Odzysk drożdży z piw o wysokim Blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Odzysk drożdży z piw o wysokim Blg

    Zakładam temat, gdyż Czes napisał coś takiego o drożdżach German Bock, na których robiłam portera dolnej fermentacji, 22 Blg....

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
    Obracanie drożdżami, które napracowały się przy ciężkim piwie (zakładam, że to był Bałtycki) mija się z celem. Pozwólcie tym drożdżom Rest In Peace!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #2
    A czemu ma służyć temat? czy zbierać takie drożdże czy nie? ja ściągałem saflagery 3 razy....przy lagerze 12 blg ,potem po porterze 20 blg i później dałem je do porterka 24blg i przy każdym użyciu zauważyłem ,że coraz lepiej sobie radzą...złych smaków nie zaobserwowałem
    chickkiller :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      No i własnie dlatego ten temat - chciałabym, żeby Czes rozwinął swoją myśl, a inni podzzielili się własnymi doświadczeniami w tym zakresie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
        A czemu ma służyć temat? czy zbierać takie drożdże czy nie? ja ściągałem saflagery 3 razy....przy lagerze 12 blg ,potem po porterze 20 blg i później dałem je do porterka 24blg i przy każdym użyciu zauważyłem ,że coraz lepiej sobie radzą...złych smaków nie zaobserwowałem
        Jako przedstawiciel nauk doświadczalnych, uznaję wyższość praktyki nad teorią i w takim razie już się nie wymądrzam
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Temat powstał, żeby porównać praktykę z teorią, a Ty nagle postanowiłeś milczeć. Mam(a pewnie i mamy) nadzieję, że spełnisz proźbe Marusi i rozwiniesz swoją myśl.

          Comment

          • piwochłon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.04
            • 71

            #6
            Moja praktyka chyba jednak zgadza się z teorią. Warzyłem portery seriami po 3 warki na tych samych drożdżach i faktycznie miałem odczucie, że najlepiej wychodzi pierwszy (na świeżych drożdżach), aczkolwiek różnica była dość subtelna
            Piwochłon

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwochłon
              Moja praktyka chyba jednak zgadza się z teorią. Warzyłem portery seriami po 3 warki na tych samych drożdżach i faktycznie miałem odczucie, że najlepiej wychodzi pierwszy (na świeżych drożdżach), aczkolwiek różnica była dość subtelna
              Jeżeli do drugiej i trzeciej warki używałeś dużej ilości gęstwy z poprzedniej warki, to nic w tym dziwnego.
              W przypadku drożdży z gęstwy należy przeprowadzić propagację z niewielkiej ilości (ja pobieram ezę), a dopiero później przygotowywać starter.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                Jeżeli do drugiej i trzeciej warki używałeś dużej ilości gęstwy z poprzedniej warki, to nic w tym dziwnego.
                W przypadku drożdży z gęstwy należy przeprowadzić propagację z niewielkiej ilości (ja pobieram ezę), a dopiero później przygotowywać starter.
                Ja zawsze walę wielkie ilości gęstwy, nie bawię się w żadne propagacje, jak większość z nas i z warki na warkę drożdże są coraz silniejsze. Zatem wypadek piw o wyższym blg jest inny.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ja zawsze walę wielkie ilości gęstwy, nie bawię się w żadne propagacje, jak większość z nas i z warki na warkę drożdże są coraz silniejsze.
                  Brzeczki o większej gęstości potrzebują więcej i bardziej żywotnych komórek. "Wielkie ilości gęstwy" zawierają wielkie ilości komórek w dobrym stanie. Można więc dodać dużo gęstwy, w której jest sporo martwych komórek, lub mniejszą ilość ze świeżutkiego startera.
                  Duża ilość martwych komórek może jednak piwu zaszkodzić (świeżych z resztą też).

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Zatem wypadek piw o wyższym blg jest inny.
                  Możesz dodać jeszcze więcej gęstwy .

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Darco, wg mnie sam sobie zaprzeczasz, najpierw sugerujesz, że dodawanie dużej ilości gęstwy jest błędem, a teraz piszesz, żeby dodać jeszcze więcej Może zdecyduj się na zajęcie jakiegoś stanowiska i nie rozmydlaj
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Chris
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.05
                      • 812

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      spełnisz proźbe Marusi i rozwiniesz swoją myśl.
                      Co to jest proźba? dobra nastepnym razem się już nie przyczepię
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Darco, wg mnie sam sobie zaprzeczasz, najpierw sugerujesz, że dodawanie dużej ilości gęstwy jest błędem, a teraz piszesz, żeby dodać jeszcze więcej Może zdecyduj się na zajęcie jakiegoś stanowiska i nie rozmydlaj
                        To był taki żart.
                        Faktem jest, że dodawanie zbyt dużych ilość drożdży lub drożdży o złej kondycji ("przepracowanych") może piwu zaszkodzić.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Darco, rozmawiamy w tym temacie o KONKRETNYM przypadku
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Czyli o tym czy należy dodawać "zmęczone" gęstwy do gęstych brzeczek? Przecież napisałem, że:


                            "Faktem jest, że dodawanie zbyt dużych ilość drożdży lub drożdży o złej kondycji ("przepracowanych") może piwu zaszkodzić."

                            Nie szukaj dziury w całym...

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                              Co to jest proźba? dobra nastepnym razem się już nie przyczepię
                              Jak Cię o coś poprozię, to to będzie proźba.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Armenia, Erewań, Tamanian 67, T Philosophy.
                                bastion
                                Tuż pod kaskadami za olbrzymim pomnikiem Tamaniana, od tamtego roku działa browar restauracyjny T Philosophy..
                                Najbliższa okolica jest pełna turystów, więc działalność restauracji jest ukierunkowana wybitnie pod nich oraz generalnie dla osób z grubym portfelem.

                                Sam lokal...
                                2025-03-25, 22:19
                              • darekd
                                Kulmbacher, Lager Hell
                                darekd
                                Znany browar z Górnej Frankonii w Bawarii.

                                11,3% ekstr.

                                4,9% alk

                                https://www.kulmbacher.de/unsere-sortenvielfalt/


                                Aromat – słodowy ze zbożową lekką słodyczą, minimalny chmiel
                                Piana – wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
                                Barwa – złota
                                Wysycenie
                                ...
                                2024-08-25, 22:58
                              • pebejot
                                Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
                                pebejot
                                Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
                                Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
                                Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
                                2024-08-07, 17:46
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                dadek
                                Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                2024-05-13, 00:57
                              • dadek
                                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                                dadek
                                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                                W browarze pracują...
                                2024-04-12, 00:26
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...