Pęknięty termometr w zacierze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

Nadal upieram się, że nie masz racji. Związków zaliczanych do "alkoholi" jest wiele.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
      Do cieczy termometrycznych może i jest zaliczany, ale że do alkoholowych to bym się spierał.

Termometr nie mógł być alkoholowy, skoro ciecz wypłynęła na powierzchnię. Alkohol rozpuściłby się w zacierze, zaś toluen nie.
      Cokolwiek to jest, nieważne czy alkohol, to na pewno z barwnikiem.
      A więc może alkohol się rozpuścił (czy raczej ulotnił), a na powierzchni został tylko barwnik?

Comment

• Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

Panowie, cokolwiek to jest, zacier powinien wylądować w kiblu. Toluen jest bezbarwny, co nie zmienia faktu, że można dodać do niego rózne substancje zabarwiające, które niekoniecznie są zdrowe. Lacriferno z kolei, z całym szacunkiem, nie rozumie, iż alkohol NIE MUSI rozpuszczać się w wodzie.
        Last edited by Maidenowiec; 2006-03-26, 17:39.

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Warek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 127

W termometrze był toluen.
          Last edited by Warek; 2006-03-26, 17:43.
          http://www.mafoto.pl/

Comment

• Lacriferno
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.07
            • 783

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
            Nadal upieram się, że nie masz racji. Związków zaliczanych do "alkoholi" jest wiele.
            Cóż, przyznam, że zaskoczyłeś mnie z alkoholem dodecylowym. Nie jestem chemikiem, a moja wiedza ograniczała się do tego, że alkohole są jednak rozpuszczalne w wodzie. Niemniej jednak toluenu do grupy alkoholi raczej zaliczyć się nie da.

Comment

• Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

Toluen jest węglowodorem aromatycznym, a nie alkoholem, alkohole posiadają grópę OH, a toluen nie.
              Last edited by Marcin_wc; 2006-03-26, 17:45.

Comment

• Lacriferno
                • 2005.07
                • 783

Lacriferno z kolei, z całym szacunkiem, nie rozumie, iż alkohol NIE MUSI rozpuszczać się w wodzie.
                Rozumie, rozumie. Do tej pory nie rozumiał.

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Niemniej jednak toluen zaliczany jest do alkoholowych cieczy termometrycznych.
                  Może dlatego, bo rozpuszcza się w alkoholach

Comment

• Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

Wiecie, zważywszy na mój profil studiów mam lekki konflikt nazw. Z chemicznego punktu widzenia toluen jest węglowodorem, a meteorologicznego jest alkoholem termometrycznym, używanym chociażby do termometrów minimalnych. Tak czy siak jest trujący.

Comment

• Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

Marcinie, ja z panem Czesławem Radomskim i jego Agrometeorologią nie śmiem nawet polemizować

Comment

• Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

Marcinie, ja z panem Czesławem Radomskim i jego Agrometeorologią nie śmiem nawet polemizować
                        Ja nie śmiem nawet wiedzieć kto to jest

Comment

• Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

Podręcznik jest, o ile mnie pamięć nie myli, z 1977 roku

Comment

• Warek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 127

Za kartą: http://www.ciop.pl/3841.html :
                            "Drogą pokarmową może wywołać objawy jak w zatruciu inhalacyjnym o różnym nasileniu i następstwach. Dawka toksyczna wynosi 0,5-1,0 g/kg masy ciała (tj. 35-70 ml)."

W tym termometrze mogło być 50-100mg większkość i tak usunąłem, aczkolwiek niemoge odszukać ilości dopuszczalnej.
                            http://www.mafoto.pl/

Comment

• Czes
                              • 2001.06
                              • 752

Wiecie, zważywszy na mój profil studiów mam lekki konflikt nazw. Z chemicznego punktu widzenia toluen jest węglowodorem, a meteorologicznego jest alkoholem termometrycznym, używanym chociażby do termometrów minimalnych. Tak czy siak jest trujący.
                              Maidenowiec, sprawdź swoje notatki!
                              Jeżeli rzeczywiście twój wykładowca nazywa toluen alkoholem, to pieprzy.

To czy coś jest, czy nie jest trucizną zależy od dawki.
                              Nawet jeżeli stłuczony termometr zawierał toluen (a zapewne zawierał zabarwiony alkohol etylowy, do którego piwowar i tak zdążał), nie przejmowałbym się wcale.
                              Odfiltrowana brzeczka będzie jeszcze godzinę gotowana, a wówczas ten mililitr toluenu oddestyluje z parą wodną.

Ku pokrzepieniu serc: kilka lat temu zaliczyłem rtęć z rozbitego termometru w zacierze.
                              Z zacieru nie zrezygnowałem i ciągle żyję. Co nie powinno dziwić, jeżeli wziąć pod uwagę, że dawniej medycy nawet aplikowali picie ciężkiej rtęci pacjentom mającym kłopoty z przewodem pokarmowym.
                              Rtęć jest groźna w postaci związków - rozpuszczalnych w wodzie soli oraz w postaci pary wnikającej do płuc podczas długich w czasie ekspozycji.

Sądząc po tym, że Warek zadał pytanie i zamilkł, był zajęty ciągiem dalszym warki...
                              i dobrze
                              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

Sprawdziłem. Nie z wykładów co prawda, lecz z ćwiczeń. I jak wół w termometrach alkoholowych jest toluenowy. I jestem na 100% pewny, że dobrze zapisałem. Ot ciekawostka.

Comment

Przetwarzanie...
                                X