Co ma wpływ na jakość i trwałość piany w gotowym piwie domowym? Jakie macie w tym względzie doświadczenia?
Jakość i trwałość piany
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziCo ma wpływ na jakość i trwałość piany w gotowym piwie domowym? Jakie macie w tym względzie doświadczenia?
- sposób/metoda zacierania (+/-)
- obecność w zasypie dodatków niesłodowanych (+)
- wysoka zawartość alkoholu (-)
- nagazowanie (+/-)
- skład surowcowy (+/-)
- zastosowane drożdże (drożdże ulegające szybszej autolizie powodują obniżenie stabilności piany) (+/-)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziMocne chmielenie chyba też poprawia pianę, albo nastąpił zbieg okoliczności w kilku moich warkach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi..nie nastąpił . Mocno chmielone piwa mają zawsze lepszą pianę, gdyż to właśnie m.in. substancje goryczkowe chmielu korzystnie wpływają na jej trwałość
Comment
-
-
Myślę że dodatek słodu pszenicznego również ma wpływ na pienistość. Pomimo że chmielę 50g szyszki (dajmy na to Lubelski) na 20l mam pianę w pszeniczniaku zawsze trwałą i wysoką. A jak jest z cukrem użytym do refermentacji? Zauważyłem że ekstrakt słodowy zwiększa pienistość piwa.Grzesiek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh Wyświetlenie odpowiedziMyślę że dodatek słodu pszenicznego również ma wpływ na pienistość (..)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh Wyświetlenie odpowiedziA jak jest z cukrem użytym do refermentacji?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziPrzyznam, że nie wiem jak wpływa obecność sacharozy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziZwiększa ilość alkoholu w gotowym piwie. A to nie wpływa korzystnie na pianę.
Idąc Twoim tokiem myślowym, to już sama obecność słodu wpływa niekorzystnie, bo w końcu z niego też powstaje alkohol.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziMasz rację. Pisząc "skład surowcowy (+/-)", miałem go własnie na myśli.
Przyznam, że nie wiem jak wpływa obecność sacharozy.Grzesiek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh Wyświetlenie odpowiedziSacharoza? Piana nędzna, jak w Coca Coli- szybko powstaje i szybko ginie. Od kiedy zacząłem sypać glukozę bądź ekstrakt zawsze mam pianę o jakiej marzyłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziMam na myśli wpływ bezpośredni.
Idąc Twoim tokiem myślowym, to już sama obecność słodu wpływa niekorzystnie, bo w końcu z niego też powstaje alkohol.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziAle ma on też wpływ na smak piwa w przeciwieństwie do cukru. Mnie pszeniczniaki za mocne wyszły i kosztowało to piwka utrate stabilnej pianki.
Jesteś pewien, że za dużo %, to jedyny błąd w przypadku tej pszenicy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziNie zauważyłęm różnic, między pianą po dodaniu sacharozy, a glukozy i wydaje mi się, że one nie istnieją.
Stosuję cukier do refermentacji i wiele moich piw cieszyło się bardzo dobrą pianą oczywiście nie wszystkie
Dodam jeszcze wpływ blg końcowego np. w standardowej 12 piana będzie lepsza w piwie odfermentowanym do 5 blg niż w bardzo wytrawnym odfermentowanym do 2 blg. W tym wypadku nie chodzi o alkohol a o lepkość piwa pozwalająca zachować pianę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziAle ma on też wpływ na smak piwa w przeciwieństwie do cukru. Mnie pszeniczniaki za mocne wyszły i kosztowało to piwka utrate stabilnej pianki.
Parametr lepkości jak napisał Marek nie jest również bez znaczenia.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment