Te przepisy maja być dla początkujących.
Dział - receptury
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTe przepisy maja być dla początkujących.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKto tak powiedział? To Ci z ilością warek >20 nie mogą z nich korzystać ?
Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawyLast edited by Marusia; 2007-05-29, 19:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo jasne. Ja osobiście chętnie otworzę dział Receptury/Koźlak i wybiorę jakiś przepis na koźlaczka spośród zapodanych. Nie jest mi to niezbędne, ale jak już powstanie taki dział, to będę z niego korzystać zarówno aktywnie, jak i biernie. Czytając komentarze zamieszczone pod przepisem, pozwalające mi uzyskać jakiś pogląd na efekty.
Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedziNie wiem jak Ty ale ja jak opisuję piwo to staram się powiedzieć coś więcej niż +/-. A w ogóle to co miał by znaczyć +, co -.To, że da się wypić?To, że tylko polskie chmiele i słody(łatwiejszy dostęp)?
Przy ocenianiu przepisu nie możesz napisać tylko że jest zły lub dobry(są różne gusta), z takiej oceny nie ma żadnego pożytku. Myślę że ktoś kto chciałby uwarzyć jakieś piwo z konkretnego przepisu chciałby też przeczytać o wrażeniach smakowych innych osób pozwala to na lepszy wybór przepisu dostosowany do smaku, gustu i możliwaści piwowara.
Comment
-
-
I jeszcze jedno. To co ja piszę, to są moje propozycje. Nie upieram się przy takim czy innym rozwiązaniu. Pragnę tylko, aby ten dział powstał, nie ważne w jakiej formie, ale żeby powstał, a nie skończyło się tylko na gadaniu ( pisaniu ).
Zdrowie tego, kto to zrobi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziZrób to Marusia. Twoje zdrowieLast edited by Marusia; 2007-05-30, 09:16.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJa nie mogę tego zrobić, tylko Admin tego serwisu Piwowarzy dopiero stworzą zawartość działu, oczywiście słów na wiatr nie rzucam - będę się udzielać. Admin w tym tygodniu jest na służbowym wyjeździe (pewnie chleje oczywiście więc nie spodziewaj się, że powstanie dział w ciągu najbliższych paru dni. Podrzucę Artowi linkę do tematu, niech się wypowie jak wróci.
tak czy inaczej - jak doczytam wszystkie posty, wątek ten sobie przygotuję także do poszatkowania, bo jak zwykle nie dyskucicie na zadany temat- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziproblemem przecież nie może być brak działu z etykietką receptury - można wykorzystać do tego dział - opracowania - jeśli pojawi się tam sensowna liczba receptur "wyjściowych" to można myśleć o dalszym wyodrębnianiu nowego działu
Główny cel tego działu jest następujący:
- Przedyskutowanie opracowań tematów z zakresu piwowarstwa domowego zanim w ostatecznej formie trafią do działu BA.
I ja np. nie mam śmiałości tam postować byle czego. Może lepiej na początek wydzielić dział - worek "Receptury" i zobaczyć co tam wpadnie, na podpodziały faktycznie przyjdzie czas później
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziDział Opracowania jest działem b. poważnym, (...)
Nie oczekuję przecież elaboratów a jedynie ujednolicone w formie receptury.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Jeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziJeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
I ta wypowiedź ilustruje taką pewną nonszalancję, która drzwiami i oknami wdziera się nieodparcie do naszego forum. Uważam, że każdy, kto warzy piwo, którego nie potrafi zaklasyfikować, powinien zostać rozstrzelany za defetyzm. A każdy, kto robi piwo nie zatwierdzone przez Sanhedryn, powinien zostać rozstrzelany za zdradę. Wszyscy inni powinni być rozstrzelani za odchylenia prawicowo - lewicowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziJeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie no, sorry, ale bez jaj. Takie dane są powszechnie dostępne w necie, to już szczyt wszystkiego, żeby nie dość, że receptury podane na talerzu, to jeszcze przy każdej taki opis - większość z tego to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziej
Jak wieść gminna niesie z pomocą wyszukiwarek można znaleźć wszystko, a jeżeli czegoś się nie znajdzie to znaczy, że to coś po prostu nie istnieje.
Nie wiem dlaczego nie miałaby taka ogólna informacja się pojawić a szczegółowe przepisy, również powszechnie dostępne, tak.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje zdanie jest tu mało znaczące i przeżyję nieuwzględnienie mojej sugestii. WaszePozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment