Dział - receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Śmiałam się ze skomplikowanej procedury po prostu
    No bo chłopaki coraz bardziej komplikują sprawę. Do tego stopnia, że pewnie temat padnie.
    No chyba, że ktoś założy w końcu temat np. "Receptury na klasyczne piwa" i przepisze tam dwie pierwsze receptury z ostatniego konkursu wrocławskiego. Byłyby na początek: pils i hefe-weizen.
    Potem może się to jakoś rozkręcić.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      A nie lepiej wydzielic cos ala "Prasowka" okreslic jak zapisywac receptury jakies ogolne zasady formatu w jakim zapisywac receptury i wszystko. Z czasem bedzie troche receptur.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
        Potem może się to jakoś rozkręcić.
        tak, byle temat był zamnkniety, bo jak kazdy zacznie coś dopisywać to sie zrobi bałagan.

        Więc zrobić to powinien ART.

        My możemy mu podesłac receptury.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          tak, byle temat był zamnkniety, bo jak kazdy zacznie coś dopisywać to sie zrobi bałagan.

          Więc zrobić to powinien ART.

          My możemy mu podesłac receptury.
          To jest bez sensu dokładanie roboty ARTowi, a jednocześnie tworzenie wąskiego gardła. Wydaje mi się, że sensowna jest propozycja Makarona, żeby utworzyć dział receptury, być może podzielony na 2 poddziały górna i dolna fermentacja. Sformalizować jedynie postać tytułu i treść. Czyli, że nazwa musi się odnosić do konkretnego stylu + może nazwa własna piwa nadana mu przez piwowara. Do tego wymagane byłyby skład zasypu, przerwy temperaturowe, użyte drożdże, ewentualny odnośnik do oceny tegoż piwa lub do tematu danego piwowara w "Twoje warzenie" itd.
          Dyskusja prowadzona miedzy autorem receptury, jego naśladowcami i krytykami może być bardzo owocna i dać wszystkim sporo cennej wiedzy. Po prostu robimy jak w prasówce lub opisach sklepów czy knajp - jeden temat=jedna receptura, pierwszy post w wątku tylko receptura, żeby był przejrzysty, dalsze komentarze w kolejnych postach. Przydałby sie jeszcze jakiś doświadczony piwowar, który podjąłby się moderowania takiego działu i robił porządek typu podział tematów itd. Rozwiązanie to ma 2 zalety, po pierwsze tylko od aktywności forumowiczów zależy jak bogaty będzie dział z przepisami, z drugiej strony implementacja tego nie powinna być zbyt obciążająca dla ARTa.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Madar50
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 95

            #20
            To i ja swoje trzy grosze dołożę. Widzę to tak:
            Przepis, sposób warzenia i recenzja autora.
            Do tego dołączona sonda. Głosowali by ci co skorzystali z przepisu, a jeszcze lepiej gdyby było widoczne kto i jak głosował. To jest moja propozycja, nie znam strony technicznej.
            Pozdrawiam i cieszę się, że coś się rusza w tej materii.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Ja jestem za, jak tylko powstanie coś takiego obiecuję wrzucić przepisy, z których jestem najbardziej zadowolona. Moje przepisy są fajne, bo zazwyczaj używam tylko podstawowych słodów i polskiego chmielu, więc początkujący nie musi się gimnastykować w poszukiwaniu egzotycznych składników To samo robi zresztą Krzysiu
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mlody_w_fachu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.12
                • 325

                #22
                Uważa, że powinno to wyglądać to tak, że każdy zamieszcza skład, informacje o zacieraniu i warzeniu, opis smaku/uwagi, odnośnik, do odpowiedniego miejsca w "Twoje warzenie" w temacie danego autora- tam by się toczyła dyskusja o danym przepisie, żeby nie zaśmiecać tematu z recepturami.

                A temat powinien zawierać nazwe jakiegoś rodzaju piwa, np.: Milk Stoum, piwo miodowe. W pierwszym poście tematu byłaby podany najprostszy, ogólny przepis na dane piwo, a w każdym następnym poście ktoś by podał swój przepis na dane piwo. Zamiast słodu X dał słód Y, dał mniej/więcej słodu Z, wogóle nie dał słodu A, dodał słód B, którego nie było w "ogólnym przepisie", miał inne przerwy, użył innego chmielu itd. Zamiast dodać miód do na kilka końcowych minut warzenia, dodał do fermentacji cichej/burzliwej albo do refermentacji- ktoś pisał o dodanym tak soku owocowym.

                Oczywiście zamieszczany byłby najbardziej zróżnicowane "odmiany przepisu".
                Last edited by mlody_w_fachu; 2007-05-29, 10:56. Powód: literówka
                po prostu mlody_w_fachu
                - - -
                gdzieniegdzie znany jako winorobek

                Comment

                • Sherman
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.09
                  • 305

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  A temat powinien zawierać nazwe jakiegoś rodzaju piwa, np.: Milk Stoum, piwo miodowe. W pierwszym poście tematu byłaby podany najprostszy, ogólny przepis na dane piwo, a w każdym następnym poście ktoś by podał swój przepis na dane piwo. Zamiast słodu X dał słód Y, dał mniej/więcej słodu Z, wogóle nie dał słodu A, dodał słód B, którego nie było w "ogólnym przepisie", miał inne przerwy, użył innego chmielu itd. Zamiast dodać miód do na kilka końcowych minut warzenia, dodał do fermentacji cichej/burzliwej albo do refermentacji- ktoś pisał o dodanym tak soku owocowym.
                  Myślę że zanim ten najprostszy akceptowany przez większość przepis powstanie to temat dawno padnie. Jestem za tym aby powstały osobne tematy dla każdej receptury w wydzielonym dziale "Receptury". Wyszukanie w takim dziale receptury na np koźlaka nie sprawia żadnych problemów i argument że będzie za dużo tematów jest niewłaściwy.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Uważa, że powinno to wyglądać to tak, że każdy zamieszcza skład, informacje o zacieraniu i warzeniu, opis smaku/uwagi, odnośnik, do odpowiedniego miejsca w "Twoje warzenie" w temacie danego autora- tam by się toczyła dyskusja o danym przepisie, żeby nie zaśmiecać tematu z recepturami.
                    Będzie to straszne zawracanie głowy. Lepiej zrobić tak, jak w prasówce. W Twoim warzeniu masz tematy zbiorcze jednego browaru - jak sobie wyobrażasz dyskusję na temat przepisu np. w moim temacie o warce nr 7, jak już ich zrobiłam 72?
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                    A temat powinien zawierać nazwe jakiegoś rodzaju piwa, np.: Milk Stoum, piwo miodowe. W pierwszym poście tematu byłaby podany najprostszy, ogólny przepis na dane piwo, a w każdym następnym poście ktoś by podał swój przepis na dane piwo. Zamiast słodu X dał słód Y, dał mniej/więcej słodu Z, wogóle nie dał słodu A, dodał słód B, którego nie było w "ogólnym przepisie", miał inne przerwy, użył innego chmielu itd. Zamiast dodać miód do na kilka końcowych minut warzenia, dodał do fermentacji cichej/burzliwej albo do refermentacji- ktoś pisał o dodanym tak soku owocowym.
                    Absolutnie nie. To już po prostu będą inne przepisy. Bardziej przejrzyście będzie je zamieszczać w osobnych tematach.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Madar50
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.04
                      • 95

                      #25
                      Panie i panowie. To ma być dział PRZEPISY sprawdzone, a nie tworzenie abstrakcji. podyskutować możemy w dziale moje warzenie.

                      Comment

                      • Sherman
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.09
                        • 305

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                        podyskutować możemy w dziale moje warzenie.
                        Chyba nie przeczytałeś postu Marusi.
                        A kto powiedział że to będzie tworzenie abstrakcji? Po prostu uwagi i sugestie piwowarów którzy już to piwo według tego przepisu warzyli i tych którym dane było danego piwa spróbować.
                        A co do dyskutowania w dziale Moje warzenie to zgadzam się z Marusią.

                        Comment

                        • Madar50
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 95

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chyba nie przeczytałeś postu Marusi.
                          A kto powiedział że to będzie tworzenie abstrakcji? Po prostu uwagi i sugestie piwowarów którzy już to piwo według tego przepisu warzyli i tych którym dane było danego piwa spróbować.
                          A co do dyskutowania w dziale Moje warzenie to zgadzam się z Marusią.
                          Może nie tak napisałem. Chodzi mi o to, że jak zacznie się dyskusja to zginie przepis. Jak już pisałem kilka postów wyżej, dobra by była sonda przy każdym przepisie. N.p. Szukam przepisu na warkę. Otwieram przepis X. Czytam skład surowców. Czytam recenzje autora. Odpowiada mi to i patrzę na wynik sondy. Np. dużo pozytywów.
                          Warzę. Koniec. Kropka. Jest jeden post i naście ocen, tylko i wyłącznie na podstawie sondaży. Po degustacji wracam do przepisu i klikam na plus lub minus. Tym sposobem utworzy się super ranking na nasze przepisy.
                          Pozdrawiam
                          Adam

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Może rozwiązaniem byłoby zamieszczanie ( najlepiej obowiązkowe ) w wątku Piwa z browarów domowych odnośnika do składu i sposobu warzenia oraz ewentualne nakreślenie w tytule rodzaju piwa.

                            Ale to tylko takie moje małe argumentum na małą zmianę kosmetyczną tego co już jest a załatwiło by sprawę.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chodzi mi o to, że jak zacznie się dyskusja to zginie przepis. Jak już pisałem kilka postów wyżej, dobra by była sonda przy każdym przepisie.

                              Dlaczego niby przepis ma zginać, jeśli zawsze będzie w pierwszym poście tematu. Przenoszenie dyskusji do mojego warzenia, dopiero spowoduje bajzel. No bo, do jakiego tematu przenieść? Do tematu o warzeniu przez autora przepisu (a co jeśli autor będzie miał więcej przepisów w dziale receptury), jego naśladowcy, który ma jakieś wrażenia do przekazania czy może do nowego tematu, albo do tematu zbiorczego dyskusje o przepisach.

                              System z prasówki czy opisów lokali jest przejrzysty i prosty i dlatego należy go wykorzystać. Jeśli nawet przepisów będzie kilkadziesiąt, a nawet niech będzie kilkaset, to szukasz po nazwie stylu, wyskoczy ci góra kilkanaście. Wtedy wręcz temat, w którym wywiązała sie burzliwa dyskusja, czyli ma dużo odpowiedzi trzeba przeczytać w pierwszej kolejności, bo mogą tam być ciekawe uwagi. Postuluję, również, żeby w temacie był nick autora receptury (chociaż to pośrednio będzie można zobaczyć po autorze wątku), bo wtedy możemy robić piwa wg przepisów Iksa czy Igreka, którego uważamy za alfę i omegę w danym stylu, jak nie przymierzając mapajaka w stylu a'la grodziskie.

                              Można by też zrobić jeden temat zbiorczy pt. Zapytania, czy Prośby, w którym jak na tablicy ogłoszeń młody piwowar mógłby dajmy na to napisać "Poszukuję przepisu na piwo podobne do Żubra" i ktoś, kto będzie w posiadaniu sprawdzonej receptury założy temat "Piwo żubrowe, autor".
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Sherman
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.09
                                • 305

                                #30
                                Nie wiem jak Ty ale ja jak opisuję piwo to staram się powiedzieć coś więcej niż +/-. A w ogóle to co miał by znaczyć +, co -.To, że da się wypić?To, że tylko polskie chmiele i słody(łatwiejszy dostęp)?
                                Przy ocenianiu przepisu nie możesz napisać tylko że jest zły lub dobry(są różne gusta), z takiej oceny nie ma żadnego pożytku. Myślę że ktoś kto chciałby uwarzyć jakieś piwo z konkretnego przepisu chciałby też przeczytać o wrażeniach smakowych innych osób pozwala to na lepszy wybór przepisu dostosowany do smaku, gustu i możliwaści piwowara.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X