Fetysz domowopiwowarski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Fetysz domowopiwowarski

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Jeśli planujemy tzw. fermentację górną, odpowiednia temperatura to 9-15 st. C, dolną - 18-24 st. Pierwsza trwa około tygodnia, druga - dwa.
    Coś się panu redaktorowi w notatkach pomieszało.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Następnie kapslujemy butelki (jest do tego specjalny sprzęt)
    Ach ten fetysz kapsla Zauważyliście to? W 8 na 10 przypadków, jak mówię komuś, ze warzę piwo, to najbardziej jest zdziwiony, że je kasluję. Cała reszta pikuś, ale kapslowanie... ot technologia

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Piwny słowniczek

    ? pils - tradycyjne jasne piwo o delikatnie ziołowym smaku i aromacie

    ? lager - jasne piwo produkowane jak pils, ale zwykle z dodatkiem cukru, czasami słodu pszenicznego i kukurydzianego. Typowy przykład to amerykański Budweiser oraz Heineken
    Skąd oni biorą te rewelacje?
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-02-09, 08:54.
    blog.kopyra.com
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
      Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
        U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8118

          #5
          I u mnie wszyscy się dziwią,że sam kapsluję w domu.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
            Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
            A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
            MM961
            4:-)

            Comment

            • pezet
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.03
              • 481

              #7
              Ja jeszcze nie warzę ale już mnie pytają: Tej (to tak po naszemu ) ale jak to będziesz kapslować?
              „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
              Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
              Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #8
                Tak jest! Kapslowanie jest bardzo interesującym wszystkich zajęciem, każdy chyba mnie o to pytał komu mówiłem że warzę

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #9
                  Mnie najbardziej dziwi w tym, że znaleźliście sobie fragment z artykułu (akurat o warzeniu)...
                  Wśród moich znajomych też jest wielkie poruszeni jak pokazuje jak działa prosta, kieszonkowa kapslownica Greta Jednak wśród laików już samo warzenie piwa jest zaskoczeniem. W/w zdziwienie ludzi pierwszy raz mających z tym do czynienia wynika z faktu, że spora część tzw. winiarzy to też ludzie, którzy nie dadzą nawet dojrzeć winu i podpijają z balona. Nie chciałbym tu urazić winiarzy jako grupy, ale jest wiele osób, którzy nie przywiązują, aż takiej wagi do opakowań swoich produktów.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    heheeh, taaa kapslowanie to bardzo tajemnicze zajęcie. Potwierdzam zainteresowanie kapslowaniem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9128

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
                      A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
                      Tak, nawet taką jedną instrukcję bhp i ppoż przy obsłudze grety widziałem u Marusi
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2007-02-09, 17:41.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        I ja również potwierdzam to dziwne zainteresowanie kapslowaniem. Często pojawia się też pytanie: "A czy choć troche podobne do Żywca?"
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #13
                          Choć temat zmienił się na kapslowanie dodam swoje 3 grosze.
                          Widziałem temat już wczoraj, ale się powstrzymałem by nie powtarzać się.
                          Dziś natomiast przyszła chrzestna bajtla i padło tylko jedno pytanie- jak ty te kapsle robisz? No oczywiście kapsli nie robie, ale kapslowanie to już 5-cio latek potrafi.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            "Ej, ale jak to kapslujesz?"
                            Ja odpowiadam : okiem zaciskam
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
                              Mnie jeszcze pytają czy nagazowane i skąd biorę bąbelki

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • zgroza
                                Thisted, Brown Ale
                                zgroza
                                Browar Thisted przeszedł w tym roku rewolucje wizerunkową i jedną z jej rezultatów jest to piwo. Etykieta podkreśla trzy szczepy drożdży (taki wewnątrzbrowarowy fetysz), w składzie cukier i lukrecja.
                                Piana: przeciętna
                                Gaz: mniej niż więcej
                                Kolor: zgodnie z nazwą, ciemnoczerwony...
                                2010-08-16, 14:46
                              • tfur
                                Obozowa 95, Pub Jaskinia
                                tfur
                                przybytek znajduje się przy przystanku 'dalibora', po południowej stronie ulicy, na rogu budynku. szyld można dostrzec bez trudu. lokal dwupoziomowy, ale mały. muzyka raczej nie dla mnie, jakieś rzutki, jakieś piłkarzyki i - łomża z nalewaka za cztery złote. do tego parę obołoni, ciechan...
                                2007-10-24, 16:57
                              • Matys
                                Tyskie Tysiaki
                                Matys
                                Może być nieżle! Szczerze mówiąc najbardziej interesował by mnie ręcznik. O ile jest on Tyskim ręcznikiem. A tak z innej beczki. Zauważyliście że Tyskie gronie pod kontrami ma "Tyskie Tysiaki"' które są żekomo "środkiem pysznej zabawy". Są one ważne z kapslami i...
                                2003-06-07, 18:33
                              • Wismat
                                Moja strona - http://www.kapsle-wismat.yoyo.pl/
                                Wismat
                                Witam. Chciałem się Wam pochwalić moją stroną internetową - http://www.kapsle-wismat.yoyo.pl/ . Istnieje ona już ponad pół roku ale dopiero teraz ma ostateczny wygląd. Jest na niej prawie 700 kapsli czyli wszystkie jakie do tej pory udało mi się uzbierac. Nie jest ona profesjonalna, ale w zupełności...
                                2007-09-05, 14:09
                              • Dudlik
                                Czy to prawda, że...
                                Dudlik
                                Czy to prawda, że piwosze w latach osiemdziesiątych czekali przed browarami, a potem gonili na rowerach ciężarówkę z piwem, aby wiedzieli do jakiego sklepu to piwo wiozą? W tamtych czasach tematyka piwna nie była mi zbyt bliska stąd pytam bardziej doświadczonych w tej materii. Rewelacje takie,...
                                2003-07-15, 10:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...