Witam,
dawno nic nie pisalem ale czesto czytam to forum
ostatnio dorwalem ksiazke "Domowe napoje alkojolowe i zakąski" Z.Landowskiego jest tam prawie 500 przepisow na rozne alkohole i zakąski, przepisy z calej europy czasem tlumaczone z historycznych ksiazek. No i jest tez duzy dzial o piwie.
Oprocz ogolnego opisu jak warzyc piwo znajduje sie tu mnustwo przepisow. Sa one na tyle ciekawe (ciekawe tez jest przedstawienie proporcji) ze chcialbym wam choc pare przedstawic (a moze wszystkie ) Oczywiscie o ile byli by zainteresowani i nie jest to wbrew tego forum. Ciekawe tez sa zakaski do i z piwa ale to moze w innym temacie, chyba ze tez mozna tutaj i chcecie zebym wrzucal
Zaczne od czegos prostego:
Piwo Domowe
skladniki:
2 wiadra (24l) zimnej źrodlanej wody
0.5 wiadra jęczmiennego słodu
łyzeczka soli
6 szklanek szyszek chmielowych
pol szklanki drozdzy piwnych
pol szklanki krochmalu
opis:
Do beczułki nalac 2 wiadra zimnej wody zrodlanej, wymieszac w niej 0.5 wiadra jeczmiennego slodu i pozostawic na noc. Rankiem przelewamy zawartosc beczulki do zalaznego kotla, dorzucamy lyzeczke soli i gotujemy przez dwie godziny na malym ogniu. Nastepnie dodajemy 6 szkalenk szyszek chmielu i gotujemy jeszcze przez20 minut. Nastepnie cedzimy plyn przez gaze, wlewamy do beczulki (wyplukanej) i studzimy. Dodajemy do beczulki pol szklanki drozdzy piwnych, pol szklanki krochmalu, mieszamy i odstawiamy na dobe. nastepnie piwo rozlewamy do butelek, odstawiamy na dobe i dopiero wtedy nadaje sie do spozycia.
Wyraznie widac ze nie jest to wspolczensy przepis ale moze ktos pokusi sie i zrobi pifko tak jak nasi ziomale z dawnych lat
Napiszcie czy chcecie wiecej przepisow na rozne staropolskie i nie tylko piwa.
dawno nic nie pisalem ale czesto czytam to forum
ostatnio dorwalem ksiazke "Domowe napoje alkojolowe i zakąski" Z.Landowskiego jest tam prawie 500 przepisow na rozne alkohole i zakąski, przepisy z calej europy czasem tlumaczone z historycznych ksiazek. No i jest tez duzy dzial o piwie.
Oprocz ogolnego opisu jak warzyc piwo znajduje sie tu mnustwo przepisow. Sa one na tyle ciekawe (ciekawe tez jest przedstawienie proporcji) ze chcialbym wam choc pare przedstawic (a moze wszystkie ) Oczywiscie o ile byli by zainteresowani i nie jest to wbrew tego forum. Ciekawe tez sa zakaski do i z piwa ale to moze w innym temacie, chyba ze tez mozna tutaj i chcecie zebym wrzucal
Zaczne od czegos prostego:
Piwo Domowe
skladniki:
2 wiadra (24l) zimnej źrodlanej wody
0.5 wiadra jęczmiennego słodu
łyzeczka soli
6 szklanek szyszek chmielowych
pol szklanki drozdzy piwnych
pol szklanki krochmalu
opis:
Do beczułki nalac 2 wiadra zimnej wody zrodlanej, wymieszac w niej 0.5 wiadra jeczmiennego slodu i pozostawic na noc. Rankiem przelewamy zawartosc beczulki do zalaznego kotla, dorzucamy lyzeczke soli i gotujemy przez dwie godziny na malym ogniu. Nastepnie dodajemy 6 szkalenk szyszek chmielu i gotujemy jeszcze przez20 minut. Nastepnie cedzimy plyn przez gaze, wlewamy do beczulki (wyplukanej) i studzimy. Dodajemy do beczulki pol szklanki drozdzy piwnych, pol szklanki krochmalu, mieszamy i odstawiamy na dobe. nastepnie piwo rozlewamy do butelek, odstawiamy na dobe i dopiero wtedy nadaje sie do spozycia.
Wyraznie widac ze nie jest to wspolczensy przepis ale moze ktos pokusi sie i zrobi pifko tak jak nasi ziomale z dawnych lat
Napiszcie czy chcecie wiecej przepisow na rozne staropolskie i nie tylko piwa.
Comment