Fetysz domowopiwowarski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Fetysz domowopiwowarski

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Jeśli planujemy tzw. fermentację górną, odpowiednia temperatura to 9-15 st. C, dolną - 18-24 st. Pierwsza trwa około tygodnia, druga - dwa.
    Coś się panu redaktorowi w notatkach pomieszało.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Następnie kapslujemy butelki (jest do tego specjalny sprzęt)
    Ach ten fetysz kapsla Zauważyliście to? W 8 na 10 przypadków, jak mówię komuś, ze warzę piwo, to najbardziej jest zdziwiony, że je kasluję. Cała reszta pikuś, ale kapslowanie... ot technologia

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Piwny słowniczek

    ? pils - tradycyjne jasne piwo o delikatnie ziołowym smaku i aromacie

    ? lager - jasne piwo produkowane jak pils, ale zwykle z dodatkiem cukru, czasami słodu pszenicznego i kukurydzianego. Typowy przykład to amerykański Budweiser oraz Heineken
    Skąd oni biorą te rewelacje?
    Last edited by kopyr; 2007-02-09, 08:54.
    blog.kopyra.com
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
      Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
        U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

          #5
          I u mnie wszyscy się dziwią,że sam kapsluję w domu.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
            Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
            A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
            MM961
            4:-)

            Comment

            • pezet
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.03
              • 481

              #7
              Ja jeszcze nie warzę ale już mnie pytają: Tej (to tak po naszemu ) ale jak to będziesz kapslować?
              „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
              Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
              Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #8
                Tak jest! Kapslowanie jest bardzo interesującym wszystkich zajęciem, każdy chyba mnie o to pytał komu mówiłem że warzę

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  Mnie najbardziej dziwi w tym, że znaleźliście sobie fragment z artykułu (akurat o warzeniu)...
                  Wśród moich znajomych też jest wielkie poruszeni jak pokazuje jak działa prosta, kieszonkowa kapslownica Greta Jednak wśród laików już samo warzenie piwa jest zaskoczeniem. W/w zdziwienie ludzi pierwszy raz mających z tym do czynienia wynika z faktu, że spora część tzw. winiarzy to też ludzie, którzy nie dadzą nawet dojrzeć winu i podpijają z balona. Nie chciałbym tu urazić winiarzy jako grupy, ale jest wiele osób, którzy nie przywiązują, aż takiej wagi do opakowań swoich produktów.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    heheeh, taaa kapslowanie to bardzo tajemnicze zajęcie. Potwierdzam zainteresowanie kapslowaniem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9056

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
                      A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
                      Tak, nawet taką jedną instrukcję bhp i ppoż przy obsłudze grety widziałem u Marusi
                      Last edited by Ahumba; 2007-02-09, 17:41.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        I ja również potwierdzam to dziwne zainteresowanie kapslowaniem. Często pojawia się też pytanie: "A czy choć troche podobne do Żywca?"
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #13
                          Choć temat zmienił się na kapslowanie dodam swoje 3 grosze.
                          Widziałem temat już wczoraj, ale się powstrzymałem by nie powtarzać się.
                          Dziś natomiast przyszła chrzestna bajtla i padło tylko jedno pytanie- jak ty te kapsle robisz? No oczywiście kapsli nie robie, ale kapslowanie to już 5-cio latek potrafi.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            "Ej, ale jak to kapslujesz?"
                            Ja odpowiadam : okiem zaciskam
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
                              Mnie jeszcze pytają czy nagazowane i skąd biorę bąbelki

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X