No już się nawet dopisałeś do tej receptury, jak napisałam, że "pędzę", to raczej nie zajmuje mi to 6 dni
Dział - receptury
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziProponuje stworzyć cos podobnego jak jest na stronie www.twortwat.nl, czyli dla poszczególnych gatunków, wpisać po kilka róznych przepisów.
Comment
-
-
schemacik
pomysł przedni dyskusja wielka, może postaram się uporządkować:
Schemat v.1.0
- Wątek1 - pod tytułem PRZEPISY - zawiera tylko i wyłącznie przepisy zgodnie z:
- Poziom 1 - Gatunki/Rodzaje
- Poziom 2 - nazwa piwa - autor
- jego receptura - zawartość receptury to jest to co trzeba ustalić może zgodnie z TYM
- w ramach receptury może być na jej końcu odnośnik do wątku w stylu - moje warzenie według tego przepisu
- link do wątku komentarze dla receptury
- Wątek2 - Warzenie z przepisu
- Wątek3 - Komentarze dla samej receptury
jak zawsze to tylko moja propozycja...
Comment
- Wątek1 - pod tytułem PRZEPISY - zawiera tylko i wyłącznie przepisy zgodnie z:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi Wyświetlenie odpowiedzispis receptur fajowy, ale język... no nie każdy rozumie... holenderski, tylko mi nie pisz od czego są słownikiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziZawsze możesz zapytać Nazwy słodów są takie same jak Weyermanowskie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziNp. Tarwemout ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo jest chyba słód pszeniczny, bo Tarwebok, to weizenbock wg Great Beer Guide.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziNp. Tarwemout ?
Tarwevlokken to płatki pszenne
Havervlokken - płatki owsiane
Rogge - płatki żytnie
Maisvlokken - płatki kukurydziane.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Substytuty słodów belgijskich
Zastanawiam się nad Wayermanowskimi odpowiednikami słodów typowo belgijskich, znalazłem w sieci takie wskazówki:
Belgian Biscuit = Weyermann CaraAmber
Special B = Weyermann CaraAroma
Farbmalz = Roast or Black Malt
Belgian Aromatic = Weyermann Melanoidin
Honey malt/brumalt - czasem piszą, że jest nie do zastapienia (one of the kind), czasem radzą go zastępować melanoidowym
Widzę też, że Biscuit i Special B są u piwodzieja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się nad Wayermanowskimi odpowiednikami słodów typowo belgijskich, znalazłem w sieci takie wskazówki:
Belgian Biscuit = Weyermann CaraAmber
Special B = Weyermann CaraAromaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziZ mojego doświadczenia, EBC może i mogą mieć podobne (nie pamiętam już ile mają W) natomiast wg mnie smakowo nie za bardzo są odpowiednikami.
Comment
-
-
Prawdę powiedziawszy nie spotkałem się z takim, może pod inną nazwą występuje. Zakładam, że to jakiś karmelowy?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziPrawdę powiedziawszy nie spotkałem się z takim, może pod inną nazwą występuje. Zakładam, że to jakiś karmelowy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziAkurat by mi się przydał w paru przepisach...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment