Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Jeśli planujemy tzw. fermentację górną, odpowiednia temperatura to 9-15 st. C, dolną - 18-24 st. Pierwsza trwa około tygodnia, druga - dwa.
Coś się panu redaktorowi w notatkach pomieszało.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Następnie kapslujemy butelki (jest do tego specjalny sprzęt)
Ach ten fetysz kapsla Zauważyliście to? W 8 na 10 przypadków, jak mówię komuś, ze warzę piwo, to najbardziej jest zdziwiony, że je kasluję. Cała reszta pikuś, ale kapslowanie... ot technologia
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Piwny słowniczek
? pils - tradycyjne jasne piwo o delikatnie ziołowym smaku i aromacie
? lager - jasne piwo produkowane jak pils, ale zwykle z dodatkiem cukru, czasami słodu pszenicznego i kukurydzianego. Typowy przykład to amerykański Budweiser oraz Heineken
I u mnie wszyscy się dziwią,że sam kapsluję w domu.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
Ja jeszcze nie warzę ale już mnie pytają: Tej (to tak po naszemu ) ale jak to będziesz kapslować?
„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Mnie najbardziej dziwi w tym, że znaleźliście sobie fragment z artykułu (akurat o warzeniu)...
Wśród moich znajomych też jest wielkie poruszeni jak pokazuje jak działa prosta, kieszonkowa kapslownica Greta Jednak wśród laików już samo warzenie piwa jest zaskoczeniem. W/w zdziwienie ludzi pierwszy raz mających z tym do czynienia wynika z faktu, że spora część tzw. winiarzy to też ludzie, którzy nie dadzą nawet dojrzeć winu i podpijają z balona. Nie chciałbym tu urazić winiarzy jako grupy, ale jest wiele osób, którzy nie przywiązują, aż takiej wagi do opakowań swoich produktów.
heheeh, taaa kapslowanie to bardzo tajemnicze zajęcie. Potwierdzam zainteresowanie kapslowaniem.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
Tak, nawet taką jedną instrukcję bhp i ppoż przy obsłudze grety widziałem u Marusi
Choć temat zmienił się na kapslowanie dodam swoje 3 grosze.
Widziałem temat już wczoraj, ale się powstrzymałem by nie powtarzać się.
Dziś natomiast przyszła chrzestna bajtla i padło tylko jedno pytanie- jak ty te kapsle robisz? No oczywiście kapsli nie robie, ale kapslowanie to już 5-cio latek potrafi.
Comment