Piwowar warzył tylko 8 razy, co daje ok. 350 - 400 l piwa.
Warzelniani rekordziści - podsumowanie roku 2006
Collapse
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
-
-
Mój Browarek Ma na koncie 10 warek. (w tym roku i w ogóle, bo startowałem w kwietniu 2006)
W tym 1 brew-kit, 1 z ekstraktu,
na razie bez kwasów, choć ostatnie piwo jest podejrzane. ( ) `
Podziwiam tych, co warzą kilka razy więcej ode mnie i jeszcze znajdują czas żeby mieć kilka razy więcej postów niz jaLast edited by tomcio83; 2006-12-31, 12:17.rowarek esoła
Comment
-
-
17 warek od lipca i już wiem ,że to mój najlepszy,najwydajniejszy "półrok warzelny"(chciałbym być złym prorokiem)
Najbardziej jestem dumny z warki "na dzikim chmielu w który wdepnąłem ", już pijalna."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
6 warek z ekstraktów.
Od przyszłego roku samodzielne zacieranie. Wszystko już przygotowane. Niech tylko odpoczne po dzisiejszej zabawie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Z dzisiejszą warką jest tego 8 w tym 6 zacieranych, jak na pierwszy rok działania myślę że nie najgorzej.
Comment
-
-
Osobiście nigdy nie liczę warek za rok, lecz za sezon.
Warzę jedynie w okresie jesień-zima-wiosna, jak są odpowiednie warunki do tego.
Średnio wychodzi około 20 warek sezonowo.
Drugi sezon moc warzelni pozwala na ugotowanie warki do 110-115l, średnio 90l.
Policzyłem sezon 2005-2006 wyszło jakieś 20 warek, natomiast w roku 2006 poszło już 27 warek.
Ps. Nowa zabawka w browarze, monitoring temperatury. Niebawem umieszczę dokładny opis.
Poniżej aktualny pomiar (warzelnia w stanie sylwestrowego odpoczynku)Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyOsobiście nigdy nie liczę warek za rok, lecz za sezon.
Warzę jedynie w okresie jesień-zima-wiosna, jak są odpowiednie warunki do tego.
Średnio wychodzi około 20 warek sezonowo.
Drugi sezon moc warzelni pozwala na ugotowanie warki do 110-115l, średnio 90l.
Policzyłem sezon 2005-2006 wyszło jakieś 20 warek, natomiast w roku 2006 poszło już 27 warek.
Ps. Nowa zabawka w browarze, monitoring temperatury. Niebawem umieszczę dokładny opis.
Poniżej aktualny pomiar (warzelnia w stanie sylwestrowego odpoczynku)
Wesoły: 27 x 90 l = 2 430 l
JARECKI40: 74 x 25 l = 1 850 l
Wielki_B: 34 x 25 l = 850 l
Mapajak: 28 x 20 l = 560 l
...
...
A co do softu, to może jeszcze jakas polska wersja a'la Pro Mash ? - Tu na rynku jest luka.
PS.
Dobrze, że istnieją kegi, bo ręczne zabutelkowanie takiej ilości piwa mogłoby skutecznie zniechęcić.
Portery też warzysz w ilości 90 l ? - Zapakowanie ich do butelek 0,33 l, to jakies 270 sztuk. Ufff...
Następną przydatną "zabawką" mogłaby być jakaś linia rozlewnicza...
Comment
-
-
Marusia 24 warki po ok. 25 litrów = 600 litrów
Wszystkie dobre, oprócz jednej dyskusyjnej (wino to, czy piwo?)
Co do kolegi Jareckiego - waryjat to warzelniczy jest Ale trzeba tu nadmienić, że pierwsze 46 warek było z gotowców, zatem czasochłonność żadna w porównaniu z zacieraniem, obawiam się, że 73 warek zatartych nie zdążyłby zrobić
Comment
-
-
Co do kolegi Jareckiego - waryjat to warzelniczy jest Ale trzeba tu nadmienić, że pierwsze 46 warek było z gotowców, zatem czasochłonność żadna w porównaniu z zacieraniem, obawiam się, że 73 warek zatartych nie zdążyłby zrobić
W tym roku z 74 warek uwarzyłem 38 z gotowców i 36 zaciernych. W sumie w całym moim dotychczasowym okresie radosnej twórczości warzelniczej powstało 44 warki z gotowców i 36 zaciernych. Ale od lipca zeszłego roku kiedy mogłem zacierać powstało 7 warek z gotowców.
Koleżanka Marusia ma zdecydowanie rację w dwóch sprawach: po pierwsze nie dałbym rady uwarzyć 74 warek zaciernych, chyba ? , a po drugie to Jarecki waryjat warzelniczy jest , sympatycznie to brzmi.Last edited by JARECKI40; 2007-01-02, 19:30.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40Jarecki waryjat warzelniczy jest , sympatycznie to brzmi.
Comment
-
Comment