Co to znaczy, że chmiel daje posmak spicy: ostry? pikantny? korzenny?
Angielskie słownictwo
Collapse
X
-
spicy to ostry ale czy to chmiel taki daje czy raczej co2?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
no właśnie nie tylko,
1 ostry
2 pikantny
3 pieprzny
4 korzenny
ja ze swoim odczuciem stawiam na pikantny, jest to wg mnie nieco inne odczucie niż szczypanie języka przez CO2 - właśnie bardziej związane z ostrościa przypraw- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziA jak przetłumaczyc takie wyrażenia:
They produce smooth, full-bodied beer with clean finish
Produkują/wytwarzają gładkie, treściwe piwo z czystą końcówką.
full-bodied - tasting strong and rich.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziChodzi mi o opis gatunków chmielu: provides fine character [...] mix of spicy, herbal, flowery and citrus characteristics.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
They produce smooth, full-bodied beer with clean finish
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMoja propozycja:
Produkują/wytwarzają gładkie, treściwe piwo z czystą końcówką.
Ale ta czysta końcówka to nie brzmi dobrze, co to by miało znaczyć?
Dodam, że to z opisu drożdży Bohemian
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziAle ta czysta końcówka to nie brzmi dobrze, co to by miało znaczyć?
Dodam, że to z opisu drożdży Bohemian
Co do spicy przychylam się do sugestii Cyborga.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKońcówkę można zamienić na zakończenie/finisz. Czysta w tym znaczeniu oznacza nie pozostawiająca różnych smaków, ale jeden czysty, bez niuansów - tak mi się wydaje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi"daje czysty rezultat" a może "czysty profil" - czy to z grubsza odpowiada temu wyrażeniu?
Rezultat czy profil odnoszą się do całości piwa.
Uważam, że najwłaściwszym polskim słowem zastępującym 'finish' będzie 'posmak'.
Przy okazji, skoro już zdecydowałem się odezwać, pozdrawiam wszystkich piwowarów płci obojga.
Comment
-
Comment