Warzelniani rekordziści - podsumowanie roku 2006

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

    #16
    Piwowar warzył tylko 8 razy, co daje ok. 350 - 400 l piwa.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      to warzenie piwa podlega US ?
      Nie.
      Jeszcze nie...
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #18
        Jerzemu pewnie chodziło o to, że oficjalnie piszemy ile uwarzyliśmy piwa. Są to niemałe ilości stąd zainteresowanie jakiegoś nadgorliwca z US jest możliwe. Puki co nie łamiemy prawa, więc nie ma powodów do obaw.

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #19
          Mój Browarek Ma na koncie 10 warek. (w tym roku i w ogóle, bo startowałem w kwietniu 2006)
          W tym 1 brew-kit, 1 z ekstraktu,
          na razie bez kwasów, choć ostatnie piwo jest podejrzane. ( ) `

          Podziwiam tych, co warzą kilka razy więcej ode mnie i jeszcze znajdują czas żeby mieć kilka razy więcej postów niz ja
          Last edited by tomcio83; 2006-12-31, 12:17.
          rowarek esoła

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            17 warek od lipca i już wiem ,że to mój najlepszy,najwydajniejszy "półrok warzelny"(chciałbym być złym prorokiem)
            Najbardziej jestem dumny z warki "na dzikim chmielu w który wdepnąłem ", już pijalna.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #21
              Zaczełem warzyć w tym roku, dwie pierwsze warki z ekstraktów oraz 5 z zacieraniem, mam nadzieje że w 2007 uda się zrobić więcej warek.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                6 warek z ekstraktów.
                Od przyszłego roku samodzielne zacieranie. Wszystko już przygotowane. Niech tylko odpoczne po dzisiejszej zabawie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kentaki
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 452

                  #23
                  Rok 2006 to tylko 13 warek czyli ok 360 l.

                  Comment

                  • juzes
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.06
                    • 95

                    #24
                    Z dzisiejszą warką jest tego 8 w tym 6 zacieranych, jak na pierwszy rok działania myślę że nie najgorzej.
                    http://juzes.lubon.net.pl
                    http://www.budowa.maroonpoint.com/

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                      Z dzisiejszą warką jest tego 8 w tym 6 zacieranych, jak na pierwszy rok działania myślę że nie najgorzej.
                      Ja tylko 7, wszystkie z zacieraniem. Ale przyszłoroczne plany mam ambitne.

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #26
                        Osobiście nigdy nie liczę warek za rok, lecz za sezon.
                        Warzę jedynie w okresie jesień-zima-wiosna, jak są odpowiednie warunki do tego.
                        Średnio wychodzi około 20 warek sezonowo.
                        Drugi sezon moc warzelni pozwala na ugotowanie warki do 110-115l, średnio 90l.
                        Policzyłem sezon 2005-2006 wyszło jakieś 20 warek, natomiast w roku 2006 poszło już 27 warek.

                        Ps. Nowa zabawka w browarze, monitoring temperatury. Niebawem umieszczę dokładny opis.
                        Poniżej aktualny pomiar (warzelnia w stanie sylwestrowego odpoczynku)
                        Attached Files
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                          Osobiście nigdy nie liczę warek za rok, lecz za sezon.
                          Warzę jedynie w okresie jesień-zima-wiosna, jak są odpowiednie warunki do tego.
                          Średnio wychodzi około 20 warek sezonowo.
                          Drugi sezon moc warzelni pozwala na ugotowanie warki do 110-115l, średnio 90l.
                          Policzyłem sezon 2005-2006 wyszło jakieś 20 warek, natomiast w roku 2006 poszło już 27 warek.

                          Ps. Nowa zabawka w browarze, monitoring temperatury. Niebawem umieszczę dokładny opis.
                          Poniżej aktualny pomiar (warzelnia w stanie sylwestrowego odpoczynku)
                          W kategorii: ilość uwarzonych litrów, jesteś zatem liderem!

                          Wesoły: 27 x 90 l = 2 430 l
                          JARECKI40: 74 x 25 l = 1 850 l
                          Wielki_B: 34 x 25 l = 850 l
                          Mapajak: 28 x 20 l = 560 l
                          ...
                          ...

                          A co do softu, to może jeszcze jakas polska wersja a'la Pro Mash ? - Tu na rynku jest luka.
                          PS.
                          Dobrze, że istnieją kegi, bo ręczne zabutelkowanie takiej ilości piwa mogłoby skutecznie zniechęcić.
                          Portery też warzysz w ilości 90 l ? - Zapakowanie ich do butelek 0,33 l, to jakies 270 sztuk. Ufff...
                          Następną przydatną "zabawką" mogłaby być jakaś linia rozlewnicza...

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Marusia 24 warki po ok. 25 litrów = 600 litrów
                            Wszystkie dobre, oprócz jednej dyskusyjnej (wino to, czy piwo?)

                            Co do kolegi Jareckiego - waryjat to warzelniczy jest Ale trzeba tu nadmienić, że pierwsze 46 warek było z gotowców, zatem czasochłonność żadna w porównaniu z zacieraniem, obawiam się, że 73 warek zatartych nie zdążyłby zrobić
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #29

                              Co do kolegi Jareckiego - waryjat to warzelniczy jest Ale trzeba tu nadmienić, że pierwsze 46 warek było z gotowców, zatem czasochłonność żadna w porównaniu z zacieraniem, obawiam się, że 73 warek zatartych nie zdążyłby zrobić
                              Drobne sprostowanie.
                              W tym roku z 74 warek uwarzyłem 38 z gotowców i 36 zaciernych. W sumie w całym moim dotychczasowym okresie radosnej twórczości warzelniczej powstało 44 warki z gotowców i 36 zaciernych. Ale od lipca zeszłego roku kiedy mogłem zacierać powstało 7 warek z gotowców.

                              Koleżanka Marusia ma zdecydowanie rację w dwóch sprawach: po pierwsze nie dałbym rady uwarzyć 74 warek zaciernych, chyba ? , a po drugie to Jarecki waryjat warzelniczy jest , sympatycznie to brzmi.
                              Last edited by JARECKI40; 2007-01-02, 19:30.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
                                Jarecki waryjat warzelniczy jest , sympatycznie to brzmi.
                                No, podziwiam częstotliwość warzenia, mi się tak dzień po dniu nie chciałoby
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X