Dział - receptury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Te przepisy maja być dla początkujących.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Te przepisy maja być dla początkujących.
      Kto tak powiedział? To Ci z ilością warek >20 nie mogą z nich korzystać ?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Kto tak powiedział? To Ci z ilością warek >20 nie mogą z nich korzystać ?
        No jasne. Ja osobiście chętnie otworzę dział Receptury/Koźlak i wybiorę jakiś przepis na koźlaczka spośród zapodanych. Nie jest mi to niezbędne, ale jak już powstanie taki dział, to będę z niego korzystać zarówno aktywnie, jak i biernie. Czytając komentarze zamieszczone pod przepisem, pozwalające mi uzyskać jakiś pogląd na efekty.

        Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawy
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-05-29, 19:05.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          No jasne. Ja osobiście chętnie otworzę dział Receptury/Koźlak i wybiorę jakiś przepis na koźlaczka spośród zapodanych. Nie jest mi to niezbędne, ale jak już powstanie taki dział, to będę z niego korzystać zarówno aktywnie, jak i biernie. Czytając komentarze zamieszczone pod przepisem, pozwalające mi uzyskać jakiś pogląd na efekty.

          Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawy
          Zrób to Marusia. Twoje zdrowie

          Comment

          • Madar50
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 95

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman
            Nie wiem jak Ty ale ja jak opisuję piwo to staram się powiedzieć coś więcej niż +/-. A w ogóle to co miał by znaczyć +, co -.To, że da się wypić?To, że tylko polskie chmiele i słody(łatwiejszy dostęp)?
            Przy ocenianiu przepisu nie możesz napisać tylko że jest zły lub dobry(są różne gusta), z takiej oceny nie ma żadnego pożytku. Myślę że ktoś kto chciałby uwarzyć jakieś piwo z konkretnego przepisu chciałby też przeczytać o wrażeniach smakowych innych osób pozwala to na lepszy wybór przepisu dostosowany do smaku, gustu i możliwaści piwowara.
            Te przepisy potrzebne są przede wszystkim nowicjuszom. Opis piwa zamieszcza autor przepisu. Korzystający, tylko potwierdza lub neguje tą opinię.

            Comment

            • Madar50
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 95

              #36
              I jeszcze jedno. To co ja piszę, to są moje propozycje. Nie upieram się przy takim czy innym rozwiązaniu. Pragnę tylko, aby ten dział powstał, nie ważne w jakiej formie, ale żeby powstał, a nie skończyło się tylko na gadaniu ( pisaniu ).
              Zdrowie tego, kto to zrobi

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
                Zrób to Marusia. Twoje zdrowie
                Ja nie mogę tego zrobić, tylko Admin tego serwisu Piwowarzy dopiero stworzą zawartość działu, oczywiście słów na wiatr nie rzucam - będę się udzielać. Admin w tym tygodniu jest na służbowym wyjeździe (pewnie chleje oczywiście więc nie spodziewaj się, że powstanie dział w ciągu najbliższych paru dni. Podrzucę Artowi linkę do tematu, niech się wypowie jak wróci.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-05-30, 09:16.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24008

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ja nie mogę tego zrobić, tylko Admin tego serwisu Piwowarzy dopiero stworzą zawartość działu, oczywiście słów na wiatr nie rzucam - będę się udzielać. Admin w tym tygodniu jest na służbowym wyjeździe (pewnie chleje oczywiście więc nie spodziewaj się, że powstanie dział w ciągu najbliższych paru dni. Podrzucę Artowi linkę do tematu, niech się wypowie jak wróci.
                  na razie powiem tyle (nie doczytałem wszystkiego jeszcze) - budujecie sobie sztuczne bariery nie do przeskoczenia - problemem przecież nie może być brak działu z etykietką receptury - można wykorzystać do tego dział - opracowania - jeśli pojawi się tam sensowna liczba receptur "wyjściowych" to można myśleć o dalszym wyodrębnianiu nowego działu, do którego przeniesie się przepisy. nie chcę tworzyć nowego działu gdzie będzie docelowo jeden lub zero tematów, bo nie o to chodzi.

                  tak czy inaczej - jak doczytam wszystkie posty, wątek ten sobie przygotuję także do poszatkowania, bo jak zwykle nie dyskucicie na zadany temat
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    problemem przecież nie może być brak działu z etykietką receptury - można wykorzystać do tego dział - opracowania - jeśli pojawi się tam sensowna liczba receptur "wyjściowych" to można myśleć o dalszym wyodrębnianiu nowego działu
                    Dział Opracowania jest działem b. poważnym, cytuję:

                    Główny cel tego działu jest następujący:
                    - Przedyskutowanie opracowań tematów z zakresu piwowarstwa domowego zanim w ostatecznej formie trafią do działu BA.


                    I ja np. nie mam śmiałości tam postować byle czego. Może lepiej na początek wydzielić dział - worek "Receptury" i zobaczyć co tam wpadnie, na podpodziały faktycznie przyjdzie czas później

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24008

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                      Dział Opracowania jest działem b. poważnym, (...)
                      ależ chyba chcemy aby owe wzorcowe receptury były jak najbardziej poważne. Chyba o to chodzi - czyż nie?

                      Nie oczekuję przecież elaboratów a jedynie ujednolicone w formie receptury.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #41
                        Jeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Jeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
                          Popieram kolegę w całej rozciągłości.Może bym się dowiedział wreszcie jakie piwa warzę Oprócz piw na konkurs wrocławski i kilku pszenicznych wszystkie inne są "no name" i wcale nie żartuję,nie mam pojęcia w jakich kategoriach mógłbym je umieścić,a jak ktoś pyta jakie są to dopiero siara.Nie potrafię odpowiedzieć.Jeszcze raz gorąco pomysł popieram.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #43
                            I ta wypowiedź ilustruje taką pewną nonszalancję, która drzwiami i oknami wdziera się nieodparcie do naszego forum. Uważam, że każdy, kto warzy piwo, którego nie potrafi zaklasyfikować, powinien zostać rozstrzelany za defetyzm. A każdy, kto robi piwo nie zatwierdzone przez Sanhedryn, powinien zostać rozstrzelany za zdradę. Wszyscy inni powinni być rozstrzelani za odchylenia prawicowo - lewicowe.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Jeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
                              Nie no, sorry, ale bez jaj. Takie dane są powszechnie dostępne w necie, to już szczyt wszystkiego, żeby nie dość, że receptury podane na talerzu, to jeszcze przy każdej taki opis - większość z tego to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziej
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Nie no, sorry, ale bez jaj. Takie dane są powszechnie dostępne w necie, to już szczyt wszystkiego, żeby nie dość, że receptury podane na talerzu, to jeszcze przy każdej taki opis - większość z tego to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziej
                                Sorry, z jajami jak najbardziej .
                                Jak wieść gminna niesie z pomocą wyszukiwarek można znaleźć wszystko, a jeżeli czegoś się nie znajdzie to znaczy, że to coś po prostu nie istnieje.
                                Nie wiem dlaczego nie miałaby taka ogólna informacja się pojawić a szczegółowe przepisy, również powszechnie dostępne, tak.
                                Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje zdanie jest tu mało znaczące i przeżyję nieuwzględnienie mojej sugestii. Wasze
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...