poddziały w browarnictwie amatorskim

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    poddziały w browarnictwie amatorskim

    ponieważ coraz trudniej się tu poruszać, trzeba trochę porozdzielać tematy, jeśli masz jakieś sugestie odnośnie tego jakie pod-działy tutaj utworzyć żeby było łatwiej i przejrzyściej, to je tutaj zamieść.

    po weekendzie zajmę się tym.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Mówisz podział na poddziały ? Hmm .... może. Moim zdaniem nie rozwiąże to podstawowego problemu jakim są bezsensowne wpisy, nie majace nic wspólnego z tematem; bardzo fajne ale pasujące jedynie do działu "przy piwie" lub prywatnych wiadowmości. Od wczoraj popołudnia widzę około 10 nowych wpisów z czego jedynie 2-3 trzymają się tematu i wprowadzaja coś nowego do dyskusji.
    Może administrator będzie usuwać takie niepotrzebne teksty ? Na forum jest juz zgromadzona spora wiedza i gdyby nie był zaśmiecony ( zwłaszcza w ostatnich tygodniach ) byłby gotowym do druku, cennym i niepowtarzalnym podręcznikiem piwowara domowego.
    Może poddział w rodzaju "Obok warzenia" byłby ulagą dla tych co to nie moga się opanować. Natomiast z konkretnych tematów bezwzględnie kasować a po np. 3 takich wpadkach ( nie "literówkach" ) usuwać login z forum.

    Comment

    • wartburg
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.03
      • 95

      #3
      Ja jestem za. Zrobic dodatkowy poddzial np jak sugerowano "Obok warzenia". W dziale zasadniczym bylyby konkretne informacje o warzeniu, a w "Obok" wszystko co sie z tym wiaze pobocznie czyli np "Gdzie kupic slod w okolicach krakowa" etc. A nie trzymajace sie tematu duperele kasowac.

      Wartburg

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        #4
        to wszystko jest słuszne, ale działu "Obok Warzenia" nie będzie. wystarczy już "Przy piwie". wedle życzenia zajmę się ostrzejszym egzekwowaniem regulaminu.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • celt_birofil
          † 2017 Piwosz w Raju
          • 2001.09
          • 4469

          #5
          Popieram

          Proponuję rozszerzyć tą "egzekucję" na całe forum
          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

          Comment

          • bari
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2002.03
            • 5

            #6
            odnośnie poddrozdziałów

            Całkowicie się zgadzam na podrozdziały zwłaszcza w sekcji Browarnictwo Domowe (Amatorskie).
            Generalnie z mojej perspektywy, czyli juniora forumowicza i zainteresowanego tym jak zrobić piwko, forum jest za bardzo rozbudowane i już trochę trzeba czasu poświęcić by znaleźć jakieś cenne uwagi.
            Przydałyby się takie informacje jak:
            - wstęp - jak zacząć
            - asortyment piwny - co trzeba mieć, gdzie znaleźć, za ile i u kogo,
            - urozmaicenia - czyli jak lepiej wykorzystać inaczej drożdze, słód, chmiel oraz poprawy procesu itp
            - zaawansowani - gadanie na temat nowszych i bardziej zaangażowanych sposobów robienia piwa
            - pomysly i uwagi
            - kontakty - dostawcy materiałów i asortymentu (kadzi itp), kontakty do forumowiczów wg miast, etc

            Jesteśmy z kumplem po zrobieniu pierwszego piwa, tzn. własnie 6 dzień fermentuje. Najtrudniej było nam znaleźć potrzebny asortyment (wiadra, gary itp), stosunkowo trudniej materiały (drożdże, itp). Tak na prawdę to musimy jeszcze kupić te rurki, kraniki szklane kadzie (tylko można dostać w lecie gdy okres na robienie win) itp, a nie wiemy gdzie to znaleźć.
            Pomysłem też dobrym jest np. "zagwarantowanie" fachowej i szybkiej pomocy dla początkujących, robiacych swoje pierwsze piwko. Coś jakby posiadanie własnego mentora.
            My dużo zawdzięczamy Krzysiowi (wielkie ukłony) i myślę, że warto "nowych" obtoczyć taką "opieką".
            Pomysłem też jest zrobienie ankiety ilu z forumowiczów już zrobiło swoje piwko, ilu zamierza itp.

            O kurde, za dużo napisałem!!!!
            Trójmiasto pozdrawia wszystkich forumowiczów!!! Zwłaszcza tych którzy zrobili już swoje. Zwłaszcza jak my, przez pieluchę!!!!

            BARI

            P.S.
            A są planowane jakieś imprezy forumowiczów?
            BARI z Sopotu

            Comment

            • gul_gul
              Premium Member
              • 2001.02
              • 359

              #7
              Wrócę do tematu.

              Art, uważam, że jeszcze nie ma problemu ,liczba tematów nie przekroczyła jeszcze 50 i można je wszystkie przeczytać w dwie godziny, a dziennych wpisów jest tak mało, że łatwiej je przejżeć gdy są razem niż ukryte w katalogach.
              A dla tych, którzy chcą zacząć są b. dobre artykuły Volkera.

              Jedyny pomysł jaki mam to dział ' Moje pierwsze piwo' w którym tworzą tematy ci, którzy zaczynają i chcą się pochwalić lub oczekują pomocy od któregoś z guru.

              Comment

              • eljoter
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2002.03
                • 15

                #8
                uwazam że nie ma co robić problemu, nasze forum jest jeszcze tak ubogie ,że z każdego wejscia powinniśmy się cieszyć.A jesli ktoś szuka praktycznych informacji to napewno je znajdzie.

                Comment

                • volker
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.10
                  • 634

                  #9
                  wartburg napisal/a
                  Ja jestem za.
                  Ja też jestem za.

                  A nawet przeciw.



                  Z jednej strony zgadzam się z propozycją stworzenia nowych pod-poddziałów, ponieważ krok po kroku będzie tu mnóstwo różnych tematów, a nowy członek forum nie wie, gdzie zacząć czytać.

                  Z drugiej strony zaś mamy już kilka tematów, które się w ciągu dyskusji (gadania???) rozwiniały i pokrywają już większość aspektów piwowarstwa domowego w ciągu jednej dyskusji (patrz na przykląd temat Krzysiowe warzenie lub Drożdże piwne, jeżeli teraz dobrze pamiętam). Gdzie rozmieścić temat taki?

                  pyta niezdecydowany
                  Last edited by volker; 2002-04-12, 21:29.
                  Volker

                  Brunnenbräu Hausbrauerei

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Myślałem o tym sporo, ale na razie nie mam pomysłu na podział.

                    Więcej dyscypliny - TAK !!!

                    Bari - poszukaj w forum "Imprezy, promocje, wydarzenia"

                    Dla początkujących - najpierw artykuły.

                    Comment

                    • ZEET
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2002.04
                      • 21

                      #11
                      Fajnie by było aby wszyscy laicy mieli gdzie zadawać swoje
                      śmieszne (dla Seniorów) pytania bez narażania się na wrogość.
                      Aby Forum miało się rozwijać potrzebuje nowych . Sądzę że
                      wielu odeszło stąd z rażonych .
                      POZDRAWIA ZEET

                      Comment

                      • kysio
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.03
                        • 4

                        #12
                        Ja bym tam nie był taki zasadniczy. Dożo osób właśnie tutaj po raz pierwszy spotkało się z pojęciem "browarnictwa domowego"
                        (np.ja) i na początku czuje się trochę niepewnie w kwestii niektórych pojęć i czynności. W końcu to amatorzy. Myślę że zwrócenie uwagi wystarczy, choć niektóre pytania są już męczące.
                        No cóż widać tak musi być!

                        Comment

                        • bari
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.03
                          • 5

                          #13
                          Bezsprzecznie ZEET masz rację. Powinno być stworzone miejsce, takie laboratorium lub akwarium, w którym "dojrzewają" młodzi birofile i inni piwosze oraz w którym będą mieli możliwość i okazję usłyszeć radę eksperta, gdzie mogliby bez narażenia się na krytykę, czy perspektywę kilkugodzinnego przewertowania stron forum lub stron www uzyskać odpowiedź na każde pytanie (oczywiście w miarę szybko - ale widząc po Waszej ART i Krzysiu oraz innych aktywności z czasem odpowiedzi nie powinno być problemu). W tym akwarium, czy laboratorium każda kijanka-browarnik będzie pod czujnym okiem seniora żabola!

                          Co Wy na to? - to pytanie głównie do Ciebie ARt, ale i też do wszystkich forumowiczów?
                          BARI z Sopotu

                          Comment

                          • oryks
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.01
                            • 297

                            #14
                            Nikt tutaj myślę nie ma pretensji o TREŚĆ pytań. Nie zauważyłem nigdy by "stary" wyśmiewał naiwność pytań "młodego". Nie tylko nowicjusze maja prawo zadawać podstawowe nawet prymitywne pytania. Sprawa polega jednak na tym, że odpowiedzi na większość są na tym forum. Minimum szacunku dla pracy, czasu ( może i pieniędzy ) innych osób wymaga aby samemu się trochę wysilić i SZUKAĆ a nie tylko klepać jęzorem (właściwie klawiaturą ) bo tak łatwiej i oczekiwać, że ktoś kolejny raz będzie odpowiadał. To powoduje, że kolejnemu nowicjuszowi jeszcze trudniej przetrawiać zawartość forum bo staje się ono po prostu nudne. To właśnie prywatne teksty i półsłówka w nieodpowiednich momentach mogą zrazić nowych do udziału w dyskusjach.

                            Inna propozycja : czy ktoś z doświadczonych podjął by się stworzenia artykułów z niektówrych najtreściwszych tematów ?

                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Mawas
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.02
                              • 299

                              #15
                              Przyłączając się do dyskusji uważam, że powinna znaleźć się dział pt.NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA.
                              Krzysiu już to zaproponował ale uważam że taki dział powinien być aktualizowany w miarę często i powinien mieć odnośniki do tematów w których odpowiedzi się znajdują.
                              Zaoszczędzi to czasu nowym forumowiczom i być może nie zniechęci ich do dalszego uczestnictwa w naszym klubie.
                              Mawas
                              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X