64,7%
monachijski 27,7%
karm. jasny 5,5%
karm. ciemny 1,8%
barwiący 0,2%
Zacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki (lub marynka, wg uznania)
Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.
Do dzieła!
Comment