Piwo się zmieniło!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #1

    Piwo się zmieniło!

    Witam,

    Zmieniło się ... ale nie w piękna królewnę. Już tłumaczę:

    Przechowywane w piwniczce w niskich temperaturach (6-7'C) w okresie zimy piwo miało idealną klarowność i bardzo obfitą pianę. W okresie wiosennym, czyli niedawno, musiałem przenieść część swoich zapasów do garażu na czas lekkej modernizacji pomieszczenia. Piwo było więc lekko wstrząśnięte i poddane temperaturom do około 17'C przez około 7 dni. Druga część zapasów pozostała w piwniczce, w której temp. wzrosła do 12-14'C.

    W obu przypadkach po powrocie do temp. 8'C zaobserwowałem lekkie zmętnienie i w niektórych przypadkach znaczne osłabienie pienistości. Kolor jakby bardziej stał się słomkowy, a goryczka bardziej wyeksponowana. Opisuję głównie już dojrzałe pilsy, które były butelkowane w listopadzie i grudniu 2005.

    Podobnie ma się rzecz np z Pale Ale (lekka mgiełka).

    Pytanie jest czy to naturalny proces, czy coś się zaczęło psuć w związku z tym zamieszaniem temperaturowo - przeprowadzkowym.

    Wdzięczny za ew. sugestie,

    Pozdrawiam

    R.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #2
    Gdyby tu chodziło o wino powiedziałbym, że po podniesieniu temperatury nastapiła powtórna fermentacja - czyli wino do końca nie było dofermentowane i dojrzałe. Do piw górnej fermentacji jeszcze można by było odnieść analogię. Lecz w tym wypadku to chyba nie to ponieważ piszesz o lagerach więc temperatura w piwniczce była ok na dofermentowanie piwa.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
      dadek
      Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
      2024-09-17, 00:54
    • dadek
      Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
      dadek
      Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
      2023-12-08, 02:06
    • Shedao
      Litwa, Wilno, Gedimino pr. 5, Craft & Draft Brewpub
      Shedao
      Jedyny w Wilnie browar w "nowoczesnym" stylu, oferujący szeroki wachlarz kraftowego piwa. Znajduje się w dość sporej piwniczce, ma ok. 10 kranów. Ja próbowałem: IPUTE (Little IPA), Razor Back (bitter) oraz MoliugElis (dyniowe). To ostatnie było najciekawsze. Nie do końca moje klimaty,...
      2025-01-07, 15:09
    • darekd
      Wrowar, Black River
      darekd
      Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

      Oatmeal Stout, 4,6% alk.
      Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
      Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
      ...
      2024-12-30, 15:42
    • Javox
      Pilot, Blønd Beyond
      Javox
      Session IPA z alko 4.0%

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - nie za dużo.
      Gaz - średni.
      Barwa - jasny żółtym trochę opalizujący.
      Aromat - tropiki i egzotyka z nutą ziołową, dojrzałe melony i liczi.
      Smak - jw, słodko w...
      2024-12-18, 18:11
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...