Temperatura

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Celem zdejmowania farfocli jest zmniejszenie ilości osadu w młodym piwie. To, co pływa na pianie, to odpad. Po zakończeniu fermentacji utopi się z powrotem w piwie.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

Marusia napisał(a)
        Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
        Aleś się Marusia w tym warzeniu zatraciła
        Podoba mi się to. Myślę, że temperatura stała się mitycznym problemem Browarnictwa Amatorskiego.
        Istnieje wiele innych czynników mających zdecydowany wpływ na smak i zapach swojskiego piwka. Nie przesadzajmy z tą temperaturą.

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 13:47
        • Zaiksik
          Trudne początki
          Zaiksik
          Witam
          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
          Wszystko...
          2024-08-27, 17:13
        • peter267
          Pomocy
          peter267
          Witam wszystkich
          Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory...
          2020-01-26, 13:04
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...