Dział - receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    ... to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziej
    A jeśli ktoś nie jest zaawansowany ale chciałby być- co ma zrobić taka osoba?

    Ja jestem "świeżynka" (o czym mówi już mój nick) i posiadane przeze mnie wiadomości na temat takich piw Alt, Bitter, India Pale Ale, Irish Red Ale, Kölsch, Mild Ale, Pale Ale są niewielkie.

    A chciałbym się dowiedzieć coś więcej, a forum uważam za bardzo dobrze źródło informacji.
    Zamieszczenie charakterystyk piw i podanie do każdego rodzaju piwa sprawdzonych przepisów, o których można porozmawiać czy napisać do autora jeśli ktoś miałby jakieś wątpliwości jest lepszym rozwiązaniem niż szukanie w internecie.
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Tu jest wszystko: http://www.bjcp.org/styles04/
      Przetłumacz to w wolnej chwili i wrzuć na forum

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Tu jest wszystko: http://www.bjcp.org/styles04/
        Przetłumacz to w wolnej chwili i wrzuć na forum
        Tym już zajmuje się kolega qberts w tym temacie..
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          Kolega qberts na razie zrobił paramerty piwa pod względem oceny, nie zauważyłem tam charakterystyki stylów.

          Receptur w sieci są tysiące. Zajrzyjcie w te dwa adresy chociażby. I nie piszcie, że nie znacie angielskiego. Ja nie władam angielskim, a czytanie receptur opanowałem w pół godziny.
          Resources for craft brewers and home brewers, including The Beer Recipe Calculator for beer recipe formulation, The Hop Vine home brewing discussion forum, and other beer making resources for the creative home brewer.



          i jeszcze po niemiecku:
          Bier brauen, Selbstbrauen, Hausbrauen und Heimbrauen

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Kolega qberts na razie zrobił paramerty piwa pod względem oceny, nie zauważyłem tam charakterystyki stylów.
            Bo póki co walczy z tłumaczeniem, ale zajmuje się tym. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie
            blog.kopyra.com

            Comment

            • qberts
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.03
              • 136

              #51
              Walczy to dobre określenie. Czasu trochę brakuje, dochodzi jeszcze fakt, że nie zawsze się ma siłę stąd też tempo jest takie, a nie inne. Nie umieszczam charakterystyk kolejnych stylów od dłuższego czasu bowiem chce przedstawić je jako całość. Pozdrawiam i obiecuję, że nasilę pracę przy tłumaczeniu.
              Ostatnia zmiana dokonana przez qberts; 2007-06-04, 11:22.
              ZASADY DEGUSTACJI
              zapraszam do dyskusji

              Comment

              • Madar50
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.04
                • 95

                #52
                Jak widzę, mamy już gotowe przepisy,(linki Krzysia) więc nie ma sprawy. Krzysiu - jeszcze tylko spraw, aby składniki tych przepisów znalazły się w polskich sklepach. Sory za sarkazm, ale tak to widzę. Z angielskim, masz rację, można sobie przy przepisach poradzić, ale nic mi po nich, jak nie mam składników. A latać po świecie za składnikami, to trochę przesada. Nie jestem fanatykiem, tylko miłośnikiem piwa. Twoje i nie gniewaj się.

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Krzysiu - jeszcze tylko spraw, aby składniki tych przepisów znalazły się w polskich sklepach. Sory za sarkazm, ale tak to widzę. Z angielskim, masz rację, można sobie przy przepisach poradzić, ale nic mi po nich, jak nie mam składników.
                  Nie pamiętam teraz kto to był ale któryś z forumowiczów zamieścił już na forum swoją próbę znalezienia odpowiedników dla słodów używanych na świecie. W wielu przypadkach różnica tak naprawdę kryje się w nazwie a słód jest ten sam. Oczywiście są wyjątki ale ja bym się tym jakoś szczególnie nie przejmował bo nie o to w tym chodzi. Chmiel i drożdże to tez niewielki problem bo tych akurat jest dostepnych w Polsce sporo odmian.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z angielskim, masz rację, można sobie przy przepisach poradzić, ale nic mi po nich, jak nie mam składników. A latać po świecie za składnikami, to trochę przesada.
                    Wszystkie składniki mają swoje zamienniki. Wszystkie rodzaje piwa można zrobić używając podstawowych słodów (pilzneński, monachijski, karmelowy jasny i ciemny), zresztą nie ma potrzeby nawet się ograniczać, bo sklepy internetowe posiadają bardzo szeroką ofertę. Chmieli od zarypania różnych masz w Piwodzieju, choć śmiało też można wszystko robić na Marynce, drożdże w każdym sklepie internetowym. Zatem czego Ci brakuje? Podaj przykłady.

                    Piwowarstwo domowe polega między innymi na kombinowaniu własnych receptur, modyfikowaniu gotowych receptur, które często są tylko bazą dla fantazji piwowara.

                    Ja wiem, że jest tu dużo nowych, tylko, że my wszyscy byliśmy kiedyś "nowi", "młodzi w fachu" itp. i niezmiernie dziwi mnie, że dla nas radochą i satysfakcją było i jest znalezienie czegoś fajnego samodzielnie, dochodzenie do wiedzy etapami, z różnych źródeł, odkrywanie, grzebanie, eksperymentowanie.... itp. itd., a wy oczekujecie bryków do zastosowania bez żadnego wysiłku umysłowego. To nie są lektury szkolne, które ktoś kazał przeczytać - jeśli nie ciągnie was ta wiedza, to darujcie sobie piwowarstwo domowe. Mi się samej czasem nie chce szukać receptury i uderzam na PW to któregoś z piwowarów, który (wiem, bo czytam forum i tematy związane z piwowarstwem, nikt mi tego nie powiedział) takie piwko robił i proszę go o podanie mi składu, ale nie żądam od nikogo robienia mi wykładu od podstaw co to jest EBC, co to są alfakwasy, co to przerwa białkowa, co to dekokcja, co to dolna fermentacja, ile blg powinien mieć koźlak a jego kolor ile EBC - jestem leniem z urodzenia, a jednak potrafiłam sobie to znaleźć i przeczytać, bo mnie to interesuje. Oczywiście cały czas zadaję masę "głupich" pytań, bo jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem (jak robię schabowego to nie zastanawiam się, jakie procesy zachodzą w trakcie smażenia) ale szanuję na tyle siebie i innych, że nie proszę o wiedzę dostępną na kliknięcie myszą.

                    Nie gniewajcie się za wykład, ale przeraża mnie tendencja "podane na talerzu", jak tak dalej pójdzie, to się będą logować ludzie i pytać, co to jest piwo, bo chcieliby sobie zrobić, ale nie wiedzą jak smakuje Jeśli uważacie, że kryją się gdzieś błędy w moim rozumowaniu to proszę o komentarze - żeby nie było - cały czas zamierzam się aktywnie udzielać w przyszłym dziale Receptury, ale nie zamierzam z każdego przepisu robić miniwykładu - style i ich cechy będą zamieszczone w opracowaniu Qbertusa, a nawet jeśliby nie było, to są w wielu różnych miejscach i również w książkach, które też trzeba sobie wyszukać i kupić, nikt nie wyśle z własnej inicjatywy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • mlody_w_fachu
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.12
                      • 325

                      #55
                      Co do informacji o charakterystyce piwa, nie chodzi o podanie wszystkiego na talerzu, bo każdy i tak wprowadzi jakieś swoje modyfikacje w przepisie. Chodzi o to żeby było wiadomo o "dozwolony przedział zamian", żeby ktoś nie przesadził z modyfikacją przepisu na Stout'a i po zmodyfikowaniu nie okazało się, że wyszedł z tego Pils - to jest tylko przykład, wiem że lekko przesadzony ale dobrze oddaj istote problemu czyli co po zmodyfikowaniu jeszcze Stout'em będzie, a co już nim nie będzie.

                      A skoro qberts tłumaczy charakterystyki, to jak skończy można by, zamieścić linka do danej charakterystyki.

                      A co do książek, to przydałaby się jakaś "recenzentownia", gdzie były zamieszczone opinie dla danej książki oraz co w nie można znaleźć i czy te informacje są fachowe/przydatne, np.:
                      - książka X- zawiera bardzo dużo sprawdzonych przepisów, wraz z opisem organoleptycznym gotowego piwa.
                      - książka Y- zawiera szczegółowy i fachowy opis procesu zacierania, ważenia i fermentacji dla poszczególnych rodzajów piwa.
                      - książka Z- niestety książka ta rozczarowuje swoją ubogą zawartością informacji, niewielką ilością przepisów na piwa, świetnie sprawdza się kalo podkładką pod krótszą noge biurka
                      Wtedy ktoś nowy wiedziałby jaka książka będzie odpowiednia dla niego, będzie zawierała informacje na interesują go zagadnienia. Chodzi o to, żeby nie kupować czegoś w ciemno, a za pytania w stylu "gdzie kupić kupić książke ... ?" można by banować, bo są księgarnie, są sklepy internetowe, a jak się nie wie w jakim sklepie, to zawsze można zapytać googlarkę
                      po prostu mlody_w_fachu
                      - - -
                      gdzieniegdzie znany jako winorobek

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co do książek, to przydałaby się jakaś "recenzentownia", gdzie były zamieszczone opinie dla danej książki
                        A co tu recenzować, jest tylko jedna książka z recepturami - 'Znakomite piwa'.
                        Wypróbowałem sporo receptur z niej i mogę na razie polecić piwa:

                        Witbier
                        Brown Ale
                        Lauenburg Weissbier
                        Zach Wiesse
                        Debel Dubbel

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          żeby nie było - cały czas zamierzam się aktywnie udzielać w przyszłym dziale Receptury
                          Możesz juz postować receptury w dziale Opracowania - jest na to błogosławieństwo ART-a. Innych też do tego zachęcam - sądzę, że jak pojawi się odpowiednio dużo postów z recepturami, to dział Receptury wydzieli się sam nie wiedzieć kiedy...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie pamiętam teraz kto to był ale któryś z forumowiczów zamieścił już na forum swoją próbę znalezienia odpowiedników dla słodów używanych na świecie.
                            A może żeby dużo nie gadać a coś młodym ułatwić podaję ten link do słodów amerykańskich i ich zamienników.
                            Samego mnie szlag trafia jak mam coś szukać na forum a trochę się tu orientuję w "terenie". Młody często nie wie nawet czego szukać a co dopiero "gdzie?".
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              No jasne, kto by się domyślił, że akurat w tym dziale jest coś takiego
                              Pędzę do Opracowań i wpisuję prostą recepturkę dla początkujących
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Madar50
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.04
                                • 95

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                No jasne, kto by się domyślił, że akurat w tym dziale jest coś takiego
                                Pędzę do Opracowań i wpisuję prostą recepturkę dla początkujących
                                Zrób to, a ja nie będę musiał wyważać otwartych drzwi.
                                Dziękuję w imieniu nowicjuszy.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X