Witam,
dawno nic nie pisalem ale czesto czytam to forum
ostatnio dorwalem ksiazke "Domowe napoje alkojolowe i zakąski" Z.Landowskiego jest tam prawie 500 przepisow na rozne alkohole i zakąski, przepisy z calej europy czasem tlumaczone z historycznych ksiazek. No i jest tez duzy dzial o piwie.
Oprocz ogolnego opisu jak warzyc piwo znajduje sie tu mnustwo przepisow. Sa one na tyle ciekawe (ciekawe tez jest przedstawienie proporcji) ze chcialbym wam choc pare przedstawic (a moze wszystkie
) Oczywiscie o ile byli by zainteresowani i nie jest to wbrew tego forum. Ciekawe tez sa zakaski do i z piwa
ale to moze w innym temacie, chyba ze tez mozna tutaj i chcecie zebym wrzucal
Zaczne od czegos prostego:
Piwo Domowe
skladniki:
2 wiadra (24l) zimnej źrodlanej wody
0.5 wiadra jęczmiennego słodu
łyzeczka soli
6 szklanek szyszek chmielowych
pol szklanki drozdzy piwnych
pol szklanki krochmalu
opis:
Do beczułki nalac 2 wiadra zimnej wody zrodlanej, wymieszac w niej 0.5 wiadra jeczmiennego slodu i pozostawic na noc. Rankiem przelewamy zawartosc beczulki do zalaznego kotla, dorzucamy lyzeczke soli i gotujemy przez dwie godziny na malym ogniu. Nastepnie dodajemy 6 szkalenk szyszek chmielu i gotujemy jeszcze przez20 minut. Nastepnie cedzimy plyn przez gaze, wlewamy do beczulki (wyplukanej) i studzimy. Dodajemy do beczulki pol szklanki drozdzy piwnych, pol szklanki krochmalu, mieszamy i odstawiamy na dobe. nastepnie piwo rozlewamy do butelek, odstawiamy na dobe i dopiero wtedy nadaje sie do spozycia.
Wyraznie widac ze nie jest to wspolczensy przepis ale moze ktos pokusi sie i zrobi pifko tak jak nasi ziomale z dawnych lat
Napiszcie czy chcecie wiecej przepisow na rozne staropolskie i nie tylko piwa.
dawno nic nie pisalem ale czesto czytam to forum

ostatnio dorwalem ksiazke "Domowe napoje alkojolowe i zakąski" Z.Landowskiego jest tam prawie 500 przepisow na rozne alkohole i zakąski, przepisy z calej europy czasem tlumaczone z historycznych ksiazek. No i jest tez duzy dzial o piwie.
Oprocz ogolnego opisu jak warzyc piwo znajduje sie tu mnustwo przepisow. Sa one na tyle ciekawe (ciekawe tez jest przedstawienie proporcji) ze chcialbym wam choc pare przedstawic (a moze wszystkie


Zaczne od czegos prostego:
Piwo Domowe
skladniki:
2 wiadra (24l) zimnej źrodlanej wody
0.5 wiadra jęczmiennego słodu
łyzeczka soli
6 szklanek szyszek chmielowych
pol szklanki drozdzy piwnych
pol szklanki krochmalu
opis:
Do beczułki nalac 2 wiadra zimnej wody zrodlanej, wymieszac w niej 0.5 wiadra jeczmiennego slodu i pozostawic na noc. Rankiem przelewamy zawartosc beczulki do zalaznego kotla, dorzucamy lyzeczke soli i gotujemy przez dwie godziny na malym ogniu. Nastepnie dodajemy 6 szkalenk szyszek chmielu i gotujemy jeszcze przez20 minut. Nastepnie cedzimy plyn przez gaze, wlewamy do beczulki (wyplukanej) i studzimy. Dodajemy do beczulki pol szklanki drozdzy piwnych, pol szklanki krochmalu, mieszamy i odstawiamy na dobe. nastepnie piwo rozlewamy do butelek, odstawiamy na dobe i dopiero wtedy nadaje sie do spozycia.
Wyraznie widac ze nie jest to wspolczensy przepis ale moze ktos pokusi sie i zrobi pifko tak jak nasi ziomale z dawnych lat

Napiszcie czy chcecie wiecej przepisow na rozne staropolskie i nie tylko piwa.
Comment