Czesc
W sobote odnioslem swoja pierwsz porazke na polu browarnictwa. Musialem wylac 12 litrow tego czegos co mialo byc piwem. Mam wiec pytanie dotyczace mozliwych przyczyn kleski. Piwo robilem od podstaw wedlug przepisu Volkera z artylulow. Zacieralem itd. Po przelaniu do fermentera dodalem drozdzy i przez 2 dni cos sie dzialo, ale potem drozdze przestaly pracowac. Sprawdzalem przez kilka dni z rzedu i poziom cuklu utrzymywal sie caly czas na poziomie 4 blg. Drozdze nie pracoway. Czy przyczyna moze byc za duza ilosc wody (musze sie przyznac ze troche porabaly mi sie proporcje i za bardzo rozrzedzilem brzeczke)? Temperatura to byla ok 19-20 st wiec dla drozdzy gornej f. mysle ze ok. Higiene zachowalem. Fakt ze nie wykonalem prob jodynowych, ale nie wiedzialem ze trzeba. Czasy i temperatury staralem sie restykcyjnie trzymac (na tyle ile da sie w domowym zaciszu). Prosze wiec o sugestie co zepsulem.
Wartburg
W sobote odnioslem swoja pierwsz porazke na polu browarnictwa. Musialem wylac 12 litrow tego czegos co mialo byc piwem. Mam wiec pytanie dotyczace mozliwych przyczyn kleski. Piwo robilem od podstaw wedlug przepisu Volkera z artylulow. Zacieralem itd. Po przelaniu do fermentera dodalem drozdzy i przez 2 dni cos sie dzialo, ale potem drozdze przestaly pracowac. Sprawdzalem przez kilka dni z rzedu i poziom cuklu utrzymywal sie caly czas na poziomie 4 blg. Drozdze nie pracoway. Czy przyczyna moze byc za duza ilosc wody (musze sie przyznac ze troche porabaly mi sie proporcje i za bardzo rozrzedzilem brzeczke)? Temperatura to byla ok 19-20 st wiec dla drozdzy gornej f. mysle ze ok. Higiene zachowalem. Fakt ze nie wykonalem prob jodynowych, ale nie wiedzialem ze trzeba. Czasy i temperatury staralem sie restykcyjnie trzymac (na tyle ile da sie w domowym zaciszu). Prosze wiec o sugestie co zepsulem.
Wartburg
Comment