Temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Celem zdejmowania farfocli jest zmniejszenie ilości osadu w młodym piwie. To, co pływa na pianie, to odpad. Po zakończeniu fermentacji utopi się z powrotem w piwie.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

      A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #33
        Marusia napisał(a)
        Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

        A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
        Aleś się Marusia w tym warzeniu zatraciła
        Podoba mi się to. Myślę, że temperatura stała się mitycznym problemem Browarnictwa Amatorskiego.
        Istnieje wiele innych czynników mających zdecydowany wpływ na smak i zapach swojskiego piwka. Nie przesadzajmy z tą temperaturą.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X