Piwo kawowo- karmelowe- przepis?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    Piwo kawowo- karmelowe- przepis?

    Znalazłem niedawno taki przepis:
    "Piwo ciemne
    2,5 kg kawy zbożowej 350 g cukru, 20g chmielu, drożdże
    Kawę i cukier zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Dodać chmiel i gotować kolejną godzinę ...(potem filtrowanie i drożdże)... Po dwóch dniach będzie nadoawało się do picia"

    Poczułem ogromną chęć wypróbowania tego przepisu, z tym, że chciałbym dokonać modyfikacji. Zamiast takiej ilości kawy zbożowej, dodałbym słodu karmelowego i jakiś 1kg pilzeńskiego. Ale w jakich proporcjach? Proszę o sugestie co i jak, no i czy wogóle warto!!!

    Użyłbym drożdży Safale S-04 z właśnie fermentującego Stouta.
    Poszukuję
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Wygląda jak przepis na podpiwek. Czyli nie warto .

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.
        Zrobiłem piwo z dodatkiem kawy zbożowej ,takiej klasycznej "Dobrzynki".
        Jedyne wnioski to takie,że baaaaaardzo długo się klarowało w butelkach i na koniec zostało wypite takie na wpółwyklarowane.Za cholerę nie chciało osiąść poniżej połowy butelki.Może to był jakiś mój błąd ale już nie pamiętam bo to dawno było a "dzienniczka" nie prowadziłem jeszcze wtedy.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Głównie warzy się z kawa naturalną, tyle znalazłem za chwilę :

          http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=1 <- dodalem 500g kawy.

          http://www.browar.biz/forum/showpost...5&postcount=19 <-kawa Fort [esencja z] - 0.1kg

          http://www.browar.biz/forum/showthre...564#post304564 <- dodatki

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            Zrobiłem piwo z dodatkiem kawy zbożowej ,takiej klasycznej "Dobrzynki".
            Jedyne wnioski to takie,że baaaaaardzo długo się klarowało w butelkach i na koniec zostało wypite takie na wpółwyklarowane.Za cholerę nie chciało osiąść poniżej połowy butelki.Może to był jakiś mój błąd ale już nie pamiętam bo to dawno było a "dzienniczka" nie prowadziłem jeszcze wtedy.

            Zapodaj linka do przepisu.

            Comment

            • Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.
              Podoba mi się to to Jakie to ma mieć BLG początkowe?
              Poszukuję

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Jeśli dodatek kawy, to musisz być pewien że nie ma pozostałości po oleju do prażenia. Podobno przefiltrowanie kilka razy przez filtr papierowy daje pewność.
                Inaczej z pianki - nici
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                  Podoba mi się to to Jakie to ma mieć BLG początkowe?

                  Przy 20 litrach wychodzi 11 blg (70%wydajności), przy 10 litrach 20 blg ( litrażu nie podałem )

                  Comment

                  Przetwarzanie...