Helmuta pytania odn. warzenia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Helmut
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.04
    • 13

Sczeże nie wiem co to były za drożdze. napewno piwowarskie :-))) fermentacja była bardzo szybka! trwała 2 dni. piwko wyszło. wiec wszysko oki. po prostu analizuje błedy żeby następnym razem było super!!!
    pozdrawiam H.

Comment

• volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

Helmut napisal/a
      piwko wyszło. wiec wszysko oki. po prostu analizuje błedy
      Jakie błędy chcesz analizować, gdyś piwo wyszło okay?
      Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei

Comment

• Helmut
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.04
        • 13

i jeszcze jedno pytanie jak sie sprawdza stężenie brzeczki??? oraz jak można okeślić zawartość alkocholu w piwie??? warze następna warke!!!! trzymajcie kciuki!! za 32 dni

Comment

• volker
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.10
          • 634

Helmut napisal/a
          i jeszcze jedno pytanie
          Widzisz! Pisałem Ci wówczas, że nie wierzę, że ostatnie pytanie!!!
          Helmut napisal/a
          jak sie sprawdza stężenie brzeczki???
          Najlepiej z pomocą tak zwanego araeometra. W jakimś temacie opisałem, jak można skonstruować / majsterkować araeometra w domu - wówczas nie wiedziałem, że w międzyczasie można bez problemu kupić araeometr w Polsce.

Araeometr podaje zawartości ekstraktu (stężenie) w brzeczce / piwie albo w stopniach Balingu (zwykłe piwo ma między 10 i 13 Blg), albo w SG (zwykłe piwo ma 1040 do 1052) - przed fermentacją oczywiście.

Nie wiem, ile kosztuje araeometr w Polsce. U nas w Niemczech kosztuje między 10.- EUR (ok. 35.- zł) do 30.- EUR (ok 100.- zł). To zależy od tego, czy ma dodatkowy termometr, czy nie, i - jasna sprawa - od dokładności.
          Ostatnia zmiana dokonana przez volker; 2002-05-12, 13:37.
          Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei

Comment

Related Topics

Collapse

• bastion
            Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
            bastion
            Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
            Dominantą rynku jest spory gotycki...
            2023-10-13, 18:44
          • Jakubdan
            Porada dla nowicjusza
            Jakubdan
            Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
            2021-09-30, 21:16
          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

Zaczynałem około 16:00.

Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 09:46
          • kzl99
            Mam małe pytanie
            kzl99
            Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
            Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
            2017-04-16, 09:52
          • grzez
            Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
            grzez
            Witam wszystkich,

wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
            2021-03-23, 18:58
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...