Celem zdejmowania farfocli jest zmniejszenie ilości osadu w młodym piwie. To, co pływa na pianie, to odpad. Po zakończeniu fermentacji utopi się z powrotem w piwie.
Temperatura
Collapse
X
-
Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.
A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.
A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
Podoba mi się to. Myślę, że temperatura stała się mitycznym problemem Browarnictwa Amatorskiego.
Istnieje wiele innych czynników mających zdecydowany wpływ na smak i zapach swojskiego piwka. Nie przesadzajmy z tą temperaturą.
Comment
-
Comment