Dziedzictwo kulinarne - konkursy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    Dziedzictwo kulinarne - konkursy

    Zastanawiam się czy w Waszych powiatach też organizowane są konkursy na dziedzictwo kulinarne. W powiecie nakielskim odbyła się wczoraj IV edycja imprezy, która ma na celu promowanie tradycyjnych potraw i poszukiwanie produktu lokalnego. Pewnie wkrótce na stronie fundacja-krajna-paluki.pl pojawi się relacja z wczorajszej imprezy w Witosławiu.

    Pozwolę sobie pochwalić się, że z Piwem domowym Krajeńskie Jasne zdobyłem wczoraj 1 miejsce w kategorii napoje i nalewki

    wyniki tutaj


    relacje prasowe i internetowe





    pewnie za parę dni powinno być coś na www.nakielskiczas.pl
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    To gratulacje! Nie spotkałem się z czymś takim, ale też i nie szukałem...

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      Szacunek dla kolegi.
      Uczestnictwo w tego typu imprezach przybliża ludziom naturalne, zdrowe, smaczne PIWO.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Tylko co ono ma wspólnego z regionalnością w skali powiatu?

        Comment

        • alnus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.07
          • 459

          #5
          nazywa się "Krajeńskie" i jest warzone przez mieszkańca powiatu . nie bądźmy purystami, Tomek przecież pisał, że chodzi o poszukiwanie produktów lokalnych, a nie wyłączną ich prezentację. a że jest przy tym okazja do świętowania i integracji lokalnej społeczności i że komuś "się chce" to już powinno wystarczyć, żeby przyklasnąć, pogratulować i... naśladować. nawet gdyby wogóle nie znaleźć lokalnego, czy regionalnego produktu. "...nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go..."
          Last edited by alnus; 2007-07-31, 13:30. Powód: pisownia

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Tylko co ono ma wspólnego z regionalnością w skali powiatu?
            Jak to co? Jest jedyne w powiecie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #7
              no to widzę, że nie musze odpisywać Krzysiowi
              I tak jak arzy - ludzie dowiadują się, że piwo domowe bywa duuużo smaczniejsze od koncernowych siusków

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                Zastanawiam się czy w Waszych powiatach też organizowane są konkursy na dziedzictwo kulinarne.
                Czy to tak trudno zrozumieć słowo pisane? Chodzi o DZIEDZICTWO, a nie ciekawostkę. Nie przeczę, że piwo mogło być świetne, ale chyba nie o to chodziło.

                Może kolega nam powie, w jaki sposób zrealizował to dziedzictwo w swoim piwie? Dyskusja powinna być łatwiejsza.
                Last edited by Krzysiu; 2007-07-31, 19:47.

                Comment

                • Tomek-Pasieka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 197

                  #9
                  witam po urlopie
                  Jakie to dziedzictwo?
                  Hipotetyczne oczywiście, ale zostało to wyjaśnione w karcie produktu.
                  Wyszedłem z założenia, że piwo było górnej fermentacji i wykorzystywano 100% słodu jęczmiennego. Do tego dałem chmielenie aromatycznym i goryczkowym.
                  Nota bene takie założenie potwierdza (bodajże) Ćwierciakiewiczowa w przepisach kulinarnych z początku XX w.

                  Oczywiście możesz się czepnąć mojego założenia, ale komisja konkursowa nie miała do tego zastrzeżeń.
                  Pozdrowienia

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Ćwierciakiewiczowa podawała przepis na piwo jęczmienne z okolic Żnina?

                    Jasne, że się czepiam, bo to lipa. Tak, jak piwo "Lwów" z Browaru Mieszczańskiego. Jury najprawdopodobniej nie przeczytało tematu konkursu, a nawet jak przeczytało, to nic nie zrozumiało.

                    A brzmiało to tak: " Wzorem lat ubiegłych zorganizowano już IV edycję Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego – Smaki Krajny i Pałuk. Organizatorem konkursu była Fundacja „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, przy współpracy z Urzędem Miasta i Gminy w Mroczy wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Mroczy oraz Kujawsko- Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Patronat medialny nad imprezą sprawowała Gazeta Regionalna ”POWIAT”.
                    Konkurs finansowany został z programu „Łączy nas Noteć” w ramach Pilotażowego Programu LEADER +.
                    Głównym celem konkursu była promocja walorów kulinarnych Krajny i Pałuk poprzez nawiązanie do lokalnej kuchni, tradycji i folkloru oraz podkreślenie bogactwa kulinarnego oraz kultury stołu powiatu nakielskiego".

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      A skiąd wiesz Krzysiu, że ktoś dawno temu na Pałukach nie warzył piwa w domu pokątnie?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        To akurat niespecjalnie mnie interesuje, natomiast jeśli w założeniu przedsięwzięcia jest "nawiązanie do lokalnej kuchni, tradycji i folkloru oraz podkreślenie bogactwa kulinarnego oraz kultury stołu powiatu nakielskiego", to ja osobiście oczekiwałbym produktu w jakiś sposób charakterystycznego, poprzez skład, technikę wyrobu czy efekt końcowy. Dobrze jest to podeprzeć jakimiś wynikami badań etnograficznych czy archeologicznych, ewentualnie zeznaniami najstarszych tubylców.

                        Tymczasem w zaistniałym przypadku nic takiego nie zaszło. Wysoka komisja była tak zdumiona faktem, że ktoś może robić piwo w domu, że w ogóle nie zastanawiała się na historyczno - regionalnym uzasadnieniem prezentacji tego produktu. Nawet jego producent nie jest w stanie powiedzieć, co takiego regionalnego jest w jego piwie, bo przepis znaleziony u ćwierciakiewiczowej na pewno nie jest produktem regionalnym. Oczekiwałbym uzasadnienia nie hipotetycznego, bo takie zawsze można zmyślić, tylko jakiegoś pierającego się na wynikach badań naukowych. I to nie badań przeprowadzonych na Kielecczyźnie czy w Beskidzie Sądeckim, tylko w Krajnie i Pałukach.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          W Biskupinie robili napewno
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pewnie tak. Ale wówczas robili to piwo z niesłodowanego ziarna i bez chmielu.

                            Comment

                            • Tomek-Pasieka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 197

                              #15
                              no żeby było śmieszniej słód dostałem w Żninie Ot centrum Pałuk więc mamy dziedzictwo :P
                              Co do badań... w 1772 r. w Nakle działało 17 piwowarów (oj to pruskie zamiłowanie do liczenia), w wieku XIX istniały 4 browary, w wieku XX 2 (wliczając Herrmanna wywodzącego się z XIX stulecia i działąjącego obecnie Krajana).
                              Pytanie o owe dziedzictwo dotyczyć może też innych potraw... Dla przykładu (etnograficznego): skąd u licha występują tu palmy wileńskie? Przecież dzieli nas ładnych pare kilometrów... I napisze tylko, że wcale nie jest to zasługa telewizji (bo wileńskie palmy goszczą tu trochę dłużej).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X