Co dziennikarze wiedza o produkcji piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Co dziennikarze wiedza o produkcji piwa

    Dla rozluźnienia proponuję artykulik z wp popularyzujący wiedzę piwną wśród kobiet.
    Musimy się jeszcze wiele nauczyć o robieniu piwa, zobaczcie jakie ciekawe efekty można osiągnąć, np. odpowiednio obniżając temperaturę, dostaniemy piwo 25%! A jakby w odpowiedniej chwili nie dodać do fermenacji soku chmielowego, to pewnie byłoby i więcej.

    Przez całe wieki piwo powstawało metodą fermentacji górnej – słód mieszano z ciepłą wodą i drożdżami, umieszczano w otwartych kadziach i przez cały czas utrzymywano w wysokiej temperaturze (36–38 °C). Fermentujący słód powoli „szedł do góry”, gromadząc się na powierzchni kadzi, skąd nadmiar bezustannie zbierano specjalnymi łyżkami. Gdy cały słód był zebrany, fermentację kończono przez dodanie ekstraktu z szyszek chmielowych. Fermentacja górna daje piwa ciemniejsze, mało klarowne, o niskiej zawartości dwutlenku węgla i zawartości alkoholu 15–18%. Fermentacja dolna przeprowadzana jest w kadziach zamkniętych i przy temperaturze znacznie niższej: 8–10 °C. Dzięki temu słód nie ma tendencji do „wychodzenia” w górę i cała fermentacja odbywa się przy dnie kadzi. Fermentację kończy się w momencie, gdy w ekstrakcie jest ok. 20–25% alkoholu, również przez dodanie zatężonego soku chmielowego
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    może tak powstaje Heineken
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      ojjj, czepiasz się, nie od dziś wiadomo, że dziennikarze nie opisują rzeczywistości tylko ją kreują. (najlepszy przykład to GW) Nie obejrzysz się a tak się właśnie będzie robić piwo
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Ale kicha
        GAWEŁ

        Comment

        • JAQBA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.08
          • 1352

          #5
          Ło matko, co za herezje

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            to ja proponuję dla autora:

            Kodeks Hammurabiego dla piwowara fałszującego trunek przewidywał karę śmierci, notabene przez utopienie w owej cieczy.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • monne
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.02
              • 914

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
              to ja proponuję dla autora:

              Kodeks Hammurabiego dla piwowara fałszującego trunek przewidywał karę śmierci, notabene przez utopienie w owej cieczy.
              eeeee, toż to przyjemna śmierć !
              .



              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Tydzień można nie wypływać
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • kot_z_cheshire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.11
                  • 2201

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tydzień można nie wypływać
                  Chyba żeby wyjść się wysikać co jakiś czas
                  Last edited by kot_z_cheshire; 2007-07-19, 17:47.
                  Młode koty mają adhd, niestety.
                  Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                  Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                  Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Całkiem fajny artykuł dla blondynek (sorry forumowe blondi ). Zauważcie, że w jego kontekście my-piwowarzy urastamy do rangi magów. Piwowar to jak czarnoksiężnik...
                    Co by jednak nie powiedzieć o wypisywanych tam głupotach, to zawartość podtytułu o "Sztuce napełniania szklanki" jest całkiem ok. Aczkolwiek nie za bardzo rozumiem w czym przejawia się szkodliwy wpływ tlenu w kontakcie z piwem na etapie, kiedy jest ono już w szklance...

                    Comment

                    • Latarnik
                      Premium Lamplighter
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2004.06
                      • 5030

                      #11
                      Ciekawe czy On to wie?
                      cytat:
                      "Prawdziwymi jednak mistrzami piwowarskimi byli Egipcjanie, którzy warzyli aż 14 gatunków; najpopularniejsze było „zythum” – piwo jęczmienne z dodatkiem soku daktylowego."

                      Last edited by Latarnik; 2007-07-19, 18:19.
                      5450 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
                        Aczkolwiek nie za bardzo rozumiem w czym przejawia się szkodliwy wpływ tlenu w kontakcie z piwem na etapie, kiedy jest ono już w szklance...
                        IMO na potocznym "wietrzeniu" aromatów. Funkcja ochronna piany dość często przewija się w różnych źródłach. Ja w każdym razie o tym słyszałem.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          IMO na potocznym "wietrzeniu" aromatów. Funkcja ochronna piany dość często przewija się w różnych źródłach. Ja w każdym razie o tym słyszałem.
                          Tak, ale sam tlen nie ma tu nic wspólnego. Wszak chodzi o to, aby aromaty nie uciekały za szybko do atmosfery, której tylko jednym ze składników jest tlen. Dlatego napisałem, że nie rozumiem dlaczego tlen, jako taki, miałby być szkodliwy dla piwa na etapie nalewania do szklanki (a tym samym inne składniki powietrza - nieszkodliwe).
                          Co by jednak nie powiedzieć to, po korekcie, z całego artykułu mogłoby pozostać co nieco ze starożytności i to, jak dzisiaj nalewać piwo.

                          Comment

                          • gniady
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.12
                            • 146

                            #14
                            Czemu tu się dziwić, sam skorzystałem na początku mego warzenia z wiedzy zawartej w książce "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" (wydanej jak najbardziej współcześnie - 2002r.), żeby robić piwo. Wyszło mi takie ścierwo, że nawet pić się nie dało. Wystarczyłoby, że ktoś wsparłby się tą książką a napisałby artykuł przestarzały o 100 lat.
                            W przypadku tego artykuły pewnie było podobnie.

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #15
                              Ale "wiedza" w tym artykule nie jest przestarzała tylko wyssana z palca mówiąc delikatnie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X