Rozsądny piwowar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #16
    [QUOTE=Krzysiu]3. Odsetek niepijalnych warek jest dużo wyższy, niż w przemyśle.
    [QUOTE]
    A czy w przemysle istnieje cos takiego? W DUZYCH BROWARACH zawsze wychodzi. A to "mniej udane" i tak mozna wymieszac z "bardziej udanym". No i w rezultacie mamy Zywiec ,albo Tyskie
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Nie zmienia to faktu, że w przemysle odsetek straconego piwa jest znikomy. Zawsze można ludziom wmówić, że "własnie tak" ma smakować.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
      Jak to zdjęli? To co teraz będzie z ... Dziennikiem?
      Fedorowicz sam zrezygnował, jak mu kierownictwo zdjęło jakąs piosenkę o Kaczyńskich. Kierownictwo twierdzi, że była kiepska, Fedorowicz - że cenzura. Przykro to mówić, ale po ocenie poziomu ostatnich dzienników przychylam się do zdania kierownictwa, choć nie twierdzę, że to idealne rozwiązanie.

      Ponoć już jest umowa na nowy program w innej formule.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Pisanie na forum nie jest marnowaniem czasu, bo nie można tej czynności niczym zastąpić. Warzenie piwa w domu jest marnowaniem czasu, bo można sobie piwo kupić w sklepie.
        Można lub nie. Wszystko zależy od punktu widzenia. Piwo domowe jest substytutem kupione w sklepie. Ale biorąc pod uwagę określony smak piwa, to już nie koniecznie. W sklepie możesz nie kupić takiego piwa jakie chcesz, a w domu możesz je zrobić sam. Pisanie na forum jest czynnością niezastąpioną ? Spróbuj wyłączyć kompa i się czymś zająć dasz rade, wierz mi. A jeśli już kompa nie dasz rady wyłączyć, to można przy nim coś innego porobić.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        5. czas, potrzebny na przygotowanie i wykonanie warki oraz sprzątanie (ot tak statystycznie 6 zł za roboczogodzinę).
        Wiesz, ja bym jednak kosztów robocizny nie wliczał, jeśli oczywiście piwowarstwo jest Twoim hobby. I tutaj chciałbym wrócić do tej niemilej dyskusji. Napisałem wtedy: "to dlaczego pisujesz na forum". Chodziło mi o to, że dlaczego pisujesz na forum, przecież Ci nikt za to nie płaci, tracisz czas a nie zarabiasz kasy. Nawiązałem wtedy do tego nietrafionego moim zdaniem wliczania kosztów pracy do gotowego piwa. Kilka osób (między innymi Ty) źle to chyba zrozumiało.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Jeżeli to wszystko wyjdzie tobie taniej, niż piwo przemysłowe w hipermarkecie, to jesteś geniuszem ekonomii i zrobisz wielką karierę w biznesie.
        Geniuszu ekonomi Pamiętaj, że w ekonomi jakość też ma znaczenie. Gdyby znaczenia nie miała to byśmy mieli same sikacze alabiedronka. Więc porównywanie piwa robionego samemu do piwa z marketu jest "średnio" trafione.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Danielu, nie podchodź aż tak poważnie do tego, co tu ludzie piszą, bo wrzodów z nerwów dostaniesz Krzysiu się zwyczajnie z Tobą przekomarza, skoro nawarzył już stokilkanaście warek, to jednoznacznie świadczy to o tym, że żadna ekonomia, ani zdrowy rozsądek w grę na nie wchodzą

          Rozsądny piwowar nie liczy kosztów ani czasu, bo by osiwiał
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Danielu, nie podchodź aż tak poważnie do tego, co tu ludzie piszą, bo wrzodów z nerwów dostaniesz Krzysiu się zwyczajnie z Tobą przekomarza, skoro nawarzył już stokilkanaście warek, to jednoznacznie świadczy to o tym, że żadna ekonomia, ani zdrowy rozsądek w grę na nie wchodzą
            Rozsądny piwowar nie liczy kosztów ani czasu, bo by osiwiał
            Hm, musi chyba minąć troszkę czasu, zanim was "wyczuję"
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #21
              W "swoim" dziale warzelniczym zamieściłem kilka dni temu małe wyliczenie. Pozwoliłem sobie je dzisiaj troszkę rozbudować. Robiłem je na własne potrzeby więc jeśli ktoś chciałby je przerobić na własne, to musiałby się troszkę pobawić. W kosztorysie tym nie wiedziałem jak wyliczyć koszt zużycia gazu (butla), ponieważ gazu tego nie używam tylko do warzenia. Niebieskie pola można modyfikować. Surowce wyszczególniłem tylko takie które obecnie posiadam - można to jednak rozwinąć o kolejne. Wyliczenie to zrobiłem dla warki 20L. Dlatego założyłem stałe zużycie glukozy, kapsli, wybielacza na jedną 20L warkę. Koszt wysyłki obliczyłem biorąc pod uwagę każdorazowe zamówienie 25 kg słodu w browamatorze (tak będe zawsze zamawiał). Zużycie wody i koszt wywozu nieczystkości płynnych obliczyłem biorąc pod uwagę ceny u mnie obowiązujące. Przyjęłem, że na jedną warkę zużywam 150 L wody (dużo to czy mało ?). Ceny wprowadziłem takie, po jakich ja ostatnio kupiłem. Aha, no i nie uwzględniłem tu zużycia, zakupu sprzetu oraz własnej pracy. Traktuję to jako koszt który rekompensuje mi przyjemność z warzenia i ogólnie hobby. www.agro-a.com/wyliczenie.xls
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #22
                Wprowadziełem zmiany. Gdy zwiększa się ilość brzeczki zmienia się koszt za glukozę i cena kapsli. Koszt zostawiłem jako koszt stały. Cena za 1 butelke 0,5 także zmienia się w zależności od pojemnośći warki. Prace będą trwały nadal. Czekam na propozycje jak rozwiązać kwestię bazu z butli. Może ktoś wie np. na ile warek mu jedna butla wystarcza ?
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #23
                  wyliczony koszt i tak dla mnie jest zadawalający. mnie się nie chciało nigdy liczyć tak dokładnie, więc wyliczałem tylko surowce, które musiałem sam zakupić. degustracja niezależnie czy piwko było wyborne czy tylko przeciętne sprawiała przyjemność a o to w tym chodzi. sam w artykule w DP i GK wspomniałem o niższych kosztach produkcji piwa domowego (w porównaniu do sklepowego), bo staram się robić piwa, których nie znajdzie się w sklepie a tych koszt zwykle jest dużo wyższy niż wyliczony przez przedmówcę.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #24
                    Dodałem możliwość sprawdzenia po ilu warkach zwraca się koszt zakupionego sprzętu. Muszę przyznać, że szybkoś z jaką sprzęt się zwraca bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła www.agro-a.com/wyliczenie.xls
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X