różnica w wadze słodów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    różnica w wadze słodów

    Zauważyłem dziś pewną prawidłowość. Śrutując słód na kolejne warzenie dla sprawdzenia zważyłem jednakowe objętościowo porcje słodu pilzneńskiego i karmelowego jasnego. Wyszła spora różnica:

    Karmelowy jasny 400g
    Pilzneński 450g

    Zaskakujące jest to co zaobserwowałem przy rozpoczęciu obecnego sezonu warzelniczego. Moja miarka do słodu to szejker do odżywek mieszczący w czerwcu ok 450g pilzneńskiego. Kilka tygodni temu mieścił już 400g słodu z czerwca. Dzisiaj okazało się, że słodu z nowej dostawy mieści znowu 450g. Czy możliwym jest, żeby słód przez okres letni stracił tyle na wadze ?

    Moja waga raczej nie szwankuje. Inne produkty waży dobrze, tak jak ważyła.
    Pozdrawiam
    dj
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    A wiesz, to ciekawa kwestia. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo już mechanicznie przesypuję słód. Ale można to sprawdzić.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      Zauważyłem dziś pewną prawidłowość. Śrutując słód na kolejne warzenie dla sprawdzenia zważyłem jednakowe objętościowo porcje słodu pilzneńskiego i karmelowego jasnego. Wyszła spora różnica:

      Karmelowy jasny 400g
      Pilzneński 450g

      Zaskakujące jest to co zaobserwowałem przy rozpoczęciu obecnego sezonu warzelniczego. Moja miarka do słodu to szejker do odżywek mieszczący w czerwcu ok 450g pilzneńskiego. Kilka tygodni temu mieścił już 400g słodu z czerwca. Dzisiaj okazało się, że słodu z nowej dostawy mieści znowu 450g. Czy możliwym jest, żeby słód przez okres letni stracił tyle na wadze ?

      Moja waga raczej nie szwankuje. Inne produkty waży dobrze, tak jak ważyła.
      No wskazywałoby to przede wszystkim na to, że słód pilzneński ci wysechł. I teraz jest pytanie czy wobec tego powinno się odmierzać słód wagowo, czy objętościowo. Bo jak rozumiem, jedyne czego ubyło to wody, więc te dajmy na to 300ml słodu z czerwca dalej odpowiada tej samej objętości w październiku. Jeżeli więc słód odważałbyś zamiast odmierzać, to mogłaby ci z czasem rosnąć wydajność. Ty byś się cieszył, a jedyna zasługa w tym słodu, że bardziej wysechł.
      Z tego co pamiętam, to słód powinien być dość mocno wysuszony, więc może Tobie trafił się taki mniej wysuszony.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Ależ dziwna sprawa-moim zdaniem do zależy od samego ubicia słodu.
        Weź butelkę 5l i wsyp słodu do pełna-mieści się ok. 3kg. Jeśli pouderzasz w butelkę ziarenka się poukładają i ścisną i zaś dosyp. Gdy już nie idzie więcej dosypać to wciśnij jeszcze palce to wyciśnie trochę butelkę i jeszcze na parę ziarenek wejdzie. Różnica jest imponująca.
        Na pewno nie miałeś na tyle mokrego słodu, że 1/8 to była woda-pewnie by Ci się zepsół bardzo szybko.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Z tego co pamiętam, to słód powinien być dość mocno wysuszony, więc może Tobie trafił się taki mniej wysuszony.
          Nie wydaje mi się, żeby słód mógł w warunkach domowych zmniejszyć swoja wilgotność względem stanu w jakim opuścił słodownię.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            To są różne materiały, maja prawo mieć inny ciężar właściwy. Różnicę w pszenicznym i pilzneńskim widać przecież na oko.
            Receptury sa na szczęście podawane wagowo, więc nie powinno to nam sprawić problemów.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #7
              Ale kolega opisał na dole przykład słodu pilzeńskiego. Nie wydaje mi się by zawierał 1/8 wody, która by odparowała, tylko chodzi o ułożenie się ziaren stąd te złudzenie optyczne przy odważeniu.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • moonjava
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.11
                • 109

                #8
                Może być też jeszcze różna masa usypowa poszczególnych frakcji śruty.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Słód karmelowy jasny jest lżejszy niż słód pilzneński - worek 40 kg karmelanie da się rozsypać na 2 fermentory, w przeciwieństwie do pilsa.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Słód karmelowy jasny jest lżejszy niż słód pilzneński - worek 40 kg karmelanie da się rozsypać na 2 fermentory, w przeciwieństwie do pilsa.

                    Sorry Marusia ale jako czołowa terrorystka FCJP to byś mogła się bardziej postarać... tego się nie da czytać!

                    No chyba że pisałaś po kilku....
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sorry Marusia ale jako czołowa terrorystka FCJP
                      Ba, a nawet twórca - współtwórca

                      No dobra, poprawiam zdanie - rozumiem, że chodzi o część po myślniku:
                      [...] - worek 40 kg słodu karmelowego jasnego nie mieści się w 2 fermentorach, a 40 kg pilzneńskiego mieści się.

                      Może być?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X