Dział - receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    No już się nawet dopisałeś do tej receptury, jak napisałam, że "pędzę", to raczej nie zajmuje mi to 6 dni
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #62
      Nie było mnie w domu kilka ładnych dni. Piłem różne wina i nalewki.

      Comment

      • szefi
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 194

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Proponuje stworzyć cos podobnego jak jest na stronie www.twortwat.nl, czyli dla poszczególnych gatunków, wpisać po kilka róznych przepisów.
        spis receptur fajowy, ale język... no nie każdy rozumie... holenderski, tylko mi nie pisz od czego są słowniki

        Comment

        • szefi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 194

          #64
          schemacik

          pomysł przedni dyskusja wielka, może postaram się uporządkować:

          Schemat v.1.0
          • Wątek1 - pod tytułem PRZEPISY - zawiera tylko i wyłącznie przepisy zgodnie z:
            • Poziom 1 - Gatunki/Rodzaje
            • Poziom 2 - nazwa piwa - autor
            • jego receptura - zawartość receptury to jest to co trzeba ustalić może zgodnie z TYM
            • w ramach receptury może być na jej końcu odnośnik do wątku w stylu - moje warzenie według tego przepisu
            • link do wątku komentarze dla receptury
          • Wątek2 - Warzenie z przepisu
          • Wątek3 - Komentarze dla samej receptury


          jak zawsze to tylko moja propozycja...
          Last edited by szefi; 2007-09-11, 20:55. Powód: tytuł i błędy

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi Wyświetlenie odpowiedzi
            spis receptur fajowy, ale język... no nie każdy rozumie... holenderski, tylko mi nie pisz od czego są słowniki
            Zawsze możesz zapytać Nazwy słodów są takie same jak Weyermanowskie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Zawsze możesz zapytać Nazwy słodów są takie same jak Weyermanowskie.
              Np. Tarwemout ?

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                Np. Tarwemout ?
                To jest chyba słód pszeniczny, bo Tarwebok, to weizenbock wg Great Beer Guide.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  To jest chyba słód pszeniczny, bo Tarwebok, to weizenbock wg Great Beer Guide.
                  Tak by wyglądało. Ale strona nie jest wolna od błędów. W recepturze na wieizenbocka występuje wyłącznie ten Tarwemout
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                    Np. Tarwemout ?
                    Tarwe to pszenica, jak juz zauważyli przedmówcy.

                    Tarwevlokken to płatki pszenne
                    Havervlokken - płatki owsiane
                    Rogge - płatki żytnie
                    Maisvlokken - płatki kukurydziane.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #70
                      Substytuty słodów belgijskich

                      Zastanawiam się nad Wayermanowskimi odpowiednikami słodów typowo belgijskich, znalazłem w sieci takie wskazówki:

                      Belgian Biscuit = Weyermann CaraAmber
                      Special B = Weyermann CaraAroma
                      Farbmalz = Roast or Black Malt
                      Belgian Aromatic = Weyermann Melanoidin
                      Honey malt/brumalt - czasem piszą, że jest nie do zastapienia (one of the kind), czasem radzą go zastępować melanoidowym

                      Widzę też, że Biscuit i Special B są u piwodzieja.

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zastanawiam się nad Wayermanowskimi odpowiednikami słodów typowo belgijskich, znalazłem w sieci takie wskazówki:

                        Belgian Biscuit = Weyermann CaraAmber
                        Special B = Weyermann CaraAroma
                        Z mojego doświadczenia, EBC może i mogą mieć podobne (nie pamiętam już ile mają W) natomiast wg mnie smakowo nie za bardzo są odpowiednikami.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z mojego doświadczenia, EBC może i mogą mieć podobne (nie pamiętam już ile mają W) natomiast wg mnie smakowo nie za bardzo są odpowiednikami.
                          A czy sklepik piwodzieja ma w planach sprowadzanie Honey malt? Akurat by mi się przydał w paru przepisach...

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #73
                            Prawdę powiedziawszy nie spotkałem się z takim, może pod inną nazwą występuje. Zakładam, że to jakiś karmelowy?
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                              Prawdę powiedziawszy nie spotkałem się z takim, może pod inną nazwą występuje. Zakładam, że to jakiś karmelowy?
                              W recepturach mam Gambrinus honey malt, ale to jest produkt słodowni amerykańskiej. W europie podobno jest znany pod nazwą Brumalt, ale ciężko go znaleźć w europejskich sklepach wysyłkowych, np. tu. Bardziej melanoidowy niż karmelowy.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                                Akurat by mi się przydał w paru przepisach...
                                A co to za przepisy?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X