Helmuta pytania odn. warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Helmut
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.04
    • 13

    #16
    Sczeże nie wiem co to były za drożdze. napewno piwowarskie :-))) fermentacja była bardzo szybka! trwała 2 dni. piwko wyszło. wiec wszysko oki. po prostu analizuje błedy żeby następnym razem było super!!!
    pozdrawiam H.

    Comment

    • volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

      #17
      Helmut napisal/a
      piwko wyszło. wiec wszysko oki. po prostu analizuje błedy
      Jakie błędy chcesz analizować, gdyś piwo wyszło okay?
      Volker

      Brunnenbräu Hausbrauerei

      Comment

      • Helmut
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.04
        • 13

        #18
        i jeszcze jedno pytanie jak sie sprawdza stężenie brzeczki??? oraz jak można okeślić zawartość alkocholu w piwie??? warze następna warke!!!! trzymajcie kciuki!! za 32 dni

        Comment

        • volker
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.10
          • 634

          #19
          Helmut napisal/a
          i jeszcze jedno pytanie
          Widzisz! Pisałem Ci wówczas, że nie wierzę, że ostatnie pytanie!!!
          Helmut napisal/a
          jak sie sprawdza stężenie brzeczki???
          Najlepiej z pomocą tak zwanego araeometra. W jakimś temacie opisałem, jak można skonstruować / majsterkować araeometra w domu - wówczas nie wiedziałem, że w międzyczasie można bez problemu kupić araeometr w Polsce.

          Araeometr podaje zawartości ekstraktu (stężenie) w brzeczce / piwie albo w stopniach Balingu (zwykłe piwo ma między 10 i 13 Blg), albo w SG (zwykłe piwo ma 1040 do 1052) - przed fermentacją oczywiście.

          Nie wiem, ile kosztuje araeometr w Polsce. U nas w Niemczech kosztuje między 10.- EUR (ok. 35.- zł) do 30.- EUR (ok 100.- zł). To zależy od tego, czy ma dodatkowy termometr, czy nie, i - jasna sprawa - od dokładności.
          Last edited by volker; 2002-05-12, 13:37.
          Volker

          Brunnenbräu Hausbrauerei

          Comment

          Przetwarzanie...
          X