Krok po kroku z starterem i brewkitem (?)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jozi02
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 53

    #1

    Krok po kroku z starterem i brewkitem (?)

    Witam, właśnie dostałem swój zestaw browamatora, przeczytałem instrukcję, i... okazało się, że nie które informacje i dobre porady, które są na forum nie są zawarte w instrukcji, oraz że sama instrukcja jest pełna nieścisłości. Dlatego zbierając informacje z forum postanowiłem przygotować dla siebie (i dla innych początkujących ;p) szybką instrukcję krok po kroku.

    Prosił bym więc by bardziej doświadczeni powiedzieli mi jakie popełniłem w niej błędy i ewentualnie dodali jakieś dodatkowe porady

    (Pisane dla zestawu startowego browamatora+brewkita)

    krok po kroku:
    1) Dezynfekcja
    a) umyć (starając się nie zarysować wewnętrznych ścian fermentatora)
    b) Dezynfekcja fermentatora i łyżki roztworem Chemipro OXI (3 litry ciepłej wody + 3 łyżeczki (12 gram) Chemipro OXI, płukać 3 - 5 minut
    2)Przygotowanie brzeczki
    a) umieścić puszkę z ekstraktem w cieplej wodzie na 10 minut
    b) zawartość puszki wlać do głównego fermentatora (bez kranika)
    c) dodać 3,5 litra zagotowanej wody do fermentatora
    d) dodaj 1,25 kg ekstraktu słodowego (ew. 1 kg cukru)
    e) dodaj czystej zimnej wody (może być kranowa, ew. woda oaza z biedronki 1,65 zł. za 5 litrów), tak aby całkowita ilość płynu w fermentatorze wyniosła 23

    litry.
    3) drożdże - rehydracja
    a) mocno wymieszać brzeczkę w celu napowietrzenia
    b) zmieszać drożdże z 300 ml wody i 3 łyżeczkami suchego ekstraktu słodowego (ew. 2 łyżeczki glukozy)
    c) zostawić na 30-60 minut
    d) wlać do brzeczki i mieszać
    4) fermentacja
    a) przykryj brzeczkę (najlepiej położyć na fermentator przykrywkę i owinąć folią spożywczą, by nic nie wpadło a gaz mógł się ulatniać)
    b) wstaw do pomieszczenia o temperaturze 18-21 stopni
    c) po około 7 dniach i OG ok 1008 (2 Blg)
    5) rozlewanie
    a) przelej piwo do fermentatora z kurkiem
    b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
    c) rozlej do butelek
    d) zakapsluj
    e) czekaj 7-40 dni
    f) pij
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Zasadniczo to możesz tak spokojnie zrobić i będzie dobrze

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • olorider
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jozi02
      b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
      10-12 łyżeczek gukozy, a ile to będzie w gramach? Lepiej odważyć ok 150g, tyle potrzeba do refermentacji 23l piwa.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
        dadek
        Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
        Start
        2024-10-15
        Koniec
        2024-10-15
        2024-10-16, 02:03
      • tikanes
        Piwo krok po kroku?
        tikanes
        Witajcie,

        Jestem nowy i chciałem się przywitać oficjalnie ze wszystkimi . Spędziłem już 1h na różnych tematach, głównie tutaj: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

        Ale brakuje mi takiego krok po kroku tematu.

        Czyli:
        1)co kupić i gdzie...
        2017-04-05, 14:05
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
        dadek
        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
        2023-12-05, 00:56
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...