Dlaczego tak trudno jest zrobić dobrego pszeniczniaka?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #31
    ... no i nigdy pszeniczniak mi się nie zepsuł.
    PS. Moim zdaniem wszelkie piwa często psują się, kiedy sa warzone w okresie, w którym w powietrzu znajduje się cała gama drobnoustrojów, a więc latem.
    Fermentor stojący zimą w tym samym pokoju i w tej samej temperaturze co latem, jest niemal zupełnie pozbawiony zagrożeń, które występują latem.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      ... Moim zdaniem wszelkie piwa często psują się, kiedy sa warzone w okresie, w którym w powietrzu znajduje się cała gama drobnoustrojów, a więc latem.
      Fermentor stojący zimą w tym samym pokoju i w tej samej temperaturze co latem, jest niemal zupełnie pozbawiony zagrożeń, które występują latem.
      niestety muszę się zgodzić. coś w tym jest choć pszenicy nie robiłem (no nie licząć z ekstraktu).

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Wracam do tematu: moje piwo pszeniczne, które zajęło II miejsce w konkursie na tegorocznych Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich uważam za takie sobie. Zawsze ten sam problem - bardzo mało zapachu bananowego i goździkowego. Teraz zrobiłam ciemną pszenicę - to samo Drożdże za każdym razem pyszniutkie. O co, u diabła, może chodzić
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Wracam do tematu: moje piwo pszeniczne, które zajęło II miejsce w konkursie na tegorocznych Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich uważam za takie sobie. Zawsze ten sam problem - bardzo mało zapachu bananowego i goździkowego. Teraz zrobiłam ciemną pszenicę - to samo Drożdże za każdym razem pyszniutkie. O co, u diabła, może chodzić
          Akurat jeśli chodzi o ciemną pszenice PONOĆ to normalne. Mam na koncie 2 pszenice i obie uważam za nieudane właśnie z powodu braku "banana i gożdzika". Też się dopisuje do pytania: o co tu kurna chodzi??

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            No właśnie, to chyba jakiś powszechny problem, bo skoro ja zajęłam II miejsce, to te pozostałe 6 nie mogło lepiej pachnieć, bo by mnie zdystansowały. Ogólnie z domowych pszenic pamiętam tylko 3, które pachniały jak trzeba: Czesa, Naczelnika i Antosia. Wielkiego_B, który wygrał, piwka nie próbowałam, to nie wiem.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              (...) O co, u diabła, może chodzić
              To jest wlasnie to cos
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
                To jest wlasnie to cos
                Ty nie drażnij mnie. Ty się spowiadaj. Może jakieś popisowe wrzenie pszeniczki np we wrześniu??

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ty nie drażnij mnie. Ty się spowiadaj. Może jakieś popisowe wrzenie pszeniczki np we wrześniu??
                  Moja pierwsza zacierana pszeniczka była warzone z pomocą Naczelnika, i była najlepsza z moich wszystkich Może faktycznie to on jest tym tajemnym składnikiem Potem zawsze robiłam wszystko tak samo, a piwo, k... gorsze
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Moja pierwsza zacierana pszeniczka była warzone z pomocą Naczelnika, i była najlepsza z moich wszystkich Może faktycznie to on jest tym tajemnym składnikiem Potem zawsze robiłam wszystko tak samo, a piwo, k... gorsze
                    Do każdego pszeniczniaka kawałek naczelnika! Hmm, kto ma ostrą siekierę?!

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      Może naczelnik zna te tajemnicze zaklęcia, które trzeba wypowiedzieć.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        To je w takim razie, Bezczelnik jeden, wypowiada bardzo po cichu, nic nie słyszałam
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wielkiego_B, który wygrał, piwka nie próbowałam, to nie wiem.
                          A to szkoda, bo prócz piw na konkurs wysłałem w tej samej paczce po trzy różne piwa dla Ciebie i Jerzego. Wśród nich było po jednym konkursowym, i to chyba nawet w butelkach półlitrowych...

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            To je w takim razie, Bezczelnik jeden, wypowiada bardzo po cichu, nic nie słyszałam
                            Tia. Na tortury szamana! Przymusowa skrzynka koncernówki i wszystko wyśpiewa.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Jerzy mi przekazał, ale w masie piw otrzymanych trochę się pogubiłam, jak coś biorę to spoglądam na listę przysłaną opisową i sprawdzam, czy to może od Ciebie Co ma być wypite, nie utonie
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
                              A to szkoda, bo prócz piw na konkurs wysłałem w tej samej paczce po trzy różne piwa dla Ciebie i Jerzego. Wśród nich było po jednym konkursowym, i to chyba nawet w butelkach półlitrowych...
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Browarzyciel
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.08
                                • 357

                                #45
                                Witam,

                                W temacie goździków i bananów nigdy nie mogę narzekać. Zwykle jest ich tyle, że mógłbym się z kimś nimi podzielić. Natomiast mam problem z kwaskowym smakiem pszeniczniaków. Wydaje mi się, że trzeba by zrobić solidną przerwę zakwaszającą 30-60 minut w temp. 35'C, może pomoże, he he.

                                Ostatnio natomiast "dałem ciała" z nasyceniem CO2. W smaku pszeniczka super, ale niestety za mało gazu.

                                Pozdr.
                                Raf.
                                BROWARZYCIEL
                                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                                eventy dla firm

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X