Właśnie, trzymam to w lodówce, jak tylko ostygło. Następnym razem tak zrobię.
Pszeniczne po raz pierwszy.
Collapse
X
-
Comment
-
Witam,
Z literatury wynika, że pszenicze piwa typu hefe weizen powinno się refermentować odbierając około 12-13% brzeczki nastawnej. Wszystko zależy od ilości cukrów fermentowalnych, czyli musimy znać blg początkowe i końcowe. Wzór na obliczenie % ilości brzeczki, którą musimy odebrać i przechowywać jest (o ile się gdzieś nie pomyliłem) następujący:
[(0,7g-0,2g)/0,46] / (OG-FG) x 100 = % brzeczki
gdzie 0,7g to pożądana ilość CO2 dla weizena.
Trzeba przy tym pamiętać, że podczas fermentacji głównej spada goryczka. Dodając więc nieprzefermentowaną brzeczkę na koniec procesu, podnosimy tym samym poziom goryczy. Na to są również wzory, ale chyba nikt nie będzie tego mierzył. Warto jednak wziąć mały zapas na to.
Pzdr
Raf.
PS
Wczoraj nastawiłem kolejne pszeniczne, ale zapomniałem odebrać części do refermantacjiznów trzeba będzie kombinować.
Comment
-
I jeszcze jedno. Brzeczkę można odebrać gorącą i zawekować, czyli zapasteryzować w jakimś szklanym i szczelnym naczyniu. Albo gorącą zabutelkować - też dobrze
Raf.Comment
-
Comment
-
Jeśli BLG nie spada już znaczie, to normalne (zależy od szczepu drożdży).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Raf.Comment
-
Co to znaczy stracić? drożdżaki zlejesz sobie do słoja z dna. Nie panikuj.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Gaz był, ale nie ucieka, bąbelki takie szampańskie, piany brak. Meloniada. W nucie górnej jabłka, cydr normandzki na granicy obornika, trochę belgii, słodyczy, jak mówią klasycy-to piwo jest zepsute, chyba że to lambik, wtedy jest wspaniałe. Zapach bardzo wielowymiarowy, w kierunku belgii,...
-
Channel: Piwa z browarów domowych
2020-06-19, 09:00 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment