FAQ - podstawowe pytania.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    FAQ - podstawowe pytania.

    1. Chcę się o coś zapytać.

    odp. przeczytaj najpierw artykuły, a potem wszystko, co jest na forum.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23925

    #2
    Artykuły: http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba
    Forum: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?forumid=16
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      2. chcę założyć jakiś nowy temat.

      odp. Najpierw pomyśl, czy tego już gdzieś nie było. Jeżeli jesteś pewien, że nie, sformułuj nagłówek tematu tak, żeby było wiadomo o co chodzi i żeby był wyraźnie odróżnialny od innych.

      Przykład: zamiast "kolejne pytanie laika" (nie wiadomo, które, o co, ani jakiego laika) można napisać "jak długo można przechowywać piwo domowe?"

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #4
        Czy podczas zacierania słodu kocioł winien być przykryty?
        Jeśli jeden fermentor nie ma kranika spustowego, to jak przelać zawartość do drugiego? Można użyć "ustnego" zassania poprzez plastikową rurkę?(chodzi o przelanie brzeczki do cichej fermentacji)
        A przy okazji, dlaczego po fermentacji burzliwej trzeba przelać brzeczkę do innego zbiornika na ferm.cichą? Nie można zostawić w tym samym naczyniu ?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23925

          #5
          prosze, nie zadawaj w tym miejscu pytań dot. warzenia bo to jest temat "techniczno-funkcyjny" . poprzednie Twoje pytania wydzieliłem z tej dyskusji ale widzę że muszę zostawić niniejszą informację oficjalnie dla Ciebie tutaj, żebyś wiedział na 100% co i jak.

          jeżeli masz konkretne pytanie - a nie ma na nie odpowiedzi w już zamieszczonych dyskusjach na forum lub w artykułach - tworzysz nowy temat, używając przycisku/odnośnika pt. "Nowy Temat". jeśli taki temat już istnieje to zamieszczasz w nim odpowiedz.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
            Nie mogę, bo mię się nie chce.
            Bywaja takie odpowiedzi, często od ludzi, którzy całą swoja wiedzę czerpią z internetu i wydaje im się, że jest to wyrocznia równa Pismu Świętemu i przepowiedniom Nostradamusa.
            Przykre, ale prawdziwe.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              4. Apeluję o bardziej rzeczowe i systematyczne opisywanie warzenia. Jak powiem, że mój sposób jest wskazany, i tak część uzna mnie za zarozumiałego durnia. Ale z wpisów typu "zaraz może coś dodam", "właśnie zacieram" czy "jestem w trakcie i jeszcze nie jestem pewien" niewiele wynika. Myślę, że każdy byłby zainteresowany czytelnym i precyzyjnym zilustrowaniem przebiegu procesu - ja sam czytam z ciekawością WSZYSTKIE tematy warzelne (i tylko niektóre komentuję złośliwie).

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                4. Apeluję o bardziej rzeczowe i systematyczne opisywanie warzenia.
                Apeluję o poważne traktowanie mojego apelu !!!

                Szanowni pństwo, djcie sobie na wstrzymanie. Co wynika z informacji że "dzisiaj nie mogłem, może uwarzę za parę dni", albo "temperatura spadła mi o parę stopni"?

                Traktujmy się rzeczowo i odpowiedzialnie, to nie jest dział o dupie Maryni.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Zanim zadasz jakieś pytanie, zastanów się, czy nie robisz z siebie idioty.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    I nie rób idioty z innych.

                    Comment

                    • Budvar
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.09
                      • 265

                      #11
                      Jak dodać nowe piwo do listy piw ?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23925

                        #12
                        ym? możesz rozwinąć swoje pytanie?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Budvar
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.09
                          • 265

                          #13
                          Oki, już zrozumiałem, że to Twoja rola, a ja mogę jedynie zgłaszać ewentualne braki

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            1. Chcę się o coś zapytać.

                            odp. przeczytaj najpierw artykuły, a potem wszystko, co jest na forum.
                            Ten cały temat powinien wyswietlać sie każdemu kto się zarejestruje na forum. Albo chociaż zaraz bo otworzeniu działu BROWARNICTWO AMATORSKIE Bo np ja dotarłam do niego dopiero dziś Ale na szczęście chyba nie zrobiłam z siebie idiotki.

                            Comment

                            • trix
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.03
                              • 89

                              #15
                              Jeżeli jest to możliwe , popieram pomysł joelki, umieszczenie takiego tekstu, przy wejściu do browarnictwa amatorskiego ułatwiło by sprawę wielu początkującym! Sam od niedawna jestem aktywnym użytkownikiem tego forum i jak przeczytałem tą instrukcję to aż się zaczerwieniłem... początkujący zazwyczaj nie są cierpliwi i tak w sumie oczywiste rzeczy, które ułatwiłyby życie każdemu, jak nie zakładanie kilku wątków na jeden temat (np.zaczynam i ...) nie są przestrzegane.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X