Pszeniczne po raz pierwszy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    #31
    Właśnie, trzymam to w lodówce, jak tylko ostygło. Następnym razem tak zrobię.

    Comment

    • rafal_s
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.11
      • 128

      #32
      Jeśli warka jest 20-litrowa, to nie lepiej użyć 2 litrów ?
      Wyjdzie circa 10% czyli tyle, ile niektóre browary (robiące pszeniczne) dają do refernentacji.

      Comment

      • Madar50
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 95

        #33
        Ja dopiero zaczynam i się uczę. Następnym razem tak uczynię. Brzeczka przednia ma 16 blg. Dzięki za radę.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja dopiero zaczynam i się uczę. Następnym razem tak uczynię. Brzeczka przednia ma 16 blg. Dzięki za radę.
          Zakładając, że odfermentuje do 4Blg, będziesz miał ~120g cukru fermentowalnego w litrze, czyli 1.5L będzie w sam raz.

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #35
            Witam,

            Z literatury wynika, że pszenicze piwa typu hefe weizen powinno się refermentować odbierając około 12-13% brzeczki nastawnej. Wszystko zależy od ilości cukrów fermentowalnych, czyli musimy znać blg początkowe i końcowe. Wzór na obliczenie % ilości brzeczki, którą musimy odebrać i przechowywać jest (o ile się gdzieś nie pomyliłem) następujący:

            [(0,7g-0,2g)/0,46] / (OG-FG) x 100 = % brzeczki

            gdzie 0,7g to pożądana ilość CO2 dla weizena.

            Trzeba przy tym pamiętać, że podczas fermentacji głównej spada goryczka. Dodając więc nieprzefermentowaną brzeczkę na koniec procesu, podnosimy tym samym poziom goryczy. Na to są również wzory, ale chyba nikt nie będzie tego mierzył . Warto jednak wziąć mały zapas na to.

            Pzdr
            Raf.

            PS
            Wczoraj nastawiłem kolejne pszeniczne, ale zapomniałem odebrać części do refermantacji znów trzeba będzie kombinować.
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #36
              I jeszcze jedno. Brzeczkę można odebrać gorącą i zawekować, czyli zapasteryzować w jakimś szklanym i szczelnym naczyniu. Albo gorącą zabutelkować - też dobrze

              Raf.
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • Madar50
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.04
                • 95

                #37
                Zakapslowana gorąca.

                Comment

                • rafal_s
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.11
                  • 128

                  #38
                  A możesz powiedzieć z jakiej literatury ? Chętnie bym sobie coś więcej poczytał, bo głód fachowej wiedzy ostatnio czuję

                  Comment

                  • Browarzyciel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.08
                    • 357

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                    A możesz powiedzieć z jakiej literatury ? Chętnie bym sobie coś więcej poczytał, bo głód fachowej wiedzy ostatnio czuję
                    Polecam weissbier albo weizen (nie pamiętam) z serii Classic Beers. Po angielsku, niestety dla tych, którzy nie how do you do.
                    R.
                    BROWARZYCIEL
                    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                    eventy dla firm

                    Comment

                    • rafal_s
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.11
                      • 128

                      #40
                      Dzięki wielkie. Poszukam i chętnie sobie przestudiuję.

                      Comment

                      • Madar50
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.04
                        • 95

                        #41
                        Chciałem to wczoraj przelać na cichą - odkrywam, a tu 5cm piany. W rurce już nie bulka, a piana się utrzymuje. Czy to normalne?

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #42
                          Jeśli BLG nie spada już znaczie, to normalne (zależy od szczepu drożdży).
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Browarzyciel
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.08
                            • 357

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chciałem to wczoraj przelać na cichą - odkrywam, a tu 5cm piany. W rurce już nie bulka, a piana się utrzymuje. Czy to normalne?
                            Jeżeli używałeś szlachetnego szczepu np WE #3068, wówczas to co pływa po wierzchu to drożdże, które należałoby zebrać i wykorzystać do następnego razu, a resztę przelać (lub nie) na f. cichą.

                            Raf.
                            BROWARZYCIEL
                            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                            eventy dla firm

                            Comment

                            • Madar50
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.04
                              • 95

                              #44
                              No to trąba ze mnie. Lekko pomieszałem z wierzchu i dziś drożdże opadły. Czy teraz mogę zebrać z dna fermentora?. Czy już straciłem gęstwę? To są 3068.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #45
                                Co to znaczy stracić? drożdżaki zlejesz sobie do słoja z dna. Nie panikuj.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X