Jakość i trwałość piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Cukier też ma wpływ na smak.

    Jesteś pewien, że za dużo %, to jedyny błąd w przypadku tej pszenicy?
    Może też za długa przerwa białokowa ale to już nie na temat.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Szukałbym raczej innych powodów słabej stabilności piany, niż ta drobna różnica w zawartości alkoholu.
      Parametr lepkości jak napisał Marek nie jest również bez znaczenia.
      Czyli tak czy owak za głęboko odfermentowana pszenica.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • pebejot
        Koło, Sienkiewicza 35, Beefteka Browar Koło
        pebejot
        Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
        Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
        Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...
        2022-01-10, 16:18
      • klim55
        Fermentacja burzliwa - brak piany
        klim55
        Witam,

        W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
        2017-07-20, 16:25
      • Kwachu1444
        Prawdopodobna infekcja - Pomocy
        Kwachu1444
        Witam,
        Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
        2020-03-31, 21:19
      • m2200
        Barley wine - brak piany.
        m2200
        Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

        Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
        2018-01-23, 21:13
      • Pancernik
        Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie
        Pancernik
        Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
        Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
        Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...
        2024-10-16, 09:13
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...