Co ma wpływ na jakość i trwałość piany w gotowym piwie domowym? Jakie macie w tym względzie doświadczenia?
Jakość i trwałość piany
Collapse
X
-
- sposób/metoda zacierania (+/-)
- obecność w zasypie dodatków niesłodowanych (+)
- wysoka zawartość alkoholu (-)
- nagazowanie (+/-)
- skład surowcowy (+/-)
- zastosowane drożdże (drożdże ulegające szybszej autolizie powodują obniżenie stabilności piany) (+/-)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) -
Comment
-
Tak też sądziłem ale pewności nie miałem, dzięki za potwierdzenie. U Lewisa - Younga nic na szybko nie znalazłem.Comment
-
Myślę że dodatek słodu pszenicznego również ma wpływ na pienistość. Pomimo że chmielę 50g szyszki (dajmy na to Lubelski) na 20l mam pianę w pszeniczniaku zawsze trwałą i wysoką. A jak jest z cukrem użytym do refermentacji? Zauważyłem że ekstrakt słodowy zwiększa pienistość piwa.GrzesiekComment
-
Przyznam, że nie wiem jak wpływa obecność sacharozy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
-
GrzesiekComment
-
Nie zauważyłęm różnic, między pianą po dodaniu sacharozy, a glukozy i wydaje mi się, że one nie istnieją.Comment
-
Ale ma on też wpływ na smak piwa w przeciwieństwie do cukru. Mnie pszeniczniaki za mocne wyszły i kosztowało to piwka utrate stabilnej pianki.Comment
-
Comment
-
Stosuję cukier do refermentacji i wiele moich piw cieszyło się bardzo dobrą pianą oczywiście nie wszystkie
Dodam jeszcze wpływ blg końcowego np. w standardowej 12 piana będzie lepsza w piwie odfermentowanym do 5 blg niż w bardzo wytrawnym odfermentowanym do 2 blg. W tym wypadku nie chodzi o alkohol a o lepkość piwa pozwalająca zachować pianę.Comment
-
Parametr lepkości jak napisał Marek nie jest również bez znaczenia.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Witam,
W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).
Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić
.
Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...-
Channel: Podkarpackie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment