Znalazłem niedawno taki przepis:
"Piwo ciemne
2,5 kg kawy zbożowej 350 g cukru, 20g chmielu, drożdże
Kawę i cukier zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Dodać chmiel i gotować kolejną godzinę ...(potem filtrowanie i drożdże)... Po dwóch dniach będzie nadoawało się do picia"
Poczułem ogromną chęć wypróbowania tego przepisu, z tym, że chciałbym dokonać modyfikacji. Zamiast takiej ilości kawy zbożowej, dodałbym słodu karmelowego i jakiś 1kg pilzeńskiego. Ale w jakich proporcjach? Proszę o sugestie co i jak, no i czy wogóle warto!!!
Użyłbym drożdży Safale S-04 z właśnie fermentującego Stouta.
"Piwo ciemne
2,5 kg kawy zbożowej 350 g cukru, 20g chmielu, drożdże
Kawę i cukier zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Dodać chmiel i gotować kolejną godzinę ...(potem filtrowanie i drożdże)... Po dwóch dniach będzie nadoawało się do picia"
Poczułem ogromną chęć wypróbowania tego przepisu, z tym, że chciałbym dokonać modyfikacji. Zamiast takiej ilości kawy zbożowej, dodałbym słodu karmelowego i jakiś 1kg pilzeńskiego. Ale w jakich proporcjach? Proszę o sugestie co i jak, no i czy wogóle warto!!!
Użyłbym drożdży Safale S-04 z właśnie fermentującego Stouta.
Comment