Forumowy kryzys piwowarów domowych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Forumowy kryzys piwowarów domowych

Czytając dziś kolejne wątki/tematy/rady/porady zdałem sobie sprawę, że osóby które miałem przyjemność poznać przybywając drzewiej na tym forum, w znacznym stopniu się wykruszyły.
    Co raz rzadziej spotykam ciekawe receptury, rzeczowe uwagi, czy w końcu natchnienia do własnego warzenia.
    Gdzie się podziały wątki z "Twojego warzenia": Borysko, Wielkiego_B, naczelnika, jerzego, Twilliego... itd.? Uuuups! O mały włos zapomniałbym o Krzysiu
    Zostało kilku zacnych niedobitków i "niedobitkiń"
    A gdzie reszta?
    Co się dzieje? Brak chęci? Brak czasu? Rutyna?

Eeeeech...
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2563

Myślę że właśnie rutyna. Ja warząc od jedenastu lat nie mam dziś ochoty dzielić się wrażeniami z każdej kolejnej warki, tym bardziej że na przykład tylko w zeszłym tygodniu uwarzyłem prawie 200 l piwa. Jeżeli mam być szczery, to posty pod tytułem "warka 127, pszeniczne z zacieraniem", czy coś w tym stylu, wprost mnie odstraszają od zakliknięcia tematu.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Chyba rutyna. Uwarzyłam dziś piwo, ale nie chce mi się pisać
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
        Ja warząc od jedenastu lat nie mam dziś ochoty dzielić się wrażeniami z każdej kolejnej warki, tym bardziej że na przykład tylko w zeszłym tygodniu uwarzyłem prawie 200 l piwa.
        A szkoda... Twoje doświadczenia mogłyby zapewne być skarbnicą wiedzy (chociażby receptury)... Ale masz chyba rację, właśnie zdałem sobie sprawę jak przynudzam...

Comment

• coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Co raz rzadziej spotykam ciekawe receptury, rzeczowe uwagi, czy w końcu natchnienia do własnego warzenia.
          Myślę, że już za dużo wiesz i mało co Cię może zainteresowac, ja czytam forum często i znajduje sporo ciekawych informacji.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23984

bo teraz przyszedł czas na porządkowanie informacji na forum to i aktywiści zbiegli
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

Ja już warzę chyba ze czwarty rok i tak mi to spowszedniało, że nie tylko nie piszę o tym, ale nie chce mi się nawet czytac to co o tym piszą inni. Ale chyba zawsze się ktoś znajdzie, co chce ciągle kogoś edukować, opowiadać o swoich doświadczeniach itp. A nowi piwowarzy, to najlepiej im zrobi jak sami doświadczą na sobie różne eksperymenty, bo z samej przekory i tak pomimo mówienia o klasycznym składzie piwa, z czasem będą próbować dodatki w stylu jakiś sok owocowy, cukier z trzciny czy mąka pszenna

Comment

• moonjava
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.11
                • 109

Jesli to Was pocieszy to na forum winiarskim jest tak samo. Może postępuje to troche wolniej bo większość surowców dostepna jest tylko w sezonie ale i tak odczuwa sie pewien splin wśród "weteranów".

arek

Comment

• huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                  (...)A nowi piwowarzy, to najlepiej im zrobi jak sami doświadczą na sobie różne eksperymenty, bo z samej przekory i tak pomimo mówienia o klasycznym składzie piwa, z czasem będą próbować dodatki w stylu jakiś sok owocowy, cukier z trzciny czy mąka pszenna
                  Ja zauważam u siebie trend odwrotny. Z czasem wracam do korzeni. Soki malinowe, miody, kolendra nie przekonują mnie do dalszego kombinowania. Dobre to to, ale siakieś takie...

Comment

• jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

Gdzie się podziały wątki z "Twojego warzenia": (...) jerzego (...)? (
                    Ale poczułem się zaszczycony!
                    Wszystkie moje warki są opisane. Niestety sił na ciągłe warzenie brak.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

Czytając dziś kolejne wątki/tematy/rady/porady zdałem sobie sprawę...
                      Powiem Ci, ze tez zauwazylem, iz od jakiegos czasu jakby mniej konstruktywnych uwag i propozycji znajduje czytajac swoj temat

Ponad rok temu postanowilem popobierac troche nauk za granica. W domu bywam rzadko, wiec i warzenie zeszlo na drugi plan. Wroce do warzelni za jakis czas i bede pracowal ze zdwojona sila
                      Kilka warek jednak popelnilem od tamtego czasu, wiec nie jest tak tragicznie
                      Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23984

Część naszego zapału warzelniczego zjadły robale ale w sobotę ukręciliśmy wreszice pierwszą tegorczną warkę.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          Część naszego zapału warzelniczego zjadły robale ale w sobotę ukręciliśmy wreszice pierwszą tegorczną warkę.
                          I gdzie relacja? No gdzie?!

Comment

• hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                            A nowi piwowarzy, to najlepiej im zrobi jak sami doświadczą na sobie różne eksperymenty,
                            Ale zawsze "Wy Starzy" możecie pomóc nam "kotom", żebyśmy nie błądzili. Skoro nie chce się wam rozwijać waszych tematów, a jednak jeszcze zaglądacie na to forum, to proszę komentujcie poczynania początkujących. Nam się to na pewno bardzo przyda.

Comment

• angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

W moim odczuciu to nie jest wcale kryzys. Ot, po prostu forum doszło do kolejnego etapu rozwoju. Jest tu tyle informacji, że niemal wszystko zostało już powiedziane, opisane, sprawdzone. Mimo że nie jestem ani " starym " ani tym bardziej doświadczonym piwowarem, również doszedłem do wniosku że opisywanie kolejnej warki mija się z celem. Tym bardziej że w chwili warzenia nie mamy do końca pewności co z tego wyjdzie. Ja uznałem, że jeżeli zrobię piwo które będzie bardzo dobre w opinii mojej i innych piwoszy, to napiszę co i jak robiłem. Ale póki moje wytwory siedzą sobie w piwnicy ( już wiem skąd pochodzi nazwa PIWNICA ) i dojrzewają, to pisanie o każdym kroku w procesie produkcji mija się z celem. Każdy z tych kroków jest po wielokroć opisany w innych postach. Każdy młody adept browarnictwa domowego bez trudu znajdzie wszelkie interesujące go informacje. Po co mam się powtarzać. Co innego odpowiadanie na pytania. Jeśli ktoś nowy na forum ma jakieś problemy, to zawsze znajdzie się jakaś życzliwa dusza. Tu też rzadko pisuję, ale to z powodu iż raczej późno siadam do kompa w celu sprawdzenia nowych postów i z reguły ktoś inny już odpowiedzi udzielił. Poza tym nie na wszystkie pytania znam odpowiedzi .
                              Reasumując: do wszystkich wykonanych warek mam własną dokumentację i jeśli któraś z nich zachwyci mnie i resztę społeczeństwa, to zdam relację. Ale dla piw przeciętnych szkoda zajmować miejsce na forum, bo nie ma się czym pochwalić. Tym bardziej, że jak napisał jeden z przedmówców ( przedpiszców ?) i tak mało kto to czyta.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2007-02-22, 21:46.

Comment

Przetwarzanie...
                              X