Zakładajmy browar! w USA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Popatrz na Browar EDI, gość się utrzymuje z niego, ale jest warzelnikiem, kierowcą, spawaczem, stolarzem, konserwatorem, sprzedawcą, kierownikiem czyli robi wszystko sam.
    Zatrudnienie kogoś nie wchodzi w grę.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Tyle, że te 5zł jest w obecnej sytuacji podatkowej zapewnie nieosiągalną mrzonką. Także znalezienie zbytu na całą warkę - 800 butelek - pewnie nie jest takie proste, to trochę za dużo jak na popyt piwoszy-smakoszy z najbliższej okolicy. Czy ktoś zajmujący się piwnym biznesem mógłby zweryfikować te liczby?
      Szczególnie jak się mieszka niecałe 20 km od centum W-wy.
      Tak sobie myślę że, w tym mieście jest wystarczająca liczba ludzi którzy mogą zapłacić za 1 piwo 5 zł. Nawet może łatwiej znaleźć takiego klienta niż odbiorców piwa za 2 zł bo tu konkurencja duża.
      Więc lepiej robić mało i drogo - ale super jakościowo. Czyli mały pikuś, najpierw potrafić zrobić "naprawdę dobre, wręcz wybitne piwo", następnie wiedzieć jak wypromować produkt. Reszta jest już nie ważna, jak zaliczysz ten etap to samo się zrobi.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        We Wschowie piwo jest sprzedawane za 1,9zł za pół litra, więc jeżeli pod Warszawą będzie po 3zł to już będzie dobrze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
          w tym mieście jest wystarczająca liczba ludzi którzy mogą zapłacić za 1 piwo 5 zł. Nawet może łatwiej znaleźć takiego klienta niż odbiorców piwa za 2 zł bo tu konkurencja duża.
          Tak myślisz? W zasadzie to myslałem, żeby zacząć w szarej strefie, robiąc warki 50L i sprzedając nadwyżkę - tak, 200-300 butelek na miesiąc. Tyle, że wtedy nie mam dostępu do zwykłych metod promocji i sprzedaży. Dało by to jakieś rozeznanie w rynku.
          Ale najpierw muszę się nauczyć robić wyśmienite piwo i to za każdą warką.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            We Wschowie piwo jest sprzedawane za 1,9zł za pół litra, więc jeżeli pod Warszawą będzie po 3zł to już będzie dobrze.
            Z tego co wiem, to już nie. I zresztą słusznie. IMO podstawowy błąd jaki popełnił EDI, to zbyt niskie ceny.
            Cena 5zł za butelkę domowego piwa, to jest absolutne minimum, ja myślę, że rynek jest w stanie dać od 5 do 10zł, oczywiście w zależności od piwa. Porter czy Tripel, spokojnie znajdą amatorów za 10zł za 0,5l, pils czy weizen za 6-7zł również. Natomiast jeśli się chce sprzedać 4hl/miesiąc to już trzeba by się pogimnastykować.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              To po ile jest teraz PET 3litrowy?

              Po pięć złociszy były butelkowane, ale od dawna.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                To po ile jest teraz PET 3litrowy?

                Po pięć złociszy były butelkowane, ale od dawna.
                A to nie wiem, ja myślałem o tych 5zł za butelkę 0,5l.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  A to nie wiem, ja myślałem o tych 5zł za butelkę 0,5l.
                  a ja o lanym piwie w PETy 3 i 5 litrowe na miejscu Te są po 1,90. I chyba w beczce wychodzi niewiele więcej, albo tyle samo.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #39
                    I nie trzeba było zakładać w USA. Można było w Polsce

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Konkludując, nie liczyłbym na zmianę przepisów gdy u władzy będą oszołomy z LPR, PiS i innych klerolubnych partii.
                      Przepraszam e-prezesie ale nie mogłem sobie odmówić - od ilu lat siły postępu i wolności są u władzy?

                      Comment


                      • #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Konkludując, nie liczyłbym na zmianę przepisów gdy u władzy będą oszołomy z LPR, PiS i innych klerolubnych partii.
                        Że przytoczę JKM: "Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto".
                        Sorry, też nie mogłem się powstrzymać.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przepraszam e-prezesie ale nie mogłem sobie odmówić - od ilu lat siły postępu i wolności są u władzy?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Że przytoczę JKM: "Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto".
                          Sorry, też nie mogłem się powstrzymać.
                          Nie mogę publicznie artykułować swoich poglądów politycznych, ale... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Chętnie bym jednak zobaczył w Polsce rewolucję piwną jaka miała miejsce w USA... jeszcze za swojego życia.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Masz trochę daleko, ale jest możliwość legalnej produkcji alkoholu w małych czeskich usługowych gorzelniach. Zawozi się zacier, albo owoce ( trzeba się dogadać) i odbiera legalny destylat.
                            Wiem, że to post sprzed sześciu lat, ale może wie ktoś, czy nadal są takie przybytki i z jakimi ilościami zacieru można o tym myśleć?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X