Dział - receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Dział - receptury

    A może oni mają rację? Może faktycznie należałoby stworzyć listę klasycznych receptur na klasyczne piwa w wykonaniu domowym?
    Coś takiego, jak to jest w konkursach piw domowych we Wrocławiu - czyli pils, to jest z tego i tego, a hefe-weizen z tamtego.
    Pozostaje ustalić, co powinno być bazą do innego typu piw. No ale to powinni chyba zrobić sensorzy, lub domowi specjaliści danego rodzaju piwa w ogólnej dyskusji pomiedzy sobą. O ile znajdą sie chętni...
    Temat prawdopodobnie skazany na zagładę...
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Dokładam swój głos za działem Receptury. Ciężko jest znaleźć odpowiednie piwo w "Twoje warzenie", tym bardziej, że nie wiemy czy wyszło udane - wymaga to dodatkowych kwerend.
    Albo jak się pojawia zagadnienie wymagające porównania kilku receptur np. "Jak zrobić Alta z samego monachijskiego"
    Skoro jest dział na przepisy kulinarne, może znajdzie sie miejsce i na przepisy piwne.

    Comment

    • elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Dokładam swój głos za działem Receptury. Ciężko jest znaleźć odpowiednie piwo w "Twoje warzenie", tym bardziej, że nie wiemy czy wyszło udane - wymaga to dodatkowych kwerend.
      Albo jak się pojawia zagadnienie wymagające porównania kilku receptur np. "Jak zrobić Alta z samego monachijskiego"
      Skoro jest dział na przepisy kulinarne, może znajdzie sie miejsce i na przepisy piwne.
      Myślę, że może być problem z tematem receptur. Dawno temu też taki założyłem, ale umarł śmiercią naturalną .
      Możesz zerknąć http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=40824
      www.piwo.org

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę, że może być problem z tematem receptur. Dawno temu też taki założyłem, ale umarł śmiercią naturalną .
        Możesz zerknąć http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=40824
        Fajny wątek, szkoda, że zdechł. Może spróbujemy odswieżyć?

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Fajny wątek, szkoda, że zdechł. Może spróbujemy odswieżyć?
          Jestem za a nawet przeciw . I o to chodzi, tylko co na to starzy wyjadacze?. Nowicjusze tu nic nie zdziałaja.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Proponuje stworzyć cos podobnego jak jest na stronie www.twortwat.nl, czyli dla poszczególnych gatunków, wpisać po kilka róznych przepisów.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Receptury są kwestia poszukania, proponuję wyjść z działu Piwa z browarów domowych wyszukac sobie recepturę na piwko wysoko ocenione i zgodne z zapotrzebowaniem.
              Ty znajdziesz i może nawet ja dam radę, ale osoba wpadająca tu pierwszy raz nie ma najmniejszych szans na znalezienie.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
              A może oni mają rację? Może faktycznie należałoby stworzyć listę klasycznych receptur na klasyczne piwa w wykonaniu domowym?
              (...)
              Mam podobne zdanie.
              Reprezentować mogłyby piwa, które wygrały dotychczasowe konkursy. Jeśli "autory" się zgodzą.
              Last edited by huanghua; 2007-05-28, 16:34.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Proponuje na początek takie gatunki piw:

                Alt
                Bitter
                Koźlak
                Dubbel
                Dubbelbock
                Dunkel Weizen
                Imperial Russian Stout
                India Pale Ale
                Irish Red Ale
                Kölsch
                Mild Ale
                Pale Ale
                Pils/Lager
                Porter
                Stout
                Tripel
                Weizen
                Weizenbock

                Do każdego należało by dobrać po dwa/trzy przykładowe przepisy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Proponuje na początek takie gatunki piw:

                  Dubbelbock
                  Chyba doppelbock.
                  Ja bym do listy dorzucił, choć nigdy nie warzyłem, portera bałtyckiego.
                  Na początek można ograniczyć listę do:
                  Ale
                  Pils
                  Stout
                  Weizen
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Może być doppelbock, wziełem NL nazwę.

                    Można ograniczać tylko po co?

                    Jeżeli ktoś będzie robił tamte, będziemy tylko dopisywać.

                    Następna propozycja:
                    jeżeli ktoś uwarzy piwko z podanych gatunków, musi wysłać po jednym egz to któryś z trzech forumowiczów w tym ART'a. Jeżeli trzej zaopiniują pozytywnie przepis wchodzi na listę.

                    Z najbardziej popularnych gatunków mogą być konkursowe przepisy.

                    Zeby nie mnożyć w nieskonczoność przepisów, które i tak będą podobne liczbę ich można ustalić odgórnie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Następna propozycja:
                      jeżeli ktoś uwarzy piwko z podanych gatunków, musi wysłać po jednym egz to któryś z trzech forumowiczów w tym ART'a. Jeżeli trzej zaopiniują pozytywnie przepis wchodzi na listę.
                      Heh, tom się uśmiała
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        Dopisz do listy Marusie i będzie OK
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Albo najpościej, wpisać klasyczne przepisy i bedzie OK.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dopisz do listy Marusie i będzie OK
                            Nie ma sprawy - ja nawet nie muszę nic wysyłać - Art moje piwa pił nie raz, a po za tym dziesiątki innych forumowiczów, więc mam dużo zweryfikowanych przepisów

                            Śmiałam się ze skomplikowanej procedury po prostu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie ma sprawy - ja nawet nie muszę nic wysyłać - Art moje piwa pił nie raz, a po za tym dziesiątki innych forumowiczów, więc mam dużo zweryfikowanych przepisów

                              Śmiałam się ze skomplikowanej procedury po prostu

                              Mogę potłumaczyć przepisy ze strony holenderskiej.

                              Zwłaszcza na piwa typu Dubbel i Tripel było by to wskazane. Po co silić się na udziwnienia. Te przepisy miały by być taka bazą do dalszych eksperymentów.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X