Sczeże nie wiem co to były za drożdze. napewno piwowarskie :-))) fermentacja była bardzo szybka! trwała 2 dni. piwko wyszło. wiec wszysko oki. po prostu analizuje błedy żeby następnym razem było super!!!
pozdrawiam H.
i jeszcze jedno pytanie jak sie sprawdza stężenie brzeczki??? oraz jak można okeślić zawartość alkocholu w piwie??? warze następna warke!!!! trzymajcie kciuki!! za 32 dni
Widzisz! Pisałem Ci wówczas, że nie wierzę, że ostatnie pytanie!!!
Helmut napisal/a jak sie sprawdza stężenie brzeczki???
Najlepiej z pomocą tak zwanego araeometra. W jakimś temacie opisałem, jak można skonstruować / majsterkować araeometra w domu - wówczas nie wiedziałem, że w międzyczasie można bez problemu kupić araeometr w Polsce.
Araeometr podaje zawartości ekstraktu (stężenie) w brzeczce / piwie albo w stopniach Balingu (zwykłe piwo ma między 10 i 13 Blg), albo w SG (zwykłe piwo ma 1040 do 1052) - przed fermentacją oczywiście.
Nie wiem, ile kosztuje araeometr w Polsce. U nas w Niemczech kosztuje między 10.- EUR (ok. 35.- zł) do 30.- EUR (ok 100.- zł). To zależy od tego, czy ma dodatkowy termometr, czy nie, i - jasna sprawa - od dokładności.
Comment