Witam, właśnie dostałem swój zestaw browamatora, przeczytałem instrukcję, i... okazało się, że nie które informacje i dobre porady, które są na forum nie są zawarte w instrukcji, oraz że sama instrukcja jest pełna nieścisłości. Dlatego zbierając informacje z forum postanowiłem przygotować dla siebie (i dla innych początkujących ;p) szybką instrukcję krok po kroku.
Prosił bym więc by bardziej doświadczeni powiedzieli mi jakie popełniłem w niej błędy i ewentualnie dodali jakieś dodatkowe porady
(Pisane dla zestawu startowego browamatora+brewkita)
krok po kroku:
1) Dezynfekcja
a) umyć (starając się nie zarysować wewnętrznych ścian fermentatora)
b) Dezynfekcja fermentatora i łyżki roztworem Chemipro OXI (3 litry ciepłej wody + 3 łyżeczki (12 gram) Chemipro OXI, płukać 3 - 5 minut
2)Przygotowanie brzeczki
a) umieścić puszkę z ekstraktem w cieplej wodzie na 10 minut
b) zawartość puszki wlać do głównego fermentatora (bez kranika)
c) dodać 3,5 litra zagotowanej wody do fermentatora
d) dodaj 1,25 kg ekstraktu słodowego (ew. 1 kg cukru)
e) dodaj czystej zimnej wody (może być kranowa, ew. woda oaza z biedronki 1,65 zł. za 5 litrów), tak aby całkowita ilość płynu w fermentatorze wyniosła 23
litry.
3) drożdże - rehydracja
a) mocno wymieszać brzeczkę w celu napowietrzenia
b) zmieszać drożdże z 300 ml wody i 3 łyżeczkami suchego ekstraktu słodowego (ew. 2 łyżeczki glukozy)
c) zostawić na 30-60 minut
d) wlać do brzeczki i mieszać
4) fermentacja
a) przykryj brzeczkę (najlepiej położyć na fermentator przykrywkę i owinąć folią spożywczą, by nic nie wpadło a gaz mógł się ulatniać)
b) wstaw do pomieszczenia o temperaturze 18-21 stopni
c) po około 7 dniach i OG ok 1008 (2 Blg)
5) rozlewanie
a) przelej piwo do fermentatora z kurkiem
b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
c) rozlej do butelek
d) zakapsluj
e) czekaj 7-40 dni
f) pij
Prosił bym więc by bardziej doświadczeni powiedzieli mi jakie popełniłem w niej błędy i ewentualnie dodali jakieś dodatkowe porady
(Pisane dla zestawu startowego browamatora+brewkita)
krok po kroku:
1) Dezynfekcja
a) umyć (starając się nie zarysować wewnętrznych ścian fermentatora)
b) Dezynfekcja fermentatora i łyżki roztworem Chemipro OXI (3 litry ciepłej wody + 3 łyżeczki (12 gram) Chemipro OXI, płukać 3 - 5 minut
2)Przygotowanie brzeczki
a) umieścić puszkę z ekstraktem w cieplej wodzie na 10 minut
b) zawartość puszki wlać do głównego fermentatora (bez kranika)
c) dodać 3,5 litra zagotowanej wody do fermentatora
d) dodaj 1,25 kg ekstraktu słodowego (ew. 1 kg cukru)
e) dodaj czystej zimnej wody (może być kranowa, ew. woda oaza z biedronki 1,65 zł. za 5 litrów), tak aby całkowita ilość płynu w fermentatorze wyniosła 23
litry.
3) drożdże - rehydracja
a) mocno wymieszać brzeczkę w celu napowietrzenia
b) zmieszać drożdże z 300 ml wody i 3 łyżeczkami suchego ekstraktu słodowego (ew. 2 łyżeczki glukozy)
c) zostawić na 30-60 minut
d) wlać do brzeczki i mieszać
4) fermentacja
a) przykryj brzeczkę (najlepiej położyć na fermentator przykrywkę i owinąć folią spożywczą, by nic nie wpadło a gaz mógł się ulatniać)
b) wstaw do pomieszczenia o temperaturze 18-21 stopni
c) po około 7 dniach i OG ok 1008 (2 Blg)
5) rozlewanie
a) przelej piwo do fermentatora z kurkiem
b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
c) rozlej do butelek
d) zakapsluj
e) czekaj 7-40 dni
f) pij
Comment