Irish red ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Irish red ale

    Jakie cechy powinno mieć to piwo?

    Wiem, że Wyeast Irish Ale stosuje się do stoutów, "porterów"

    Czy wystarczy po prostu dodać słód Carared?
    ( Czy wtedy czarne stanie się czerwone?)

    dzięki
    rowarek esoła
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    #2
    Czerwoność Carared jest... dyskusyjna Wyeast Irish Ale nadają się świetnie na piwo, które chcesz zrobić. Czarne nie stanie się czerwone. Na stronie BA masz recepturę na Irish Red Ale, ja też robiłem po swojemu. Wyszło w kolorze Kilkenny i ładnie się pieniło na kremowo (lane z beczułki).


    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Czy IRA można zrobić na drożdżach US-56?

      Tzn. wiem, że generalnie można, ale co jeśli to ma być piwo na konkurs?
      rowarek esoła

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Myslę, że nie przeszkadza. Acz na konkurs to wybrałbym raczej jakieś drożdże płynne, tak szczerze.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
          Jakie cechy powinno mieć to piwo?
          Niska goryczka. Brak zapachów chmielowych. W smaku słodowe z lekkim karmelem. Ewentualnie nutka palona. Brak estrów owocowych.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Tu mozesz coś poszukać:

            Resources for craft brewers and home brewers, including The Beer Recipe Calculator for beer recipe formulation, The Hop Vine home brewing discussion forum, and other beer making resources for the creative home brewer.

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Myslę, że nie przeszkadza. Acz na konkurs to wybrałbym raczej jakieś drożdże płynne, tak szczerze.

              Irish Ale, czy mogą być też inne? (ew. jakie? )
              rowarek esoła

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                Różne szczepy do angielskich Ale, generalnie zależy to od tego co chcesz osiągnąć.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • ximal
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.02
                  • 65

                  #9
                  Podepnę się pod temat, właśnie przyszedł mi zestaw z BA Red Irish Ale i czy do zacierania od samego początku dać palony jęczmień czy dopiero po negatywnej próbie jodowej.
                  To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                  Comment

                  • pnabzdyk
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.11
                    • 35

                    #10
                    Też zapomniałem jak to się ma ze słodem palonym, dlatego odpowiadam. Jeżeli nie wykonujesz próby jodowej to można dać od samego początku. Natomiast jeśli próba ma być wykonywana to dopiero po negatywnej próbie jodowej.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pnabzdyk
                      Jeżeli nie wykonujesz próby jodowej to można dać od samego początku. Natomiast jeśli próba ma być wykonywana to dopiero po negatywnej próbie jodowej.
                      Dlaczego tak sądzisz?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dlaczego tak sądzisz?
                        Dlatego, żeby barwiący nie zaburzył odczytu próby jodowej początkującemu piwowarowi

                        Jest też wersja, że nie daje się słodów palonych na początku zacierania, bo potem piwo ma przypalony posmak, ale jeśli już nawet, to nie w przypadku tak malutkiej ilości w zasypie
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Dlatego, żeby barwiący nie zaburzył odczytu próby jodowej początkującemu piwowarowi

                          Jest też wersja, że nie daje się słodów palonych na początku zacierania, bo potem piwo ma przypalony posmak, ale jeśli już nawet, to nie w przypadku tak malutkiej ilości w zasypie
                          Co do drugiej części wypowiedzi to się zgadzam. Jest różnica w smaku piwa między momentami dodawania słodu barwiącego.
                          Co do pierwszej części, założenie że słód barwiący zakłóca odczyt próby jodowej i przez to nie można jej robić to lekkie nieporozumienie. Do próbki brzeczki wystarczy dodać trochę wody aby się rozjaśniła i już można próbę wykonać. Uważam że próba jodowa powinna być wykonywana przy każdym zacieraniu.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Dlatego Wogoszu napisałam, że może to utrudnić odczyt początkującemu piwowarowi Niech mają na swoje pierwsze warki uproszczone zasady - jest tak wiele wiedzy do ogarnięcia, że na początek jestem za nieobciążaniem szczegółami. Oczywiście to moje zdanie (jakby napisał Kopyr: IMO)
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #15
                              Moje pytanie było oczywiście prowokacyjne i przez to skierowane nie do Ciebie Marusiu (bo któż lepiej jak nie Ty wie, od czego "muchy zdychają" w piwowarstwie domowym). Chodziło mi o to, aby niepotrzebnie nie robić podziałów na brzeczki w których można i nie można zrobić próby jodowej. IMO (jak pisuje Kopyr) próba jodowa powinna być, szczególnie dla początkujących, wykonywana rutynowo i każdorazowo, a rozcieńczanie wodą naturalną konsekwencją barwy brzeczki.
                              Last edited by wogosz; 2010-02-16, 22:49.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X