Co decyduje o częstotliwości warzenia piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • freeriders
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 22

    Co decyduje o częstotliwości warzenia piwa?

    Tak sobie myślałem jak to jest u inncyh. Co u was decyduje o częstotliwości warzenia piwa. Ile warek robicie w roku? Co wpływa na ową częstotliwość? Zasoby portfela? Bo niewątpliwie nie jest to tanie zajęcie? Może brak czasu??
    *******************************************
    Nie mam problemu z piciem.
    Bez problemu piję, upijam się i walam po podłodze.


    R. Williams
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19276

    #2
    Warzenie to najprzyjemniejsza cześć produkcji piwa. Problem w tym, że czasem brak już miejsca w fermentorach, a czasem czasu, by się tym zająć. Każdy indywidualnie podejmuje decyzję ile jest w stanie przeznaczyć na to czasu.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10789

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika freeriders
      Tak sobie myślałem jak to jest u inncyh. Co u was decyduje o częstotliwości warzenia piwa. Ile warek robicie w roku? Co wpływa na ową częstotliwość? Zasoby portfela? Bo niewątpliwie nie jest to tanie zajęcie? Może brak czasu??
      w roku to okolo 20 warek , zajęcie faktcznie nie jest tanie ale to nie decyduje o częstotliwości u mnie to raczej temperatury oraz czas
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika freeriders
        Tak sobie myślałem jak to jest u inncyh. Co u was decyduje o częstotliwości warzenia piwa. Ile warek robicie w roku? Co wpływa na ową częstotliwość? Zasoby portfela? Bo niewątpliwie nie jest to tanie zajęcie? Może brak czasu??
        Niewątpliwie czas. Chodź dzisiejsza pogoda aż zachęca do warzenia. No i miejsce w piwniczce bo mało go mam.

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #5
          Jak u mnie to połączenie tych wszystkich wyżej wymienionych czynników, no i jeszcze dodatkowe miejsce w kuchni

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            pieniądze? właśnie, może by koledzy i koleżanki napisali ile kosztuje jedno piwo w procesie zacierania. robiąc z ekstraktów (jak na razie ) nie wydaje mi się żeby było drożej niż piwo ze sklepu lub tym bardziej z kanjpy. Takiego smaku piwa cięzko doświadzcyć w wyzej wymienionych miejscach.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23984

              #7
              koszty też są istotne, ale proszę nie poruszać tematu wyliczania kosztów wytworzenia "jednego" piwa w TYM wątku - taka dyskusja już się toczyła intensywnie gdzieś na forum a rozpoczynanie jej na nowo tutaj pewnie zniszczy ciekawy wątek.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                ok. koszty sa istotne, czas u mnie jest chyba wyznacznikiem, fermentor stoi pusty a kumpel mówi: " a fermentor pusty stoi" hehehe
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Sherman
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.09
                  • 305

                  #9
                  W moim przypadku czynnikami ograniczającymi warzenie są warunki lokalowe oraz zgranie się czasowo z kumplami z którymi warze. A nie jest to proste, bo wszyscy studiujemy i mamy też inne obowiązki. Jak dobrze pójdzie to w tym sezonie będzie 7 do 10 warek.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    Ja warzę seriami, po kilka warek jedna po drugiej. Tak, aby do nowej warki wykorzystać świeże drożdże po poprzedniej. W roku wychodzi mi około 25 warek.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      U mnie decydujące jest zapotrzebowanie. Jak potrzebowałem na wiosnę i lato parę beczek, warzyłem co tydzień. Teraz jest zastój i od wakacji nic, a zapasy butelkowe wciąż jeszcze spore.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Ja warzę najczęściej jak się da, wiader mam na szczęście dużo Średnia mi wychodzi 2 warki miesięcznie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Moja średna warzelnicza wychodzi około 1 warki na jakieś 6 tygodni, częstotliwości warzenia nie jestem w stanie zwiększyć (dyżury i takie tam), zwiększyłem więc wielkość warki do około 45 litrów. W sumie wychodzi na to że warzę co 3 tygodnie 22,5 litra

                          Comment

                          • Horse63
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.06
                            • 88

                            #14
                            Pragnienie

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #15
                              Ze mną bywa różnie. Nie warze codziennie z powodów takich jak:
                              - brak czasu
                              - brak pustych czystych butelek

                              Mimo to, w tym roku zrobiłem 18 warek z zacieraniem. Z czego 8 <40l. Na rok 2007 (o ile czas pozwoli) planuje zrobić ok. 30-40 warek.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X