Właśnie, trzymam to w lodówce, jak tylko ostygło. Następnym razem tak zrobię.
Pszeniczne po raz pierwszy.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziJa dopiero zaczynam i się uczę. Następnym razem tak uczynię. Brzeczka przednia ma 16 blg. Dzięki za radę.
Comment
-
-
Witam,
Z literatury wynika, że pszenicze piwa typu hefe weizen powinno się refermentować odbierając około 12-13% brzeczki nastawnej. Wszystko zależy od ilości cukrów fermentowalnych, czyli musimy znać blg początkowe i końcowe. Wzór na obliczenie % ilości brzeczki, którą musimy odebrać i przechowywać jest (o ile się gdzieś nie pomyliłem) następujący:
[(0,7g-0,2g)/0,46] / (OG-FG) x 100 = % brzeczki
gdzie 0,7g to pożądana ilość CO2 dla weizena.
Trzeba przy tym pamiętać, że podczas fermentacji głównej spada goryczka. Dodając więc nieprzefermentowaną brzeczkę na koniec procesu, podnosimy tym samym poziom goryczy. Na to są również wzory, ale chyba nikt nie będzie tego mierzył . Warto jednak wziąć mały zapas na to.
Pzdr
Raf.
PS
Wczoraj nastawiłem kolejne pszeniczne, ale zapomniałem odebrać części do refermantacji znów trzeba będzie kombinować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedziA możesz powiedzieć z jakiej literatury ? Chętnie bym sobie coś więcej poczytał, bo głód fachowej wiedzy ostatnio czuję
R.
Comment
-
-
Jeśli BLG nie spada już znaczie, to normalne (zależy od szczepu drożdży).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziChciałem to wczoraj przelać na cichą - odkrywam, a tu 5cm piany. W rurce już nie bulka, a piana się utrzymuje. Czy to normalne?
Raf.
Comment
-
-
Co to znaczy stracić? drożdżaki zlejesz sobie do słoja z dna. Nie panikuj.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment