A jak się mają kwestie zapachowe pod koniec f. burzliwej? Czy zwróciłaś na to uwagę? Nie czuję sie specjalistą od pszeniczych, ale myślę, że jeśli wtedy nie ma oczekiwanych aromatów, to potem chyba już się nie pojawią. Problem może leżeć w zacieraniu i/lub drożdżach, ew. temperaturze fermentacji, czyli wszędzie. ![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
A nie lepiej zakwasić odrobiną słodu zakwaszającego lub po prostu kwasem mlekowym? Ja tak zawsze czynię.
Konkursowy, wrocławski przepis na hefe-weizena, w mojej ocenie, miał własnie tę wadę, że nie przewidywał czegos kwaśnego w zasypie. Mozna było sobie radzić przetrzymywaniem zacieru w 30 st. C, co jest kłopotliwe dla osób nieposiadających pH-metru.
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
Konkursowy, wrocławski przepis na hefe-weizena, w mojej ocenie, miał własnie tę wadę, że nie przewidywał czegos kwaśnego w zasypie. Mozna było sobie radzić przetrzymywaniem zacieru w 30 st. C, co jest kłopotliwe dla osób nieposiadających pH-metru.
Comment