Pszeniczne po raz pierwszy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    Pszeniczne po raz pierwszy.

    Noszę się z zamiarem uwarzenia pszenicznego i jak to bywa pierwszy raz jest bardzo ważny moment aby się nie zrazić w razie klęski. Przepis znalazłem w browamatorze, ale nie ma tam sposobu warzenia. A oto receptura:

    Pszeniczny - 2,5 kg
    Pilzneński - 1,6 kg
    Carahell - 0,2 kg

    Lubelski - 50 g
    Gęstwa Wyeast 3068 ( dostałem od adaniana, wielkie dzięki)
    Czy ktoś mi pomoże w sposobie warzenia?
    Pozdrawiam
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    A może tak:
    - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;

    Zacieranie:
    - podgrzanie do 48C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - 15' w temp. 53°C
    - 30' w 63°C
    - 30' w 72°C
    - podgrzanie do 78°C i do filtratora.

    Wysładzanie 4*3l i 1,5l

    Chmielenie:

    0' gotowanie
    5' 20g,
    40' 10g,
    60' 10g,
    70' chłodzenie.
    GAWEŁ

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Zajrzyj do Milickiego Browaru Rynkowego w dziale Twoje Warzenie. Robiłem to piwo ostatnio - ostatnia warka nr XIX.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Jeśli pierwsze to bym proponował tak:

        pszeniczny/pils....pół na pół (coby się nie pieprzyć z filtrowaniem)
        carahell .........ok(ta ilość będzie dobra nawet na 5kg zasypu)
        chmiel............dałbym połowę (bo częstym błędem jest przechmielenie pszenicznych)

        Zacieranie:normalnie 30/30 ale bez podbicia temperatury na końcu do 75/78* bo czasem po takim zabiegu pszeniczne podjeżdża papierem.
        Tak samo z wysładzaniem - 72*C max

        chmielenie: całość chmielu od razu do gotowania(tu nie chodzi o żadne aromaty chmielowe tylko o delikatną goryczkę).
        Gotować można nawet krócej niż godzinę (po przełomie białkowym można kończyć)

        Tydzień w fermentorze i do butelek z 1 łyżeczką cukru w formie rozpuszczonej na litr.
        Po tygodniu pić i pić i pić aż się skończy.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          Po tych wypowiedziach skłaniam się do:
          Na 20 l brzeczki:
          Pszeniczny - 2 kg
          Pilzneński - 2 kg
          Carahell - 0,2 kg

          Warzenie:
          45* - 10'
          53* - 15'
          63* - 30'
          72* - 30' i filtrowanie

          Chmielenie:
          Lubelski 20 g - 60'
          Lubelski 10 g - 15' - chłodzenie

          Filtrowanie w worku filtracyjnym i zadanie drożdży.

          Jak to wygląda?
          Last edited by Madar50; 2007-07-07, 12:29.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            A jaki masz worek?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Madar50
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 95

              #7
              Taki właśnie
              Attached Files

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi

                Chmielenie:
                Lubelski 20 g - 60'
                Lubelski 10 g - 15' - chłodzenie

                Filtrowanie w worku filtracyjnym i zadanie drożdży.

                Jak to wygląda?
                Masz zamiar filtrować wystudzoną po chmieleniu brzeczkę ??
                Nie robiłbym tego w worku wyjętym na zewnątrz. Można filtrować chmieliny ale pamiętaj aby jak najmniej wystudzona brzeczka miała styczności z powietrzem bo zwłaszcza przy pszenicznych duża możliwość zakażenia dzikimi drożdżami i innymi świnstwami.
                Co do przepisu to ująłbym to tak : lepsze jest wrogiem dobrego. Prosty przepis daje możliwość modyfikacji w przyszłości i porównania co dają dodatkowe przerwy i inny sposób chmielenia.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Madar50
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.04
                  • 95

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Masz zamiar filtrować wystudzoną po chmieleniu brzeczkę ??
                  Nie robiłbym tego w worku wyjętym na zewnątrz. Można filtrować chmieliny ale pamiętaj aby jak najmniej wystudzona brzeczka miała styczności z powietrzem bo zwłaszcza przy pszenicznych duża możliwość zakażenia dzikimi drożdżami i innymi świnstwami.
                  Co do przepisu to ująłbym to tak : lepsze jest wrogiem dobrego. Prosty przepis daje możliwość modyfikacji w przyszłości i porównania co dają dodatkowe przerwy i inny sposób chmielenia.
                  Nie bardzo rozumiem co do lepszego i dobrego. Jestem początkującym piwowarem. Który przepis uważasz za dobry?
                  Co do filtracji chmielin, to robię tak od początku swojej przygody z piwem (12 warek). Tak jest dla mnie wygodnie i (odpukać w niemalowane) jeszcze nic się złego nie stało. Staram się utrzymywać czystość przy warzeniu, a szczególnie przy końcowych fazach.Podczas filtracji,worek jest cały czas zanurzony w brzeczce (w fermentorze), a po wlaniu całej zawartości, wyjmowany i wyciskany. Wyjmowanie i wyciskanie, trwa nie dłużej jak pół minuty.
                  Last edited by Madar50; 2007-07-09, 05:31.

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    Mój przepis (prosty i smaczny):


                    -2000g pilzeński
                    -3000g pszeniczny
                    -250g carapils (można i bez tego)

                    -44&#176;C 15min
                    -65&#176;C 70-90 min
                    -75&#176;C STOP
                    Odczekać 15min i filtracja + 24l wody ~80&#176;C. (Przeważnie filtracja trwa ok. 0.5h - filtrator siatkowy w kadzi zaciernej)

                    Chmiel ok. 30-40g od 10 minuty, gotowanie ok. 100min.
                    Schłodzić, zadać drożdże, po 3 tygodniach butelkować (bez f. cichej!)


                    Marek

                    ps. jak kto chętny to dzisiaj będzie toto robione....
                    Last edited by Marek-C; 2007-07-09, 08:13.
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Trollas
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.12
                      • 1

                      #11
                      Sugerowałbym także przeprowadzenia zacierania dekokcyjnego, wystarczy jednowarowe. Wyraźnie poprawia w piwie aromaty goździkowe.

                      Comment

                      • rafal_s
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.11
                        • 128

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli pierwsze to bym proponował tak:

                        pszeniczny/pils....pół na pół (coby się nie pieprzyć z filtrowaniem)
                        carahell .........ok(ta ilość będzie dobra nawet na 5kg zasypu)
                        chmiel............dałbym połowę (bo częstym błędem jest przechmielenie pszenicznych)
                        Tutaj się absolutnie zgodzę. Przekonałem się na własnej skórze, jak smakuje przechmielone pszeniczne. Całą przyjemną kwaskowość szlag trafia. Pijalne to jest, choć nie tak smaczne.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zacieranie:normalnie 30/30 ale bez podbicia temperatury na końcu do 75/78* bo czasem po takim zabiegu pszeniczne podjeżdża papierem.
                        Tak samo z wysładzaniem - 72*C max
                        O, a tego nie wiedziałem...

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        chmielenie: całość chmielu od razu do gotowania(tu nie chodzi o żadne aromaty chmielowe tylko o delikatną goryczkę).
                        Hmm, to dlaczego tak często do pszenicznego zaleca się chmiel aromatyczny ?

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Po tygodniu pić i pić i pić aż się skończy.
                        Tutaj bym chyba zaczekał dłużej, ale to pewnie kwestia gustu.

                        Comment

                        • Madar50
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 95

                          #13
                          jutro będę warzyć, ale jaką metodą, to jeszcze nie wiem na 100%. Będzie to decyzja jednej chwili.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                            O, a tego nie wiedziałem...
                            Bo może jestem wyczulony na te posmaki,inni mogą tego nie czuć.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                            Hmm, to dlaczego tak często do pszenicznego zaleca się chmiel aromatyczny ?
                            Za cholerę tego nie potrafię tego zrozumieć

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tutaj bym chyba zaczekał dłużej, ale to pewnie kwestia gustu.
                            Jak już gdzieś pisałem, moje pszeniczki (co prawda nie wszystkie) po tygodniu-dwóch są całkiem całkiem a na powtórzenie tych smaków i zapachów póżniej trzeba poczekać około miesiąca.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #15
                              To tylko 2 uwagi:
                              -pszeniczne to są piwa gdzie słodu pszenicznego JEST WIĘCEJ NIŻ 50%.
                              -przerwa białkowa (~50°C) jest raczej zbyteczna przy piwach, które ze swej natury są mętne.


                              powodzenia Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X